Polisen utreder: Spotify kan ha brutit mot sanktioner – med pro-rysk krigsmusik
De ryska artisterna Oleg Gazmanov och Julia Tjitjerina har belagts med sanktioner från EU – och finns tillgängliga på Spotify.
Bild: Skärmdumpar/Montage
Dagens ETC
Flera ryska artister som placerats på EU:s sanktionslistor finns tillgängliga hos Spotify. Innehållet i vissa låtar är ultranationalistiskt, och hyllar ”hjältar” som dött i anfallskriget mot Ukraina.
Nu utreder svenska polisen om det kan röra sig om ett brott mot sanktionerna, visar dokument som Dagens ETC tagit del av.
Samtidigt uppger Spotify att man undersöker de aktuella artisterna, och kommer att vidta ”lämpliga åtgärder”.
Här är artisterna: • Nära band till Putin • Uppträdde för ryska soldater • Stöttar Wagnergruppen.
Stridande ryska soldater och militärfordon med Z-emblemet. Vladimir Putin som delar ut medaljer. Kreml-ideologen Aleksandr Dugin med dottern Daria.
Det är några av de bilder som syns i musikvideon till den ryska artisten Oleg Gazmanovs nya låt, vars titel på svenska lyder ungefär ”De som blev hjältar”. Sången, som görs tillsammans med rapparen Strelkin, är en melankolisk hyllning till ”hjältarna” som stupat för Rysslands räkning och finns tillgänglig på såväl Youtube som Spotify.
I sin tidigare låt ”Framåt, Ryssland!”, även den tillgänglig på Spotify och Youtube, backas Oleg Gazmanov upp av kören från en enhet inom den ökända ryska säkerhetstjänsten FSB.
Nu kan Dagens ETC avslöja att den svenska polisen utreder om artistens förekomst på Spotify kan utgöra ett sanktionsbrott – Oleg Gazmanov är nämligen en av de individer som placerats på EU:s sanktionslista i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina.
Fler artister förekommer
En annan sanktionsbelagd rysk artist som finns hos den svenska musiktjänsten är Nikolaj Rastorgujev, frontman för det nationalistiska rockbandet Ljube och tidigare företrädare för Putins parti Enade Ryssland i den ryska duman.
Den sanktionslistade sångaren Grigorij Lepsveridze, mer känd som Grigorij Leps, förekommer också på Spotify.
Även sångerskan Julia Tjitjerina – som hyllat de ryska ockupanterna i både ord, sång och handling – finns att lyssna på i den svenska musikappen. I Ukraina står hon åtalad för att ha inkräktat på landets suveränitet och bedrivit krigspropaganda, och i oktober 2022 placerades hon på EU:s lista över sanktionsbelagda individer.
I elektro-rap-låten ”Who is Mr. Wagner”, med drygt 50 000 spelningar på Spotify, hyllar Tjitjerina den ökända Wagnergruppen tillsammans med rapparen Akim Apatjev. I ett stick i låten sjunger Tjitjerina ”We are gremlins from the Kremlin”.
Miljontals lyssningar
De aktuella artisterna har, var för sig, miljontals lyssningar hos Spotify och tillsammans med yngre förmågor som Shaman – känd bland annat för låten ”Jag är ryss” – utgör de en helt central del i Vladimir Putins propagandamaskineri.
Både Oleg Gazmanov, Nikolaj Rastorgujev och Grigorij Leps har de senaste åren uppträtt på de manifestationer som Vladimir Putin anordnat för att hylla annekteringen av Krim och den fullskaliga invasionen av Ukraina.
I samband med manifestationen som hölls i mars 2022 framförde Oleg Gazmanov låten ”Född i Sovjetunionen”, som inleds med textraden ”Ukraina och Krim, Belarus och Moldavien, det är mitt land”.
