För ett år sedan hade familjen äntligen stått i bostadskö länge nog för att få ett förstahandskontrakt på en fyra i Bergsjön, och där har de bott sedan dess.
– Det känns bättre att bo större eftersom vi är många, säger 14-åriga Ruqaya.
Grälen blir färre
Innan de flyttade till sin nya lägenhet var det svårt för Ruqaya att göra läxor eftersom syskonen störde, förklarar hon. När hennes lillasyster var mindre och skrek om nätterna vaknade hela familjen. Nu delar hon rum med sina två småsystrar, men hemmet är tillräckligt stort för att hon ska kunna sitta avskilt och plugga. Förr brukade Ruqaya och hennes storebror också bråka mer, men nu bor de i olika rum och grälen har blivit mycket färre, säger hon.
– Det gör stor skillnad att ha ett eget kontrakt, konstaterar Iman Hussein och bjuder på Dumlekolor i det nytapetserade vardagsrummet som rymmer både soffgrupp, middagsbord och en liten lilaglittrande julgran. Det var jobbigt att bo som de gjorde tidigare, särskilt på hotellrummet, översätter Ruqaya.
– Det kändes svårt ibland, men socialen hjälpte oss lite. Det ordnar sig, säger Iman Hussein.
Oklar påverkan på hälsa
I den offentliga debatten om trångboddhet lyfts ofta de negativa effekterna för både hälsa och barns skolresultat fram. Men enligt Riksrevisionen finns ingen gedigen forskning som visar på tydliga orsakssamband.
Därför pågår nu en granskning som ska redovisas i februari, för att se om det verkligen finns några kopplingar. Exempelvis har gamla studier som pekat på att trångboddhet har effekt på astma på senare tid kritiserats för att inte uppfylla olika metodkrav – snarare än trångboddheten i sig kan det vara mögel eller damm som varit boven.
Känner skam
Att trångboddhet skapar praktiska svårigheter och dessutom är förenat med negativa känslor för många är det ingen tvekan om. I arbetet med den här artikeln har ETC Göteborg på olika sätt försökt komma i kontakt med fler som har erfarenhet av att bo trångt, utan resultat.
En av dem som försökt förmedla kontakt är Milad Gorgees som arbetar som socionom på Göteborgs Räddningsmissions läxhjälp vid Lövgärdesskolan i Angered. Flera av de personer han har pratat med om att låta sig intervjuas har sagt nej på grund av skammen de känner över att bo trångt, berättar han.
– En av dem ville inte ställa upp eftersom han tyckte det skulle kännas pinsamt om andra ser och läser om honom hans familj. Vissa var tydliga med att det är en politisk fråga, men han lade skulden på sig själv för att han inte kan påverka sin egen situation.
Fler bostäder behövs
Iman Hussein kände dock aldrig någon skam under åren som hon och hennes familj bodde för litet, berättar hon. Däremot blev hon trött av deras bostadssituation, men sedan de flyttat till sitt nya hem har hennes energi återvänt.
Politiker behöver hitta fler bostäder åt folk, tycker hon.
– Sverige fortsätter att ta in fler invandrare, men vet inte om bostäderna räcker till, säger hon och berättar att det var svårt att gå från jobbiga förhållanden i hemlandet till ännu en svår situation här i Sverige.
Dessutom borde bostäderna vara mer jämlikt fördelade, anser Ruqaya.
– Alla borde få lika stora bostäder, säger hon.