– Så här efteråt tar jag i princip tillbaka det. Det är ett tungt ord. Jag kunde ha sagt ”dödat”. Och jag kunde ha förtydligat att jag menar terrorister, säger han till Nya Wermlandstidningen.
Polisledningen har inte övervägt några åtgärder i form av reprimand eller omplacering.
– Polisen som arbetsgivare har inte laglig möjlighet att göra något eftersom det grundar sig i grundlagen att ha rätt till åsikter och synpunkter, säger Mats Nylén, kommunikationschef i Polisområde Bergslagen som Värmland tillhör.
Inte tagit avstånd
Arbetsgivaren har heller inte tagit offentligt avstånd från insändaren som Marcus Hultvall skrev som privatperson.
– Som jag har sagt kan polisledningen inte ha någon åsikt eftersom det grundar sig i en medarbetares rätt att utnyttja grundlagsskyddade åsikter. Däremot kan vi debattera allmänt om vad som är lämpligt, säger Mats Nylén.
Vad tycker du själv?
– Jag har full förståelse för att många har åsikter och jag har en åsikt också.
Under de senaste åren har flera poliser hamnat i blåsväder efter debattartiklar och inlägg i sociala medier. I ett fall då en polis i tjänst skrev om ”offerkofta-invandrare” blev det JO-klander eftersom han skrev på polisens Facebooksida. Andra fall handlar om privata inlägg i sociala medier där gatubarn exempelvis hånas som ”skäggbarn”. Men några åtgärder från polismyndigheten blir det oftast inte. Balansgången mellan yttrandefrihet och lämplighet är svår när poliser uttrycker sig i egenskap av privatpersoner menar Rolf Granér, forskningsansvarig vid Polisutbildningen på Linnéuniversitetet i Växjö.
– Jag tycker man kan dra gränsen om man som privatperson ägnar sig åt olagligheter. Om man gör något riktigt olagligt eller är med i en organisation som anses som en samhällsfara så tror jag ens pålitlighet skulle kunna ifrågasättas. Jag tänker på nazistiska grupperingar och exempelvis AFA, säger Rolf Granér.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Rätt att omplacera
Han menar att det vore orimligt om polisen la sig i vad medarbetarna uttrycker för åsikter på fritiden. Däremot måste arbetsgivaren ha rätt att placera om någon om de personliga åsikterna kan försvåra yrkesutövningen.
– Det är oberoende av om man agerar som privatperson eller polis, om man ägnar sig åt att försvåra polisens arbete. En känd sverigedemokrat borde exempelvis inte ingå i aktiviteter i invandrartäta områden. Det måste vara en arbetsgivares rätt att bestämma, säger Rolf Granér.
Martin Marmgren är polis i Husby och miljöpartistisk fritidspolitiker. Han har blivit känd genom sin blogg och en lång rad av debattartiklar där han både kritiserat kollegor och tagit avstånd från rasism. Efter Marcus Hultvalls ”förintar”-insändare publicerade han en debattartikel i Aftonbladet där han kallar kollegans språkbruk ”djupt problematiskt”.
– Jag tycker det är oroande, framför allt som ett tecken på att åsikterna finns inom poliskåren. Att jag tycker det är olämpligt gör inte att jag inte tycker han ska ha rätt att yttra sig. Är det olämpligt att en person som är del av våldsmonopolet uttrycker sig så? Ja, säger Martin Marmgren.
Han menar däremot att Mats Nyléns argument om att polisledningen inte kan ha någon åsikt är märkligt.
– Det är väl kanske lite underligare. Jag tycker Marcus Hultvall har rätt att skriva och tycka vad han vill. Däremot borde det inte vara så komplicerat att ta avstånd från uttalanden om att förinta och att moder Sveas livsutrymme är hotat. Han använde terminologi som var nazistisk, säger Martin Marmgren.
Bättre arbetsvillkor
Han tror att rasismen inom poliskåren ser ut på ungefär samma sätt som i resten av samhället. För att motverka den behöver polisen arbeta med värderingsfrågor och debriefing men också med arbetsvillkoren i stort, menar Martin Marmgren.
