”Det är helt oanständigt att födande kvinnor får betala för ett politiskt haveri. Sluta med alla misslyckade privatiseringsexperiment och börja prioritera vårdet istället. Det är ju det som är er uppgift.”
Linda
Polis
”Satsa mer på att få barnmorskorna att behålla sina jobb, med bättre löner, bättre arbetsvillkor och färre förlösande kvinnor per barnmorska.”
Erik Linghede
Dansare och koreograf
”Det är en extremt känsligt att föda så det är en del av vården som verkligen borde prioriteras. Vi fick barn för sju månader sen. Vi hade väldigt svårt med vårdplats och fick vänta in i det sista. Det skapade jättemycket stress.”
Lisa Bjurwald
Journalist som skrivit boken ”BB-krisen”
”Då är det att de ska komma på dagens massiva demo vid Landstingshuset i Stockholm. Ta er för en gångs skull tid att lyssna till de som kan något och som möter drabbade kvinnor och barn dagligen. Sveriges kvinnor har protesterat i decennier mot bristerna i förlossningsvården. Det är er plikt som folkvalda att lösa det här!”
Anna-Maria Carnhede
Journalist och lärare
”Detta är en kris som pågått i decennier och som förvärrats av new public management och politiker som lekt affär med kvinnor och barns liv. Kvinnors hälsa och arbete måste uppvärderas – främst genom rimliga scheman och kraftigt förbättrade arbetsvillkor. Varför inte börja med kortare arbetstid?”
Ida Östensson
Opinionsbildare, föreläsare och grundare av bland andra Make equal och Fatta
”Nej, det finns inte utmaningar eller potential inom förlossningsvården. Det är en kris och barnmorskorna menar allvar. Sluta försöka komma undan med att skjuta till lite pengar. Vi ser att ni försöker undvika de de krav som är irreversibla: saker som skapar en anständig arbetsmiljö för våra barnmorskor. Ta dem på allvar.”
Gudrun Schyman
Feministisk aktivist och lokalpolitiker för FI i Simrishamn
”Lyssna på barnmorskorna och föräldrarna! Ös på med pengar i början så blir det mycket bättre sedan! Det borde vara en självklarhet med en pågående förlossning per barnmorska, inte flera med spring emellan. Var jag ska föda ska vara klart innan förlossningen, gärna så jag kan gå dit innan och bekanta mig med stället, inklusive personal. Skapa trygghet. Höj lönerna och korta arbetstiden. Skapa mindre enheter med plats för variationer och relationer. Lägg inte ned fungerande enheter på mindre orter. Ingen ska behöva vara rädd för att behöva föda
i baksätet.”
Maj Burell
Fd lärare
”Lyssna på dem som arbetar, de som känner sin arbetssituation. Politikerna ser kanske på det ekonomiskt, men det här rör ju människorna i basen av livet, och då är det ju viktigt att man som mamma, som mormor, känner att det är tryggt och att man har en barnmorska bredvid sig när man föder sitt första barn. Så det är klart att politikerna måste lyssna. Det är prio ett.”
Ingrid Kentrschynskyj
Pensionär
”Folk dör och folk föds, det är det enda man är säker på. Men inget av det verkar gå så bra nu. Se till att lös det bara! Men när vårt barnbarn föddes förra sommaren så fick hon jättebra vård, så plötsligt funkar det.”
Hanna Sandberg
Barnmorska
”En barnmorska per födande. Bara det.”
Jessica Glenmark
”Ge högre löner till alla som jobbar med sådant som är viktigt – sjukvården.”
Aida Hadzialic (S) och Talla Alkurdi (S)
Oppositionsregionråd i region Stockholm
Oppositionsregionråd och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i region Stockholm
”M-styret i regionen måste börja lyssna på personalen. Krisen i Stockholms förlossningsvård är ovärdig Sveriges rikaste region. Personalen har rätt i sina krav. Patientsäkerhet, vårdplats och arbetsmiljö måste säkras. Förra året gick regionen med ett överskott på 5,6 miljarder. Men det har saknats vilja. Moderaterna har minskat antalet förlossningsplatser och fortsätter göra nedskärningar på sjukhusen. Det är deras politik som har skapat den här krisen. Politiken måste nu ge tillbaka hoppet till vårdpersonalen och till alla blivande föräldrar.”
