Framåt höstkanten, med ett år till valet, började partierna ladda upp inför valet. I höstas gjorde ETC Göteborg djupintervjuer med Socialdemokraternas och Moderaternas huvudnamn i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson och Jonas Ransgård.
Ann-Sofie Hermansson tycker bland annat att Göteborg bör komma tillrätta med segregationen genom att satsa på ett slags folkhemmet 2.0. Ambitioner som förr, men med dagens politiska lösningar.
– Om vi inte löser situationen med det ojämlika samhället i Göte-borg på kort och på lång sikt så riskerar det att stöta ut de goda krafterna. Då hjälper det inte med allt vi gör, med näringslivssatsningar och investeringar. På Volvo märker de av detta när de söker folk utomlands, de googlar på Göte-borg och ser skjutningar och sociala problem. Då är det inte säkert att rätt kompetens söker sig hit till slut.
Moderaternas Jonas Ransgård fokuserar på ekonomi och skatter i intervjun med honom.
– Vi ska ha en sund ekonomi på sikt och vi får vara överens om vilka ramar vi jobbar med. Det vi har gjort i vår alliansgemensamma budget är att vi gett förslag på hur vad vi ska göra för att få ner kostnadsvolymen, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Bröt tystnaden efter IT-skandalen
Tidigare infrastrukturministern Anna Johansson bröt tystnaden efter IT-skandalen i en intervju med ETC Göteborg. Hon tvingades tidigare i år att lämna sin plats i regeringen då det blev känt att känsliga uppgifter hade kunnat läcka från Trafikverket.
– Visst hade jag det yttersta politiska ansvaret, men jag har inget att skämmas för. Det finns olika sätt att ta ansvar och jag agerade snabbt så fort jag fick information, säger hon i intervjun.
SD:s svaga ställning
Tidigare i år sa SD:s Göteborgsordförande Jörgen Fogelklou så här till ETC Göteborgs reporter:
– Visst har vi större problem att nå ut i Göteborg än i andra städer. Dessutom är ju Göteborg av tradition en ganska röd stad.
Och han har rätt i det.
I SCB:s mätning i december fick SD 6,8 procent av stödet i Göteborg, betydligt under den nationella siffran 11,9 procent.
Rödgröna – eller Alliansen?
I början av december landade SCB:s partisympatiundersökning, med lokala siffror för Göteborg. Siffrorna bygger på 256 personer, så de ska tolkas med försiktighet, men ger ändå en fingervisning om vart opinionens vindar blåser.
Och de vindarna är rödgröna: S, MP och V har tillsammans 49,8 procent av stödet – i maj i år var det 47,4 procent som stödde de rödgröna. De rödgröna leder med tio procentenheter över Alliansen och skulle få egen majoritet. Vänsterpartiet har ett rekordstöd i mätningen, 15,9 procent.
– Vi rödgröna jobbar för att den här stan ska vara trygg, jämlik och hållbar. Jag tror att göteborgarna uppskattar det, säger Ann-Sofie Hermansson om siffrorna.
Samtidigt visade en undersökning gjord av Skop, på beställning av Moderaterna, och som släpptes några dagar efter SCB:s siffror att Moderaterna är största parti i Göteborg. Och att gapet mellan blocken inte alls är särskilt stort. Facit får vi på valnatten, 9–10 september 2018.
Kvinnor styr göteborg – men många lämnar
I åtta av 13 kommuner i Göteborgsregionen är det fler män än kvinnor på ordförandeposterna. Exempelvis är det bara i tre av 13 kommuner som kommunstyrelsens ordförande är en kvinna. Just Göteborg bryter dock det mönstret genom att ha fler kvinnor på ledande poster. Bakom det ligger ett aktivt jämställdhetsarbete, menar Ethel Sjöberg som sitter i Miljöpartiets valberedning och arbetar med att ta fram lämpliga kandidater för partiets ordförandeposter.
– Miljöpartiet startade 1982 så det var naturligt för oss att ha lika många kvinnor som män i alla församlingar. Partier som bildades för hundra år sedan har nog mer att jobba med, säger hon.
Men det är också kvinnorna som lämnar den lokala politiken. Av 18 ledamöter som lämnat kommunfullmäktige är tre fjärdedelar kvinnor.
– Det är väldigt olyckligt att det är fler kvinnor än män som avsäger sig sitt uppdrag. Vi behöver kvinnor i politiken, likaväl som vi behöver män. Vi behöver människor med olika erfarenheter. Unga, gamla, människor med annan etnisk bakgrund och de som varken identifierar sig som män eller kvinnor, säger Lena Malm, socialdemokrat och kommunfullmäktiges ordförande.
Toppmötet
EU-topparna kom, beslutade om den europeiska pelaren för -sociala rättigheter och sedan vände de hemåt. Här i Göteborg kom mycket att handla om missnöjet över att staden till stora delar stängdes ner, med påverkan på kollektivtrafiken och företag nära Eriksbergshallen där mötet hölls. Många frågade sig också varför mötet inte kunde äga rum på Svenska Mässan – den var dock bokad för Kvalitetsmässan.