BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Mellan 23 och 45 år
Männen som greps är mellan 23 och 45 år.
Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att det endast har förekommit ett fåtal anmälda sexköpsbrott de senaste fem åren i Västerås. På en vecka har alltså fler brott anmälts än den totala mängden anmälningar per år mellan 2011 och 2016.
Under våren 2017 har polisen gått ut med att sexhandeln i Västerås och i övriga länet har ökat kraftigt. Tidigare kunde polisen hitta i snitt fyra annonser per dag på sajter som annonserar om sexuella tjänster. Under våren har det enligt polisen varit cirka 20 kvinnor om dagen som annonserat.
– Det här är också en prioriteringsfråga för polisen. Narkotikabrotten var högt prioriterade förra året medan insatserna var få kring sexköp. Man menar att det är ungefär 50 män som köper sex i Västerås per dygn, säger Anna Runesson, regionskoordinator mot människohandel och prostitution inom Västerås stad.
Under hösten 2015 kom ett beslut från rikspolischefen Dan Eliasson om att polisen ska bli bättre på att bekämpa människohandel. Trots det har detta arbete varit eftersatt på många håll i landet.
”Det här är viktigt och ska prioriteras”
Joanna Jonasson, polisens insatsledare vid tillslaget, ser polisinsatsen som startskottet för ett mer intensivt arbete.
– Prioriteringsordningen har gjort att vi inte har arbetat mer med det här. I och med den massmediala uppmärksamheten räknar vi också med att få in fler tips från exempelvis hotell. Det här är viktigt och ska prioriteras, säger hon.
SVT Västmanland skrev i mars 2017 att man hade uppgifter om att polisen fick, under 2016, i snitt ett tips i veckan från hotellen om misstänkt prostitution, men att inget gjordes.
Regionskoordinatorn Anna Runesson konstaterar att polisen nu har gjort en intensiv satsning och att det som krävs för att få resultat är ett aktivt spaningsarbete.
– Man kan inte fortsätta med exakt den här intensiteten från polisens sida. Det kommer att vara att man tänker aktivt på de här frågorna när misstanke finns. Förhoppningsvis kommer det att rulla på i en högre takt än tidigare, säger Anna Runesson.
Hon förklarar att två av kvinnorna som polisen kom i kontakt med under tillslagen har skyddsplacerats.
Många av kvinnorna kommer från Östeuropa och är utsatta för människohandel.
– För kvinnorna är den ekonomiska vinningen så enorm. De jobbar motsvarande en månad och har 5–10 kunder per dygn och behåller själva omkring 20 procent medan människohandlaren får 80 procent. En månad motsvarar exempelvis 2,5 årslöner i Rumänien. Sedan är det psykiska lidandet enormt, säger hon, och påpekar att det bland annat också förekommer att svenska tonåringar med en historia av självskadebeteende säljer sex.
Avstår från att ta emot hjälp
Vanligt är att kvinnorna man kommer i kontakt med avstår från att ta emot hjälp, förklarar Anna Runesson.
– Vi kan bland annat förklara för dem vad det gör med en kvinnas psyke och att det utsätter dem för trauma. Även att man har rätt till sin egen kropp och man försöker stärka dessa kvinnor i det. Vissa tycker ändå att det är värt att offra sig. De har barn i det egna hemlandet och det finns inte möjlighet till försörjning. Det blir svårt att motivera dem att kliva av det här tåget. Vi blev så himla glada när två av de här kvinnorna faktiskt sade ja till det. För det händer tyvärr inte så ofta att kvinnorna säger ”ja, tack” till hjälp, säger Runesson.
Polisens insatsledare
Polisen Joanna Jonasson, polisens insatsledare vid tillslagen, konstaterar att kvinnorna ofta är beroende av andra personer omkring dem. De agerar sällan på egen hand.
– De har kommit in i situationerna utifrån olika krav och är beroende av människorna omkring dem och därmed utsatta. De är inte misstänkta för brott. Att prostitution inte är olagligt ger oss en framgångsfaktor i att hjälpa dem. Ifall de skulle vara misstänkta för brott skulle dessa kvinnor vara helt hjälplösa. Nu har de en helt annan möjlighet att hjälpa oss och även ta klivet ut ur verksamheten, säger hon.
Hon förklarar att själva sexköpsbrotten inte är svårutredda utan görs färdiga på plats. Anmälningar om koppleri kräver större insatser.
– I insatsen har vi haft bra samarbete med hotell och de har ställt upp och hjälpt till. Generellt har vi god kontakt med hotell och har fått in ett flertal bra tips tidigare, säger Jonasson.
Ytterliga insatser
Regionskoordinatorn Anna Runesson förklarar att en av hennes uppgifter är att kvinnorna som skyddsplacerats har handläggare och att man skickar in en ansökan om tillfälligt uppehållstillstånd så att ett koppleriärende kan fortsätta att utredas.
– Dessutom ska kvinnorna få den vård som behövs, säger hon.
Männen som greps har rapporterats till åklagare som misstänkta och får som regel böter. De har fått möjligheten att komma i kontakt med socialt stödjande verksamhet med syfte att dessa ska upphöra med sexköp.
Ett delsyfte med insatsen var en kunskapsspridning till ett större kollektiv, bland annat till poliser i övriga länet.
Tommy Gustafsson, t.f. polisområdeschef i Västmanland förklarar att före NOA:s utbildning så har polisen haft arbetsmetoder som har varit föråldrade och krångliga.
– Kort och gott så har vi inte vetat hur vi ska kunna jobba på det här enklaste sättet förrän häromveckan. Projekt i all ära, men ett projekt är ofta tidsbegränsat och när det är över så dör det ut. Så vill vi inte ha det. Vi vill att det ska vara möjligt att kontinuerligt jobba med det här. Sedan kan det toppas med ytterligare insatser, säger han.