I drygt två veckor har en grupp aktivister ockuperat en gammal skola i förorten Högdalen söder om Stockholm. Som Dagens ETC tidigare rapporterat har ockupationen än så länge gått lugnt till. Lokalpolitiker och Svenska kyrkan har besökt huset, och ockupanterna själva säger att de har fredliga avsikter. Dialogpoliser som besökt huset har sagt till ockupanterna att de internt rapporterat aktivisterna som ”fredliga”.
Men i själva verket har dialogpoliserna meddelat sina överordnade att flera av ockupanterna tillhör den ”vänsterautonoma sfären”, det vill säga Antifascistisk aktion, Afa, och Revolutionära fronten, RF. Dagens ETC kan nu avslöja att Stockholmspolisen har inlett en så kallad dold spaningsoperation med start igår, måndag. Polisen har utropat ockupationen i Högdalen som en särskild händelse och tillkallat personal från hela Stockholms län för att spana på huset från morgon till kväll.
Grupper med våldskapital
Polisens mål med den hemliga spaningen är att ”fastställa en lägesbild” och identifiera personer ur ”riskmiljön med våldskapital”, det meddelar en poliskälla till Dagens ETC. Men trots den påstådda inblandningen av grupper från den så kallade extremvänstern uppges inte Säkerhetspolisen vara inblandad i operationen. Spaningen kommer att dokumenteras genom bild och video. Det innebär att alla som rör sig i och närheten av huset kommer att registreras av polisen. Enligt Dagens ETC:s källa inom polisen i Stockholms län kommer den hemliga insatsen att genomföras under hela denna vecka.
– Insatsen känns inte rätt. Det känns snarare som åsiktsregistrering när polisen sparar uppgifter om vanliga medborgare, säger en polis till Dagens ETC som vill vara anonym.
Sannolikt har polisen fått tillgång till en lokal i närheten av ingången till det ockuperade huset för att därifrån genomföra den hemliga spaningen.
– Det hela är extremt resurskrävande. Spaningen utförs av två poliser åt gången i två skift per dag. Det är ganska stor personalkostnad som tas någon annanstans ifrån, säger polismannen.
”Kan vara olagligt”
Eftersom spaningen ska pågå så länge som en vecka eller längre, kan insatsen innebära ett lagbrott, menar Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet.
För att polisen ska få lov att genomföra den integritetskränkning som en hemlig övervakning innebär, ska åtgärden vara i proportion till det brott som misstänks.
– Det finns att krav på proportionalitet i polislagen och i grundlagen. I det här fallet handlar det om ringa lagöverträdelser, kanske olaga intrång och inte tungt kriminella gäng som är samhällsfarliga eller utför mord. De brott som ockupanterna gör sig skyldiga till motiverar inte insatsens omfattning, säger han.
Att spaningen sker under så lång tid antyder att polisen har andra syften än att direkt lagföra de brott som begåtts vid intrånget, menar Dennis Töllborg.
– Polisen verkar vara intresserad av att samla in överskottsinformationen, det vill säga få uppgifter de kan ha i ett annat sammanhang. De vill sannolikt få kontroll över vilka personer som tillhör den autonoma rörelsen.
I höstas uppdagades det att Polismyndigheten i Västra Götaland upprättat ett sannolikt olagligt åsiktsregister där 150 vänster- och asylaktivister registrerats med namn och personnummer.
I spaningen på det ockuperade huset i Högdalen anser inte Dennis Töllborg att polisen ägnar sig åt en direkt åsiktsregistrering, men att det ligger ”i farans riktning” att informationen kan användas för åsiktsregistrering senare.
– Frågan är var spaningsinformationen hamnar. Risken är att de som filmats förs in ett allmänt register över dissidenter, vilket är det ord som används i andra länder.