Laila Vianden
Ledarskribent på Dagens ETC
”De borde noga överväga sitt ansvar gentemot stockholmarna och de anställda eller ta konsekvenserna och lämna politiken.”
Solbritt Östergren
Pensionär
”Man måste utbilda fler barnmorskor. Det är jätteviktigt att barnmorskorna kan känna förtroende så att mödrarna som ska föda också kan känna förtroende. Jag håller med i allt som upproret har tagit upp. Jag står helt och hållet på deras sida.”
Anna Harris
”Jag har två barn själv och har fått fantastisk hjälp, men jag tycker synd om dem som jobbar i vården. De ska inte bli så utslitna. Höj deras löner och se till att de får ledighet så de kan återhämta sig!”
Maria Sveland
Debattör, journalist och författare
”Sluta omedelbart att nonchalera barnmorskornas larm om farliga och orimliga arbetsförhållanden. Tillsätt alla resurser som behövs. Punkt. Att barnmorskor knappt hinner gå på toaletten eller äta ordentligt samt känner oro över att de inte hinner med att ge den vård och hjälp som är meningen till den födande kvinnan är ovärdigt ett modernt samhälle som Sverige.”
Anna Hedborg
”Jag jobbar själv inom vården, och generellt så behöver ju hela vården hjälp. Det är en väldigt tuff situation nu efter covid, och alla behöver hjälp, uppskattning och bättre betalt.”
Ulrika Belin
”Det är fruktansvärt hur nedprioriterad förlossningsvården är, och att det ska krävas att massa barnmorskor säger upp sig för att de ska få gehör för något så självklart som en barnmorska per födande.”
Ingrid Hulthage
Pensionär
”Jag tycker det är jätteviktigt att man satsar på förlossningsvården. Det om nånting är ju A och O. Det är jättetråkigt om man inte kan upprätthålla vården på en åtminstone hygglig nivå. ”
Jenny Bengtsson
Ledarskribent i Dagens ETC
”Handlingsplaner ska innehålla faktiska åtgärder – sådana som för det första i praktiken genomförs och som sedan går att följa upp på ett konkret sätt. Att ’samtala om’, tillsätta någon arbetsgrupp eller ’jobba vidare med’ saker har sällan eller aldrig varit särskilt effektiva sätt att hantera behov av åtgärder och förändringar som behövs – och krävs – i verkligheten. Och en sak till. Det finns absolut inga hinder i något kollektivavtal mot att höja löner för individer eller grupper, närhelst det behövs. Att påstå att löner bara hanteras i lönerevisioner är inte bara okunnigt, det är också ett oerhört fult sätt att kollra bort en så viktig fråga som lön för mödan faktiskt är.”
Nina Campioni
Journalist, driver gravidpodden Vattnet går
”Jag vill uppmana alla politiker att fundera över hur man vill att Sverige ska vara som land. Långsiktigt. Hur vill du att våra invånare ska må? Ska vi vara ett jämställt land, där alla är lika mycket värda och har rätt till samma vård enligt lag oavsett kön och var man bor? Ska vi vara ett land där man faktiskt bryr sig om de människor som bygger landet, som arbetar på våra sjukhus, på alla arbetsplatser? Ska vi vara ett land där framtidens familjer får allra bästa möjliga förutsättningar för att bilda en frisk och trygg familj där nya medborgare och dess föräldrar återkommer till samhället som friska, hela och glada människor. Och för att tala i ord som verkar vara det som mest har fått styra hittills – vad tror du gör mest för den ekonomiska tillväxten: fysiskt trasiga och deprimerade människor eller trygga och mentalt stabila personer?”