– Ju tuffare arbetsförhållanden och desto mer nerkörd du blir för att du inte har förutsättning att göra ett bra jobb, desto lättare är det att negativa generaliseringar får fäste.Absolut ska man jobba specifikt med värderingsfrågor. Det gäller alla områden i samhället, men polisen är särskilt viktig eftersom man har våldsmonopol. Men det gäller också att jobba med arbetsvillkoren. Bättre lön och bättre arbetsvillkor skapar skyddsfaktorer som gör det lättare att motarbeta tendenser till rasism, säger Martin Marmgren.
Moder Sveas krympande livsutrymme
I mitten av augusti publicerade nya Nya Wermlandstidningen en insändare av polisen Marcus Hultvall med rubriken Moder Sveas krympande livsutrymme. Marcus Hultvall skrev i egenskap av privatperson och förespråkar bland annat dödsstraff. Han skrev också: ”De som kommer hit med annat uppsåt skall tvingas till anpassning, lagföras, slängas ut och när så krävs förintas.” Han har i efterhand sagt att han ångrar sitt ordval men står fast vid att dödsstraff kan vara lämpligt straff vid vissa brott. I debattartikeln tar han även avstånd från SD. Hultvall säger i en intervju med Nya Wermlandstidningen att han vill ”få i gång en öppnare debatt om vart vi är på väg i det här landet” och att han inte ser sig själv som främlingsfientlig.
Youtubekänd polis skrev om skäggbarn
l Göteborgspolisen Patrik Nordgren är känd från Youtube där han sjunger schlager i ett klipp. I juli hamnade han i rejält blåsväder då Nyheter24 och GT publicerade artiklar med skärmdumpar från hans Facebook. Patrik Nordgren skriver bland annat om ”nordafrikanska skäggbarn” och att tjejer som åker svarttaxi får skylla sig själva om de utsätts för brott. Inga åtgärder vidtogs mot Patrik Nordgren som tidigare är dömd för tjänstefel. Polisforskaren Rolf Granér är kritisk:
– Han refererar ju till arbetet som polis. Han tycker att man ska skylla sig själv och inte ringa till honom. Då har han brutit mot polisförordningen uppförandeparagraf skulle jag säga. Jag är inte jurist men någon påföljd borde finnas. Plus att man funderar på vart han ska placeras.
JO-klander mot polisen
”Mellan er som är fula rasister och som är ’offer-kofta-invandrare’ finns vi miljontals vanliga svenskar och invandrare”. Så skrev polisen Scott Goodwin i ett inlägg på Facebook-sidan för polisen i Alvesta och Växjö. Texten handlade om att poliser ofta blir kallade för rasister. Polismyndigheten JO-anmäldes och fälldes även i januari. JO slår fast att myndigheters sociala medier omfattas av grundlagens krav på saklighet och opartiskhet och att inlägget saknar relevans eftersom det reflekterar en persons åsikter och inte innehåller ett direkt brottsförebyggande budskap. Åtgärden blev att JO riktade kritik mot polismyndigheten.
”Åk hem till ditt jävla land”
I slutet av april ryckte polisen ut till ett asylboende i Emmaboda efter larm om ett större bråk. Nobakkht Ahad blev omhändertagen och kördes flera kilometer från platsen. När han släpptes av ska en av poliserna ha blivit aggressiv och sagt saker som ”jag ska ge dig stryk”, ”åk hem din jävla arabjävel”. Nobakkht Ahad lyckades spela in uttalandena med sin mobiltelefon. Polismannen omplacerades till inre tjänst direkt efter händelsen och en anmälan upprättades. Rubriceringarna är olaga hot, förolämpning och misshandel. Nobakkht Ahad säger att poliserna slog honom i huvudet med batong och efter händelsen tog han en bild av sin blödande hjässa. Utredning pågår just nu.
– Jag tycker inte han ska fortsätta som polis. Detta är att fall som är dokumenterat, där man gör allt fel och dessutom är det riktat mot en man använder tvångsmedel mot, säger Rolf Granér.