Då förklarade polisens insatsledare att tillslaget var startskottet för ett mer intensivt arbete.
Nu berättar Daniel Lindström vid polisens kriminalunderrättelsetjänst i Västmanland att det råder ”extremt svår resursbrist” inom polisens verksamhet.
Det gör att sexhandel inte får samma fokus.
– Tillslaget fick till följd att sexhandeln gick ner rätt så kraftigt under en tid. Men den återhämtar sig om man inte sätter tryck på det hela tiden. Med tanke på de grova brott som vi har, alltså skjutningar, mord och mordförsök, så går mycket av spaningsresurserna till det. Vi har ett mycket ansträngt läge, säger Daniel Lindström.
Tjänstledig polis
Den polis som annars arbetar mot människohandel och sexköp är tjänstledig.
– Det är jag som ska backa för henne, men jag har också hand om inhemsk extremism och terrorism. Jag kan säga att det finns saker som vi prioriterar högre än sexhandel. Så är det helt enkelt just nu. Tyvärr. Samtidigt så följer jag och uppdaterar mig hela tiden på de här sidorna och ser vad som händer i Västerås. Men tyvärr har vi inte mycket resurser att avsätta för att göra något åt det, säger han.
Han understryker att det fortfarande finns ett samarbete med hotell i Västerås och att man just nu försöker störa verksamheten som rör sexhandel.
– Ska man göra framsteg i det här så måste man spana och arbetat aktivt med det. Men som det ser ut just nu försöker vi störa verksamheten så mycket som möjligt. Det är en resursfråga, säger Daniel Lindström.
”Frustrerande”
Anna Runesson, regionkoordinator mot människohandel och prostitution, är en ”spindel i nätet” mellan olika myndigheter. Hon förklarar att det är frustrerande att det inte finns tillräckligt med resurser inom polisen, men berättar att det ändå pågår ett arbete för att motverka människohandel.
– Jag skulle önska att man kunde jobba med grövre brott parallellt som man jobbar med människohandel och prostitution. Att det fanns resurser. Man kan göra mer. Samtidigt har jag förståelse för att man behöver prioritera. Polisen skulle kunna göra fler tillslag mot hotell eller lägenhetsbordeller. Att kolla sexannonser och åka ut. Kolla sexköpare. Det är lätt för att vi vet var annonserna finns och kunskapen finns. Visst kan man göra mer, men jag kan ändå förstå läget. Det är frustrerande för att jag kan se att man skulle kunna göra så mycket mer, säger hon.
Polisområdeschefen Robert Wallén hoppas att situationen är bättre om några månader bland annat efter nyanställningar.
– Vi tror att det här läget som vi är i nu får betecknas som exceptionellt. Det är historiskt sett många grova brott under en kort tidsrymd. Då tvingas vi prioritera de brotten eftersom vi exempelvis har frihetsberövade. Vi har även andra grova våldsbrott och sexualbrott där vi måste vara skyndsamma. Det trycket som vi har just nu kommer inte att vara för alltid. Det borde minska och gå tillbaka till ett mer normalt läge, säger han.