I tio år har polisen i Stockholm registrerat misshandlade kvinnor med detaljer om känsliga uppgifter i deras privatliv.
– Jag hoppas att det är en kunskapsbrist snarare än dålig kvinnosyn som ligger bakom, säger Karin Svensson, ordförande i Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.
Bara ett år efter avslöjandet att den skånska polisen fört rasistiska register över romer i Sverige avslöjar nu Ekot att polisen i Stockholm i många år haft ett liknande register. Den här gången handlar det om våldsutsatta kvinnor som fått sina personliga detaljer listade. Det hemliga registret består av kränkande omdömen och känsliga detaljer, utifrån enskilda polismäns perspektiv, om 2 000–3 000 kvinnor som under tio år anmält hot eller våld från närstående.
– Det är väldigt olyckigt och beklagligt, även om vi tyvärr inte blir så förvånade. Många kvinnor upplever att de blir bemötta med fördomar när de gör en anmälan om hot eller misshandel, säger Olga Persson, generalsekreterare på Unizon (tidigare Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR).
Strider mot grundlagen
Att registrera personer på det här viset är olagligt enligt Sveriges grundlag, Europakonventionen och även polisens egna bestämmelser. Det ”hemliga” registret består av en samling excel-filer som minst 20 olika poliser haft tillgång till under tidsperioden. Förutom kränkande bedömanden om kvinnorna har även religiös tillhörighet, intressen och diagnoser skrivits ner. I vissa fall har också släktingar registrerats och kommenterats.
Påverkar anmälningar
Olga Persson menar att registret kan påverka kvinnors vilja att anmäla.
Många drar sig för att kontakta polisen. Man är redan fylld av skam och skuld, och att anmäla någon man har en relation till är ett oerhört stort steg. För att ta det steget måste du våga lita på polisen och rättsväsendet. Ett sådant här register har ju tyvärr motsatt effekt, säger hon.
Enligt Roks ordförande Karin Svensson visar registret på en allvarlig brist på kunskap om mäns våld mot kvinnor inom polisen.
– Vi vet att vem som helst kan utsättas för mäns våld, vilket gör att jag har svårt att förstå varför ett register behövs. Men polisen registrerar ju inte folk som utsätts för cykelstölder, till exempel.