Nu har ytterligare en händelse satt ljus på att polisens hantering av främlingsfientlighet och rasism kan behöva ses över.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I slutet av oktober lade polisdistriktet Göteborg nordost upp en bild på en polisbil på sin Facebook, vars däck hade blivit sönderskurna efter att en patrull inom Bravo (poliser med särskilt fokus på utsatta områden) befunnit sig i just ett sådant område. "Så fruktansvärt dumt att ord saknas. Hur tänker du/ni som gör på detta vis?" skrev polisen i Facebook-inlägget.
Under julveckan fick nättrollen fart på inlägget som den 23:e december hade genererat över 2 000 upprörda kommentarer, varav ett hundratal var grovt rasistiska och hatfulla.
Det skrevs i tråden att invandrare var djur och avskum som måste skjutas eller utvisas ur landet om polisen någonsin ska ha en chans att komma till rätta med kriminaliteten i samhället.
"Helt orimligt"
Den 28:e december kommenterade polisledningen själva inlägget och påpekade att många av kommentarerna stred mot myndighetens värdegrund. Därefter stängdes kommentarsfunktionen av i inlägget. Det rasistiska innehållet ligger i skrivande stund dock fortfarande kvar i kommentarsfältet.
Kriminologen Jerzy Sarnecki tycker att det är helt orimligt att polisen inte reagerar starkare mot rasism och hat som förekommer på deras egen sida.
– Självklart är det helt orimligt att polisen sprider rasistiska åsikter, vilket man faktiskt gör om man har de här sakerna på sin egen Facebooksida. Det är ingenting som överhuvudtaget går att diskutera, utan sådant måste tas bort. Polisen ska tillhandahålla samhällets yttersta försvar för den demokratiska värdegrunden om alla människors lika rätt. De måste agera därefter, säger han.
Om man inte agerar tydligare mot rasismen på sin egen Facebooksidan riskerar det att bidra till att de främlingsfientliga åsiktströmningarna normaliseras, samt att förtroendet för polisen urholkas bland vissa grupper i samhället, konstaterar Jerzy Sarnecki.
– I grunden är det väldigt positivt att polisen har börjat twittra och facebooka, eftersom det ger allmänheten en inblick i vad de gör. Men det måste till en avsevärd skärpning kring hur de hanterar sociala medier. Som myndighet är polisen ansvarig för vad som sprids via deras egna kanaler, säger han.
Jerzy Sarnecki väljer dock att göra en mild tolkning av Göteborgspolisens försumlighet i just detta specifika fall.
– Jag väljer att göra en snäll tolkning och tror att det främst handlar om okunskap. Polisen förstår många gånger inte att de måste behandla sin Facebooksida som en myndighetsida och därmed utgå från vissa grundläggande principer i sin hantering av den. De måste vidta lämpliga restriktioner, och har man inte tid för det, ja då får man lägga ned sidan helt och hållet i så fall, säger han.
"Kan inte ta ansvar"
Ulf Merlander, som är stationsbefäl vid polisdistrikt Göteborg nordost, menar att de inte kan ta ansvar för vad folk skriver på deras Facebooksida.
– Vi försöker ta bort alla rasistiska och på andra sätt kränkande kommentarer, men vi kan ju inte ta ansvar för vad andra skriver. Vi har en polis som tittar på det här, men han har varit julledig och det här inlägget har fått en otroligt stor spridning, så det har varit svårt för oss att hinna med, säger han.
Menar du att ni inte har ett ansvar för de rasistiska kommentarer som skrivs på er sida?
– De här åsikterna är självklart inget vi står bakom och vi vill inte ha sådant här på vår Facebooksida. Jag ska se till att vi ser över det här igen. Om det blir för svårt att hantera kommentarsfältet så får vi kanske stänga ned inlägget helt och hållet. Det är klart att vi har ett visst ansvar här.
Riskerar sådant här att skada vissa gruppers förtroende för polisen?
– Ja, jag är rädd för det. Jag håller helt med dig, det kan även bidra till att normalisera främlingsfientligheten. Vi ska verkligen försöka åtgärda det här problemet, säger Ulf Merlander.