Antalet gängrelaterade skjutningar har den senaste tiden ökat extra kraftigt i just Stockholmsområdet. Under det första halvåret 2019 rapporterades 40 skjutningar in till polisen. Under motsvarande period i år är siffran 61. Av landets totalt tio dödsskjutningar, under samma period, har åtta skett i region Stockholm.
Ökat sedan 2013
Sven Granath, analytiker på Stockholmspolisen, säger att ökningen av antalet gängrelaterade skjutningar i regionen har pågått betydligt längre än så.
– Sedan i vart fall 2013 påbörjades en tydlig uppgång.
Det har att göra med tre olika faktorer, framhåller han.
– För det första har vi en utökad illegal ekonomi, som framför allt avser narkotikahandel, men även skuldindrivningar av olika slag och ren utpressning. De utökade affärerna, som staten inte har kontroll över, gör att konfliktytorna och det dödliga våldet ökar.
Den andra faktorn Sven Granath vill lyfta fram är mer ”situationsenligt betingad”, som han uttrycker det.
– Den handlar om den ökade tillgången på illegala skjutvapen. Tillgången har ökat successivt ända sedan början av 90-talet, då vi hade kriget på Balkan. Men de senaste tio åren har vi också sett att skjutvapnen sipprat allt längre ned i den kriminella hierarkin, och i åldrarna. Detta – att vapen har spritt sig i nätverken – har lett till fler skjutningar.
Den tredje och sista faktorn Sven Granath är utvecklingen av den digitala tekniken.
– Utan mobiltelefonerna och de krypterade apparna som finns i dag skulle de kriminella nätverken inte kunna planera och koordinera sina verksamheter, eller sådana här skjutningar, på samma sätt.
Vädjar om förtroende
Det senaste halvåret har dessutom gränserna hållits stängda till följd av coronapandemin. Något som påverkat de kriminella nätverkens ekonomier negativt, då tillgången på narkotika avtagit.
– Om vi pratar om det senaste halvåret så har det uppstått en obalans i de kriminella nätverken. Dels till följd av de stängda gränserna, vilket har lett till minskade inkomster. Men också på grund av ökade spänningar inom de olika nätverken, som en effekt av att vi på polisen har satt åt ett antal nyckelpersoner, säger Sven Granath.
Risken för att man som utomstående ska hamna i skottlinjen bedömer han trots allt som väldigt liten.
– Även om det händer. För de här unga killarna, med tung vapenarsenal, är oftast både inkompetenta och fega. Därför håller de sig själva på distans. Skjuter man sedan hej vilt från ett rullande fordon, kan du aldrig ha koll på var alla kulor hamnar.
Polisen satsar nu extra mycket resurser på att punktmarkera de kriminella ligorna och Sven Granath vädjar om allmänhetens förtroende.
– Man måste våga ha förtroende för polisen och våga träda fram om man vet något, om vi någonsin ska få bort det här från våra gator.