Men den 1 februari slutar alla kontantkort som inte registrerats hos operatörerna att fungera. Dagens ETC har skrivit om hur anonym kommunikation är viktigt för kvinnor och barn som lever dolt, och för personer som lever med skyddade identiteter. Samtliga brottsbekämpande myndigheter ställer sig positiva till en registreringsplikt för kontantkort.
Den nya lagstiftningen kan dock föra med sig negativa bieffekter även för dem. Det säger polisanställda som Dagens ETC har varit i kontakt med.
Identiteter kan läcka
Idag används anonyma sim-kort av flera brottsbekämpande myndigheter samt verksamheter som jobbar med försvarsunderrättelse. Det är verksamheter som inte får något undantag i registreringsplikten, vilket innebär att den inte längre kommer att kunna ske helt anonymt.
Även om förändringarna inte innebär att de registrerade uppgifterna automatiskt blir offentliga konstaterar Post- och telestyrelsen i sitt remissvar till den nya lagen att det har hänt att även så kallade hemliga nummer kommer ut eller hanteras på ett sätt så att de läcker, till stor skada för individen och samhället. Det är alltså möjligt att det skulle kunna hända telefoner som används av till exempel polisinfiltratörer.
Kapplöpning med kriminella
Joakim von Braun är författare och expert på underrättelseverksamhet och IT-brottslighet, med en lång bakgrund inom svensk säkerhets- och underrättelsetjänst. Han har skrivit flera böcker och bland annat jobbat på Säkerhetspolisen och åt den militära underrättelsetjänsten IB, numera KSI.
– Det kan finnas risker med att poliser och brottsbekämpande myndigheter inte kan handla anonymt, om det hamnar där och verkligen blir så. Vid behov är det möjligt för de här verksamheterna att registrera tjänster på fiktiva identiteter, eller på riktiga personer som agerar som en slags brevlåda. Det borde man kunna göra här också om det behövs.
Joakim von Braun säger att kriminella, och särskilt organiserade kriminella, idag vidtar flera försiktighetsåtgärder som kan vara svåra för polisen att runda.
– Det gäller lika mycket i den fysiska världen som i den digitala. Det har skett en ökning, nu jobbar fler kriminella med avancerade krypteringsprogram och det är relativt enkelt att kryptera kommunikation som sker i skrift och tal.
”Det är oerhört viktigt”
Tidigare har den nya lagens effektivitet kritiserats av bland annat Advokatsamfundet, som menar att det är osannolikt att kriminella kommer att fortsätta använda kontantkort och istället gå över till andra verktyg. Joakim von Braun tror inte att den nya lagstiftningen blir tandlös, och säger att det är viktigt att man försöker komma åt den kommunikation som kriminella skickar mellan varandra.
Hur viktigt är det att Polisen och andra brottsbekämpande myndigheter kan hitta och säkra information till utredningar utan att lämna spår efter sig?
– Det är oerhört viktigt. Det gäller särskilt med tanke på att kriminella element i allt högre grad kartlägger och attackerar våra rättsvårdande myndigheter, enskilda polismän, domare och tjänstemän vid domstolar. Det är viktigt att polisen kan anonymisera delar av verksamheten och det dagliga arbetet, säger Joakim von Braun.
”Inget vi kommenterar”
Polisen vill inte kommentera hur registreringsplikten för kontantkort kan komma att påverka spaning, informationsinhämtning eller arbetet med infiltratörer.
– Polismyndighetens arbete och metoder i informatörsverksamheten är inget vi kommenterar, säger pressekreteraren Stefan Marcopoulos.
Verksamheten med spaning och infiltratörer är bland polisens hemligaste och mest skyddsvärda.