Klockan 03.57 på tisdagsmorgonen körde polisen in på Industrigatan i Malmö för att tömma det omdebatterade romlägret. Då fanns runt 150 boende och aktivister på plats och tillsammans försökte de stoppa avhysningen. Tre personer omhändertogs och en man har gripits. Nu är osäkerheten stor bland de boende i lägret.
Utanför polisens avspärrningar sitter Samantha. Hon kommer från Bukarest i Rumänien och har bott i lägret i en månad. Nu vet hon inte vad som kommer hända.
– Jag har ingenstans att ta vägen. Det är ett stort problem och jag vet inte vad jag ska göra. Men jag vill stanna i Sverige och ha ett liv här, säger hon.
Ungefär 45 minuter efter att polisen kom till platsen låste de grindarna till lägret. Demonstranter och boende som inte ville lämna platsen lyftes ut. Ali Baiga var den sista aktivisten att bäras bort.
– Polisen gjorde inga försök till dialog utan de kom och sa att alla skulle ut ur lägret. Jag upplevde att polisen var mer hårdhänt mot romerna än oss aktivister, säger han.
Enligt Lars Förstell på Malmöpolisen har avhysningen gått enligt planen och det har varit lugnt. Tre personer har omhändertagits och forslats bort från platsen för störande av ordning och en person är gripen efter att ha bitit en polis i handen.
– Han är misstänkt för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman. De tre som omhändertogs var inte några boende utan aktivister, säger han.
Malmö stad har erbjudit ett tillfälligt boende med ett 50-tal platser men den lösningen har avfärdats av både romer och aktivister. De vill ha en mer långsiktig lösning.
Runt halv tio på morgonen var alla boende ute ur lägret och Malmö stad körde in med grävskopor. Vad som kommer hända med romernas tillhörigheter är oklart. Både bilar och skjul stod fortfarande kvar på området.
– Vi har inte fått några besked om det. Så vitt vi vet så anser polisen att det är skräp som ska städas bort, säger Johanna Nilsson, talesperson för Nätverket för romers rättigheter.
Fortsätter protestera
Nästa steg för aktivisterna och de boende är att ta sig till stadshuset för att protestera mot beslutet, berättar Johanna Nilsson.
– Vi väntar fortfarande på ett trettiotal boende som är kvar innanför avspärrningarna, men planen är att fortsätta protesterna.
Polisen är i ett första uttalande nöjda med insatsen. Man säger att det har gått lugnt till väga.
– Visst har det varit många upprörda känslor från de berörda, men det har inte varit några våldsamheter eller sammanstötningar, säger Lars Förstell.