BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag ska försöka sova lite, vill inte bli inlagd. Jag vill inte hamna i en cell, säger Emil.
Men efter samtalet går inte Emil och lägger sig. Istället lämnar han lägenheten utan att låsa ytterdörren. Han hittas en stund senare, ensam och nedsjunken över ett cafébord i ett köpcentrum i centrala Avesta.
– Hans huvud föll bakåt och han såg nästan död ut, säger ett vittne till Avesta tidning.
Inte misstänkt för brott
När polisen kommer till platsen är de tvungna att gnugga Emil på bröstbenet för att liv i honom. På ostadiga ben leds han ut och omhändertas enligt Lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB. Han är inte misstänkt för något brott.
I protokollet skriver polisen att Emil "uppträdde drogpåverkad" men när Emil tas in till stationsbefälet görs ingen koll i belastningsregistret. Poliserna känner därför inte till hans beroendeproblematik och att han året innan påträffats med subutex i blodet, ett syntetiskt heroinsubstitut. Även denna dag har Emil tagit subutex och dessutom en livsfarlig blandning av olika bensodiazepiner och amfetamin som riskerar att slå ut hjärnans andningscentrum.
Emil förs in på polisstationen och undersöks av stationsbefälet. Istället för att köra Emil till akuten beslutar befälet att låsa in honom i cell nummer 10. I lagen står att "om det behövs med hänsyn till den omhändertagnes tillstånd, skall han så snart det kan ske undersökas av en läkare". Av någon anledning tar de av Emil kläderna på överkroppen. Han leds in och de lägger ner honom snett på magen, för att frigöra luftvägarna vid eventuell kräkning. Men det hjälper inte. Den galonklädda madrassen klibbar mot huden. De lämnar honom där och arrestvakten låser de dubbla dörrarna. Emil andas tungt, sedan inte alls. Klockan 14.00 tittar en arrestvakt in genom glasrutan, det är sista gången Emil ses i livet. En kvart senare hittas han livlös, hjärt och lungräddningen inleds utan effekt. Läkaren förklarar Emil död i cellen.
Anmäldes för tjänstefel
Den ansvariga polisen anmäldes för tjänstefel och en internutredning inleddes. Men förutom poliserna som omhändertog Emil har inga vittnen från caféet förhörts, trots att flera av dem uttalat sig i lokalpressen. Till de anhörigas stora förtvivlan valde åklagaren att lägga ner utredningen för att det saknas bevis att ett brott har begåtts. Nu har det gått nästan två år men Amanda, som levde med Emil på slutet, tänker på honom varje dag. Den tragiska händelsen är anledningen till att hon nu studerar kriminologi och till att hon vill bli socionom och hjälpa andra i samma situation. Innan det är för sent.
– Jag och Emils familj kommer aldrig att kunna gå vidare förrän vi får reda på vad som hände, säger Amanda.
Dagens ETC har låtit István Szabó, överläkare på beroendecentrum i Stockholm, ta del av Emils obduktionsrapport. Varken han eller rättsläkaren kan fastställa den exakta dödsorsaken.
– Det kan ha varit en kombination av hög amfetaminkoncentration i kombination med hjärtrytmrubbning och bensodiazepiner, eller om det var en plötslig hjärtdöd, eller lungödem till följd av amfetamin som överbelastade hjärtat. Ibland dör missbrukare utan någon helt klar orsak, säger István Szabó.
Josefina, Emils syster, arbetar som sjuksköterska på ett beroendecentrum i Mellansverige och ser dagligen hur det livsfarliga blandmissbruket ökar bland unga människor.
– Det finns fortfarande en attityd inom polisen att det inte är så farligt att låsa in berusade människor. De hänger inte med i vilka preparat som ungdomar tar idag, säger Josefina.
Ångrar inte beslutet
Stationsbefälet som valde att låsa in Emil istället för att ta honom till en läkare ångrar inte sitt beslut.
– Det är klart att med facit i hand kan man alltid hitta andra sätt. Men jag kan inte ångra ett beslut som då var rätt och riktigt. Sedan tycker jag såklart att det är tragiskt att det blev som det blev.
Emil var närmast medvetslös när ni plockade upp honom, ändå valde du att låsa in honom i en cell, varför?
– Att han var narkoman, jag menar drogpåverkad, det märkte vi ju. Men det är inte automatiskt att man åker till sjukan för det.
Befälet är har ingen sjukvårdsutbildning förutom "en fördjupad hjärt- och lungräddningskurs" men tycker ändå att hon kan bedöma om det är säkert att låsa in alkohol- och drogpåverkade personer.
– Jag är ingen läkare utan min bedömning gör jag baserat på erfarenhet. Men det är klart, det vore jättebra om det fanns en tillnyktringsenhet här, säger hon.
Finns ingen tillnyktringsenhet
Men det finns ingen tillnyktringsenhet i Dalarnas län. Däremot kör polisen regelbundet tveksamma fall till akuten på Avesta sjukhus. Emils före detta sambo Amanda är övertygad om att Emil hade överlevt om polisen hade kört honom till akuten.
– Om en ung kille sitter närmast medvetslös på ett café en tisdagsförmiddag behöver han vård, inte kastas in i en fyllecell. Missbruk är en sjukdom. Han var dessutom inte aggressiv, säger Amanda.
Och hon får delvis stöd från överläkaren István Szabó. På en tillnyktringsenhet kontrollerar personalen puls och syresättning, vilket är säkrare än att bara titta in genom ett fönster och se om personen andas.
– Med facit i hand hade det varit bättre på sjukhus. Där hade han haft större chanser att överleva, säger han.
Morgon: Emil missar bussen till jobbet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
11.00 Ringer systern. Hon råder honom att uppsöka vård för att få hjälp med sitt drogberoende. Men Emil lämnar lägenheten och går till ett köpcentrum i Avesta.
11.30 Polis tillkallas till Café Plus i Plushuset i Avesta centrum och hittar Emil ensam, iklädd en svart munkjacka och svarta mjukisbyxor, halvt medvetslös vid ett bord. Polisen leder bort Emil till en polisbil med stöd av Lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB.
11.40 Emil undersöks av stationsbefäl som beslutar att låsa in honom i fyllcell istället för att ta honom till akuten. Av någon anledning tar de av honom kläderna på överkroppen. Han läggs på en madrass på golvet i cell nummer 10.
14.00 Emil ses för sista gången i livet.
14.15 Arrestvakten ser genom rutan att Emil inte andas. Personalen inleder hjärt- och lungräddning.
Han dödförklaras av en läkare i cellen.