Johan Lund svarar på sitt konto @JohanOrdf: ”Inget jätteallvarligt men kanske mellan 10 och 20 gånger. Svåra avvägningar alltid. Jag har sagt ifrån ungefär lika många gånger.”
Polisen Johan Lund har drygt 7 600 följare på X. Han är socialdemokratisk politiker i kommunfullmäktige och ordförande för utbildningsnämnden i Boden och har tagit tjänstledigt från polisyrket.
– Alla poliser har blundat för någonting. Så är det också inom andra yrken, säger Johan Lund till Dagens ETC.
Vad är det du blundat för?
– Det är några år sedan så jag måste tänka tillbaka. När jag var ung och ny i tjänsten och inte hade hittat rätt fanns det kollegor som utnyttjade sin maktposition. Det är ett antal tillfällen jag kan komma ihåg som varit flagranta, mer besvärande än andra. Men jag har inte varit med om något allvarligt, inga misshandelsövergrepp. Självklart har det funnits tillfällen när jag tyckt att det varit onödigt mycket, men man får skilja på vad som är misshandel och vad som är ett polisingripande. Jag har inte varit med om att man har spöat upp något. Så är det inte.
Han säger att han bara varit med om ett enda sådant tillfälle och i det fallet sade ett befäl ifrån.
– Då var det en bojad person som blir knäad i magen upptryckt mot en vägg. Det finns inget som ursäktar det, säger han.
Poliser har våldsmonopol. Är det inte viktigt att man inte håller tyst när kollegor gör fel?
– Ja. Samtidigt blir kollegan av med jobbet om den döms för misshandel. Man kan inte göra fel och leva med det. Jag vet inte hur många kollegor som blivit av med jobbet för att de dömts för misshandel vid ett ingripande.
Han säger att systemet inte är byggt för öppenhet.
– Alla poliser som har yttre tjänst har försökt göra rätt och det kan se ut som en misshandel och man kan bli dömd för misshandel. Det är det som gör att systemet inte är byggt för att man ska kunna vara öppen och prata om det, för att det är så stora konsekvenser. Även sådant som inte är fel kan vinklas fel.
Kritisk mot kåranda
Samtidigt säger Johan Lund att han är kritisk till kårandan. Han förtydligar att hans svar på X ska läsas som att han varit tyst om övertramp som skett på grund av kårandran, inte att han varit tyst på grund av kårandan.
– Jag blev polis för att jag ville jobba emot kårandan. Jag uppfattar den som när man medvetet tillsammans i grupp utnyttjar både juridik och polisvåld för mycket. Att det är en medvetenhet och att gruppen utnyttjar lagar och situationer för att misshandla någon eller göra medvetna fel. Inte när det råkar bli fel i en situation.
Hur ser du på ditt ansvar som kollega att inte säga till om ett övertramp?
– Du vet att du ska jobba med de här kollegorna i 15 år. Man behöver prata om saker innan de uppstår, efteråt är det för sent. Man kommer att ha olika uppfattningar. Efter tio år i yrket har du en annan förståelse för vad som händer och vilka övertramp och annat man kan leva med, för att det inte kommer att bli någon fällande dom. Jag tycker att varje enskild polis har ett ansvar att hitta rätt i den här djungeln.
Så det finns gånger när poliser ska blunda för felsteg som kollegor gör?
– Man kan inte vara så svartvit och säga att poliser ska anmäla att de ser. Det finns situationer där man måste lära sig att förstå att man inte har hela bilden. Då måste man bedöma det som att det finns situationer då man måste blunda.
Kan du förstå att följare reagerar när du skriver att du blundat för minst tio övertramp?
– Ja det visste jag. Det var en medveten, inte provokation, men en medveten diskussionsöppning Jag är medveten om upprördheten som finns och jag la upp inlägget för att jag tycker att vi behöver diskutera det här.