BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kursen, där deltagarna ska öva upp sitt kritiska tänkande, är nu inne på sin andra vecka. Under förmiddagen har de lärt sig om olika perspektiv på frihet inom den liberala idétraditionen. Eftermiddagen har ägnats åt grupparbete: ungdomarna ska själva definiera vad frihet innebär och utforma politiska åtgärder som för samhället dit. Under diskussionen dyker alla möjliga ämnen upp: medborgarlön för att möjliggöra fritt konstnärligt skapande, utbildning för att förebygga diskriminering, kriminellas frihet.
Lär sig syna påståenden
– Vi vill att de självständigt ska kunna analysera varför exempelvis politiker eller ledarskribenter säger på ett visst sätt. Vilken ideologisk grund ett påstående har och om det följer en logisk struktur, berättar Hektor Löfgren, som har utformat kursen tillsammans med studiekamraterna Vincent Lekblad och Astrid Pleijel.
De har alla gått liberal arts-programmet på Göteborgs universitet, där de bland annat har läst filosofi, idéhistoria, vetenskapsteori och litteraturvetenskap.
– Som student kände jag att det var märkligt att det inte var förrän jag började på universitetet som jag fick en grundläggande analytisk förmåga. Det var först efter något år som jag fick en enhetlig bild av vad kunskap är till för och vad poängen är med att gå i skola. Därför är det kul att testa att introducera det här tidigare, säger Hektor Löfgren.
Mycket Platon i början
Kursen är svår, konstaterar deltagaren Nima Farah, som börjar i tvåan på gymnasiet efter sommaren.
– Vi har läst mycket Platon nu i början. Det är lite jobbiga texter men när man väl förstår är det intressant.
Kurskamraten Maja Kjellgren, som ska börja i ettan, håller med.
– Det är svårt eftersom man måste koppla så mycket och förenkla det till dagens samhälle. Men den tidens idéer om hur en stat ska fungera gäller fortfarande idag, även om de bara ville att den skulle vara till för privilegierade snubbar.
Kursdeltagarna har redan börjat granska politiska debatter och förslag. Under gårdagen tittade de på en tv-debatt mellan Jimmie Åkesson (SD) och Isabella Lövin (MP).
– Jag tyckte att Jimmie Åkesson var ganska dryg eftersom han alltid avbröt, men tänkte att det var han som vann debatten. Men när vi fick lära oss vilka knep de använde under diskussionen öppnade det mina ögon, säger Nima Farah.
– Miljöpartiet hade ett faktaövertag, men Jimmie Åkesson tog över. Han var inte bäst men framstod som om han vann, lägger Maja Kjellgren till.
”De använder inte ens fakta”
Nima Farah säger att något som också slagit henne under kursens gång är att det inte är så illa ställt i världen som hon tidigare trott.
– Vi har läst fakta i Hans Roslings bok om hur världen håller på att förbättras trots att mycket negativt tas upp i media. Jag har alltid tänkt att det finns så mycket krig, fattigdom och svält i världen, men det håller på att förbättras. Det ändrade min inställning.
Maja Kjellgren återvänder till debatten mellan Åkesson och Lövin. Hon säger att läget i Sverige inte är så dåligt som folk tror, men att Sverigedemokraterna spelar på det. Nima Farah instämmer:
– Vissa saker de säger låter inte orimliga, om sjukvården och polisen, till exempel. Men andra saker är inte sanna. Om det de sade var sant och jag inte höll med hade det varit en sak, men de använder inte ens fakta när de pratar om att Sverige försämras, säger hon.
De politiska utspelen om regeringens handfallenhet inför de pågående skogsbränderna har också varit föremål för kursdeltagarnas granskning.
– Om jag hade läst om dem för några dagar sedan hade jag nog tänkt att partierna hade rätt när de ifrågasatte regeringen, men nu känner jag att de utnyttjar situationen. Vi pratade om det på kursen och kom fram till att det är bättre att först fixa problemet och sedan diskutera, säger Nima Farah.
Ser fram emot feminism
Kursen har en tydlig koppling till det faktum att det är valår. Deltagarna är för unga för att rösta i höst, men Hektor Löfgrens förhoppning är att när det väl är deras tur så ska de kunna göra ett val som stämmer överens med deras egna värderingar.
– Ju bättre vi kan hantera kritiskt tänkande, desto mindre kan tyckare påverka oss genom manipulation. När man har en förmåga att bättre förstå saker blir de också roligare, så förhoppningsvis kommer de tycka det vore kul att engagera sig politiskt. Det behövs i Sverige, särskilt röster från platser som Bergsjön och Kortedala, för en mer nyanserad bild, säger han.
Att jobba politiskt är något Maja Kjellgren kan tänka sig att göra, men hon går framförallt kursen för att den är intressant, säger hon. Nima Farah vill inte engagera sig politiskt, men däremot tycker hon det är viktigt att ha koll på politik eftersom det är något som påverkar alla.
Men än återstår mer än halva kursen. Just nu ser de båda mest fram emot att läsa om feminism och litteratur skriven av kvinnor. Det ska också bli spännande att testa på att ha egna seminarier och debatter, säger de. Hittills har diskussionerna mellan kursdeltagarna inte varit särskilt hetsig, men Maja Kjellgren tror att det kanske blir känsligare framöver.
– Nu när vi har pratat om Platon har det inte varit så mycket att tycka olika om, men vi kommer ju börja prata mer om dagens politik. Men vi kommer ta hänsyn till varandra. Platon har skrivit att det inte går att föra en argumentation utan att respektera varandras värderingar.