– Många har väldigt lågt förtroende för vår politik utanför miljöområdet. Det beror på en blandning av okunskap och rena nidbilder av miljöpartister där vi uppfattas eller utmålas som verklighetsfrånvända. Men jag har en väldigt tydlig erfarenhet av och förankring i den verklighet som jag har mött när jag har jobbat i ett och ett halvt decennium i framför allt förorterna norr om Stockholm.
Martin Marmgren har använt den här erfarenheten när han har varit med och utformat Miljöpartiets nya rättspolitik. Och han vill bygga vidare på det.
– Vi behöver spetsiga åtgärder som riktas specifikt mot kriminaliteten, inte mot områden eller grupper. Inte visitationszoner eller kollektivt skuldbeläggande av människor i utsatta områden.
Vi behöver politik som förbättrar möjligheten att lagföra de som begår brott och därigenom försvåra möjligheten för nya brott att begås.
Stöd snarare än hot
Martin Marmgren säger att det alltså behövs hårdare tag. Men inte bara.
– Vi måste också förändra samhället och de saker som gör att så många unga kontinuerligt socialiseras eller rekryteras in i kriminaliteten. Vi kan inte vänta tills en ungdom springer omkring med vapen när han är 14, 15, 16 år och sedan nöja oss med att försöka spärra in honom på Sis-hem. Här finns en enorm skillnad mellan Miljöpartiets politik och Tidöpartiernas. Vår politik handlar om att i grunden stötta och hjälpa och göra det här tillsammans med lokalsamhället, tillsammans med föräldrarna. Utgå ifrån att föräldrarna vill sina barn väl, till skillnad från när Tidöpartierna pratar om föräldransvar. Då handlar det om hot, att de måste ta sitt föräldransvar annars så vräker vi dem.
”På den vänsta halvan”
Martin Marmgren har under sin tid i riksdagen föreslagit mer resurser till polisen. Han säger också att skolan behöver reformeras så att marknadsskolan försvinner. Han tvekar inte inför att säga att han står till vänster i politiken.
– I dagens politiska landskap är det ingen tvekan om att jag befinner mig på den vänstra halvan.
Miljöpartiet kämpar med opinionen och Martin Marmgren tror att lösningen finns i att få fler av dem som bryr sig om miljö och klimat att också engagera sig politiskt.
– Vi delar värderingen med stora delar av civilsamhället. Med miljörörelsen och organisationer som engagerar sig i olika former av mänskliga rättigheter. Men till skillnad från Socialdemokraterna, som får direkt stöd av fackföreningsrörelsen och hyresgästföreningar, så vill många av de föreningarna hålla ett visst avstånd till oss. Det är något som jag hoppas vi kan förändra, för vi behöver jobba mycket mer tillsammans. Man kan vara engagerad i Naturskyddsföreningen och i Miljöpartiet samtidigt. En väldigt stor del av de beslut som faktiskt har störst påverkan på hur det kommer att se ut framöver, hur det går för klimatet och för samhället, de fattas i politiska församlingar.