Den svenska polisens vapenanvändning blir allt mer ifrågasatt efter att sju personer mist livet av polisens kulor under de senaste 17 månaderna. Nu vänder även rikspolisstyrelsen som tidigare kallat den senaste tidens många dödsskjutningar för en slump. Sektionschef Per Engström säger att en större studie ska genomföras, som granskar både polisens agerande och eventuella förändringar i det svenska samhället.
– Vi kan inte sitta still och titta på längre, vi måste göra någonting aktivt. Sedan får utredningen avgöra om detta är en slump eller inte, säger han.
Per Engström ser flera potentiella förklaringar till ökningen.
– Kanske handlar det om att vi är fler poliser idag och snabbare kan vara på plats och därmed hamnar i fler duell-liknande situationer. Kanske handlar det om hur samhället hanterar psykiskt sjuka, säger han.
”Har mycket att lära”
Studien ska även dra lärdomar från Norge och Finland, där långt färre faller offer för polisens kulor. Dagens ETC har tidigare berättat att svensk polis skjuter flest i Norden. I Norge är polisen obeväpnad och det är åtta år sedan en polis sköt ihjäl en människa. I Finland är polisen beväpnad men ligger ändå i nivå med Norge och har endast haft fyra dödskjutningar under de senaste 25 åren.
Polisforskaren Johannes Knutsson har vid två tillfällen jämfört läget i de nordiska länderna, och enligt honom finns mycket att lära. I Norge retirerar polisen i större utsträckning eftersom de är obeväpnade och hamnar därmed i färre farliga situationer. I Finland skjuter poliserna i ett tidigare skede och då i benet eftersom regelverket är tydligare för hur och när de får använda sina vapen, menar han.
– Den svenska skjutkungörelsen för laga befogenhet är så illa konstruerad att en mänsklig hjärna knappt kan reda ut vilka förutsättningarna är. Poliserna blir osäkra hur de ska göra och situationen kan accelerera så att poliserna till slut skjuter i nödvärn och då skjuter man okontrollerat för att rädda sitt eget liv, har Johannes Knutsson tidigare sagt i Dagens ETC.
”Vi skjuter i nödvärn”
Per Engström vid rikspolisstyrelsen håller med om att den svenska skjutkungörelsen är svår att förstå.
– Vi kan hålla med om att den inte är kristallklar och att den svenska polisen sällan använder det instrumentet. Vi skjuter i nödvärn och det finns de som tycker att vi skjuter för lite och för sent.
Borde skjutkungörelsen ändras?
– Vi får först titta brett på detta och se om det till exempel finns skillnader i hur psykiskt sjuka behandlas i Finland och här. Jag vill också avvakta och se vilket utfall den nya svenska utbildningen i konflikthantering som precis påbörjats kommer att ge.
Kan svensk polis lära något från den norska taktiken att retirera?
– Det finns för- och nackdelar med allt. Det finns ju också en risk att personen som utför brott, som till exempel huggit ner någon, fortsätter och attackerar fler om polisen inte kan agera. Sedan Utöya finns det en diskussion om att beväpna polisen i Norge.