Kontaktades i november
Redan i början av november 2023 uppmärksammades de svenska myndigheterna på att Julia Tjitjerina förekommer hos Spotify, framgår av mejlkonversationer som Dagens ETC tagit del av. Detta efter en anmälan via EU:s verktyg för visselblåsare.
I december tar Charlotte Teyssedre, policyansvarig på Europeiska kommissionens avdelning för sanktioner, kontakt med de svenska tjänstemännen igen.
”Jag har inte sett någon uppföljning på detta, och efter att just ha kollat Spotify kan jag se att spellistan ’This is Chicherina’ fortfarande finns kvar (jag rekommenderar inte musiken). Det här verkar vara ett uppenbart brott mot EU:s sanktioner”, skriver hon.
Kort därefter skickas ärendet vidare till svenska polisen, som svarar i mitten av december:
”Vi hade möte i vår beredningsgrupp för sanktionsdirektivet idag och insåg snabbt att det här är en sanktionsöverträdelse som ska hanteras av Noa [Nationella operativa avdelningen, reds. anm.]
[…]
Vi har noterat att det finns fler sanktionslistade artister på Spotify.”
I skrivande stund, april 2024, ligger spellistan med Julia Tjitjerina fortfarande kvar.
Portades från inresa
Både Oleg Gazmanov och Grigorij Leps har portats från att resa in i Litauen och Lettland, och i februari 2024 sträcker den lettiska sanktionssamordnaren Andris Mellakauls ut en hand till de svenska myndigheterna. Även han vill att artisterna ska plockas bort från Spotify.
”Eftersom Spotify är ett svenskt företag, skulle jag vilja se om vi kan lösa något informellt för att få slut på dessa överträdelser av EU:s sanktionsregler”, skriver samordnaren i ett mejl till tjänstemän på det svenska kulturdepartementet i mitten av februari i år. Han påpekar att även om det inte skulle förekomma utbetalningar till artisterna kan det fortfarande röra sig om brott mot sanktionerna, eftersom deras närvaro på musikplattformen fungerar som ett slags marknadsföring.
”Det vore bra om vi kunde lösa detta så fort som möjligt eftersom innehållet i låtarna, i synnerhet de av Gazmanov, är särskilt stötande i deras hyllning av rysk storhet och imperialistiska förflutna. De väcker chauvinistiska känslor i rysktalande samhällen, som sedan riktas mot Ukrainas självständighet och territoriella integritet”, skriver den Andris Mellakauls.
Också i detta fall har frågan vidarebefordrats till polisen, framgår av mejl som Dagens ETC tagit del av. Den 19 februari i år skriver Brita Wallström vid utredningssektionen på Noa att ”ärendet är under handläggning och ytterligare utredningsåtgärder kommer att vidtas i närtid”. Hon har dock inte velat ge några fler kommentarer på förfrågan från Dagens ETC.
”Vidta lämpliga åtgärder”
På Spotify säger man sig inte känna till att det förekommer någon utredning om de sanktionsbelagda artisterna.
”Vi undersöker för närvarande artisterna och kommer att vidta lämpliga åtgärder baserat på utfallet av denna utredning. Hittills har vi ingen formell förfrågan från lokala myndigheter om artisternas tillgänglighet på vår plattform, men vi är självklart alltid villiga att samarbeta med tillsynsmyndigheter vid kontakt. För att förtydliga så betalar vi inga artister direkt, utan våra betalningar går till rättighetsinnehavarna av musiken”, skriver företagets presstalesperson Julia Levander i ett mejl till Dagens ETC.
Google, som äger Youtube, uppger att de aktuella artisterna inte har möjlighet att tjäna pengar på sitt innehåll hos plattformen.
”Google månar om att följa tillämpliga sanktioner och handelslagstiftning, och tillämpar relaterade policyer under våra användarvillkor. Om vi upptäcker att ett konto bryter mot våra användarvillkor vidtar vi lämpliga åtgärder”, skriver presstjänsten i en kommentar.