Malin Stenström
Teckenspråkstolk
”Jag har själv fem barn. Den yngsta fick jag för tre år sedan och den äldsta är 19. Jag upplever att situationen vid förlossningen har blivit sämre och sämre för varje gång jag har fött. Den sista gången var hemsk. Jag kan förstå hur jobbigt och oroligt det måste vara för personer som nu föder för första gången, med tanke på hur det ser ut.”
Lasse Isaksson
Pensionär
”Jag tycker att de ska gå barnmorskorna till mötes. Jag såg Irene Svenonius i en tv-intervju förra veckan där hon stod och pratade om att de ska försöka lösa krisen snabbt. Men jag har hemskt svårt att tro att det är något som kommer ske.”
Linnéa Bruno
Feministisk debattör, verksamt vid Stockholms universitet
”Vad är livet värt för er borgerliga beslutsfattare? Hur länge ska förnedringen av födande och barnmorskor pågå? Vi är många som backar barnmorskorna, så ni kommer att bli varse att girigheten har ett pris. Den kvinno-, barn- och livsfientliga politiken kommer att få ett slut. Snarare än ni anar!”
Anna Sehlin (V)
Oppositionsregionråd i Region Stockholm
”Jag tänker att politikerna vid makten måste lyssna på de som arbetar inom förlossningsvården, vilka förslag som de har lyft upp. Till viss del så har de lyssnat men de åtgärder som föreslås är inte tillräckliga och kommer inte hjälpa den akuta krisen som är just nu. Där krävs det mer, och framför allt krävs det att politikerna vid makten slutar underfinansiera sjukhusen, det är där som det någonstans landar hela tiden.”
Emelie
Ingenjör
”Få dit fler barnmorskor. Så att det finns folk som kan jobba.”
Gunilla
Pensionär
”Att bara satsa pengar ger inte så mycket. Man måste också se till att anställa fler barnmorskor och att behålla de som finns där. Höj deras löner så att de känner sig tillfredsställda i sitt arbete. Och så en barnmorska per födande mamma. För att uppnå det krävs lite insatser, inte bara från politiker. Det måste också komma från ledningen på respektive sjukhus.”
Pernilla Ericsson
Författare
Om alla dessa manliga statsministrar nån gång behövt lägga sina liv i barnmorskors händer och 'pressa fram glödande bowlingklot' (citat från födande kvinna) så hade den kvinnodominerade yrkeskåren barnmorskor haft betydligt bättre löner och det hade funnits en barnmorska per födande person. Men så är inte fallet. Män föder inte barn och kvinnofrågor prioriteras först när det blir svarta rubriker och demonstrationståg. Barnafödandet minskar i Sverige.
Otrygga anställningar och bostadsbrist spelar in, att kvinnor skaffar barn senare i livet, och så klart pandemin. Men bara jag känner två kvinnor som haft mardrömsförlossningar och säger 'Aldrig mer'. Hur många fler finns det där ute? Och när ska de folkvalda fatta att den här frågan är fullkomligt grundläggande - och säger allt om ett lands kvinnosyn?
Jonas Lindberg (V)
Sjukvårdspolitisk talesperson i region Stockholm
– Det behövs fler förlossningsplatser och St Görans förlossningsavdelning måste öppna 2022. Samt att förlossningsvården behöver resursstärkas avsevärt mycket mer än vad den gör nu, så att det blir en hållbar arbetsmiljö för barnmorskor med bra arbetstider och löner.
Den här krisen är en konsekvens av vårdval förlossning. Där man förlitade sig på att en privat marknad skulle säkerställa förlossningsplatser. BB Sofia gick in under två år och sköt till 4 000 platser. Sen stängde de ner 2016 på grund av bristande lönsamhet och de platserna sköts över på befintliga vårdgivare. Sen har man inte gjort en enda expansion i förlossningsvården efter det. Det i kombination med en underfinansierad förlossningsvård och dålig personalpolitik har lett till en cocktail av beslut som har gjort att nu ringer bägaren över. Förlossningskrisen är nationell på ett sätt, men den är specifik i Stockholm, för vi har så oerhört få platser.