– Det ställs höga krav på medarbetare inom Polismyndigheten. Utöver andra förmågor krävs även att medarbetare är pålitliga, har en hög integritet och är lojala mot de värden som myndigheten är satta att försvara, förklarar Anna Engelbert, pressekreterare på polisens nationella mediecenter.
Dagens ETC har i tidigare artiklar berättat om ”Alice” som smygfilmat propalestinska organisationer och inhämtat underrättelser på svensk mark. Materialet har överlämnats till organisationen Ad Kan som använt det i en smutskastande dokumentär, och som även uppger sig ha skickat underrättelserna till den israeliska regeringen.
Den typen av informationsinhämtning kan enligt experter i underrättelseanalys utgöra ett brott mot svensk lag. Det skulle kunna klassas som ett folkrättsbrott eller anses vara olovlig underättelseverksamhet åt främmande makt.
Kräver lojalitet
Trots dessa eventuella lagbrott läser Alice idag till polis i en svensk universitetsstad.
Nu reagerar polisen på Dagens ETC:s avslöjande, om att en person som varit ett av Ad Kans verktyg i det internationella arbetet vill börja arbeta inom rättsväsendet.
– Om det framkommer uppgifter eller omständigheter som gör att en person inte längre kan bedömas som pålitlig eller lojal mot våra skyddsvärden eller att personen har för stora sårbarheter, medför det att den kan förlora sin placering i säkerhetsklass, berättar Anna Engelbert.
Ad Kan, som den svenska spionen Alice arbetat för, angriper demokratiska civilsamhällesorganisationer både i sitt eget land och utomlands. Judiska freds- och människorättsgrupper i Israel var de första att drabbas av infiltrationer, smutskastning och brottsanklagelser, i syfte att misstänkliggöra och försvaga dem.
I Sverige har Alice infiltrerat organisationen Ship to Gaza, som arbetar för att bryta den israeliska blockaden mot Gazaremsan.
– Baserat på de uppgifter som framkommit har polisens säkerhetsavdelning inlett ett arbete med att kontrollera omständigheterna, säger Anna Engelbert.
Billström hänvisar till Säpo
Avslöjandet av ett israeliskt underrättelsearbete i Sverige kommer just som Israels regering har påstått att landets säkerhetstjänster upptäckt planer hos Hamas om att begå ett terrorattentat mot den israeliska ambassaden i Stockholm. Samtidigt har Internationella domstolen i Haag påbörjat en rättsprocess om huruvida Israel begår folkmord på Gazaremsan.
Det är känsliga tider och Sveriges politiker är extra försiktiga. Utrikesminister Tobias Billström (M) avböjer helt att kommentera Dagens ETC:s avslöjande. Istället hänvisar hans pressekreterare oss att söka Säkerhetspolisen.
Inga av de andra högerpartierna i regeringen har svarat på förfrågningar om att kommentera avslöjandet om israeliskt spionage i Sverige. Även Socialdemokraterna har avstått och bett oss söka Säpo.
”En medveten strategi”
Jacob Risberg (MP) som sitter i utrikesutskottet och försvarsutskottet har läst Dagens ETC:s artiklar om polisstudenten Alice. Han säger att det är väldigt allvarligt att det förekommer spionage i Sverige. Hotar man civilsamhället hotar man även demokratin.
– Att attackera civilsamhällesorganisationer är en medveten strategi hos högerpopulistiska aktörer. På senare år har vi dessutom sett flera fall där personer har infiltrerat våra myndigheter och fått tillgång till känslig information. Det är systemhotande och en prioriterad fråga för våra myndigheter, inte minst Säpo.
Allvarligt om personer som vill skada Sveriges säkerhet eller demokrati tar sig in i våra myndigheter.
– Det är upp till polisen att bedöma det enskilda fallet, men rent generellt är det givetvis allvarligt om personer som vill skada Sveriges säkerhet eller demokrati tar sig in i våra myndigheter, tillägger Jacob Risberg.
Välkomnar en granskning
Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling tycker att omständigheterna Dagens ETC avslöjat är väldigt uppseendeväckande.
– Att man är beredd att gå så långt, att man infiltrerar organisationer som man inte håller med i syfte att både spana på dem och att förstöra deras arbete. Att det dessutom skulle kunna vara olagligt, det gör ju hela saken intressant och oroväckande. Men det är något som myndigheter och domstolar får ta ställning till.
Hade regeringen varit lika tyst om det istället hade visat sig vara en rysk, regeringsnära organisation som betett sig på det sättet, tror du?
– Det är alltid svårt att spekulera i hur reaktionerna hade blivit på en annan stat, men det är ju uppenbart att den svenska regeringen har dragit sig för att rikta kritik mot Israel och israeliska organisationer, säger Håkan Svenneling.
Finns tidigare fall
Dagens ETC har kontaktat Säpo, som också är försiktiga i sina kommentarer om spionavslöjandet.
– Rent generellt är olovlig underrättelseverksamhet och i de fall den riktas mot personer i Sverige, alltså flyktingspionage, brottslighet som Säkerhetspolisen är satta att utreda och motverka. Huruvida det skulle röra sig om det kopplat till det ni frågor om är inget som Säkerhetspolisen har möjlighet att gå närmare in på, skriver Adam Isaksson Samara, presstalesperson vid myndigheten.
2017 uppdagades något liknande när Ekot avslöjade att en turkisk organisation med statliga kopplingar bedrev misstänkt olovlig underrättelseverksamhet på svensk mark. Då kommenterade Säpo att det inte är tillåtet för främmande makt att kartlägga personer inom politiska grupperingar.
– Precis som Säkerhetspolisen konstaterade i den intervju du hänvisar till så är det att betrakta som olovlig underrättelseverksamhet om lagens rekvisit uppfylls. Det måste med andra ord prövas i en rättsprocess och är därför inget som Säkerhetspolisen kan konstatera på förhand, säger Adam Isaksson Samara.