– Jag stod bara där och filmade. Jag sade att jag är press. De skrek bara åt mig. Jag förstod att de inte förstod mig och sätter mig ned. När jag är på marken sprutar de i mitt ansikte. Jag kunde inte se något och började få svårt att andas. Jag sade att jag var journalist, men de skrek bara ”Sluta!”, sade reportern till Dagens ETC när han precis släppts och var på väg till sjukhuset.
”Vi kan inte alltid differentiera”
När Dagens ETC först talar med polisen kan de inte kommentera händelsen. Inte utan att ha sett klippet där tidningen Alkompis reporter pepparsprayas av polis när han livesänder från Järvaupploppen. Efter att polisens mediacenter fått ta del av videon, ringer Mats Eriksson, talesperson för Stockholmspolisen upp.
– Det är ett våldsamt upplopp som sker. Vi försöker omhänderta personer som begår brott. Som journalist är det viktigt att man kommunicerar tydligt att man är det, med en väst som det står press på. Vi griper de personer som vi upplever ingår i våldsamt upplopp. Är man på en sådan plats är det viktigt att man inte deltar. Springer folk får man får springa åt andra hållet till exempel. Vi kan inte alltid differentiera, säger han.
Reportern Ahmed Alsayyan hade inte väst. Men han säger själv att han stod still, det gör han också på klippet från livesändningen. Där hörs han först säga och sedan ropa ”press” upprepade gånger.
Räcker det inte med att säga att man är journalist?
– Det är inte lätt att höra med visir, säger Mats Eriksson.
Men Ahmed Alsayyan säger att han, efter att han frihetsberövats, under 30 minuter försökte säga att han var journalist, men att polisen bara skrek åt honom att vara tyst.
– Då är det ju försent.
”Ibland blir andra pepparsprayade, så är det”
Hur det kommer sig att Ahmed Alsayyan blir pepparsprayad trots att han redan befinner sig på marken, kan Mats Eriksson inte kommentera närmare.
– Jag kan inte gå in på hur detaljerna var där och då. Ibland blir andra pepparsprayade, så är det, säger han.
I efterhand säger Julia Agha, vd för mediehuset Alkompis, att hon är självkritisk.
"Vi visste inte när vi åkte till Järva för att bevaka demonstrationen att det skulle bli sådant tumult. Vi har lärt oss att vid sådana händelser alltid vara beredda på att det kan urarta, och fortsättningsvis kommer vi oftare bära väst eller annat som tydligt visar att vi är press”, skriver vd:n i ett sms till Dagens ETC på fredagen.
Men även fast en väst kunnat undvika en förväxling i ett kaosartat ögonblick, är hon kritisk till att polisen under 30 minuter inte lyssnade på reporterns försök att förklara sin närvaro. Julia Agha säger att en dialog ska upprättas med polisen för att undvika liknande situationer framöver.
Vad tänker du om polisens råd att ”inte delta i upploppet”?
”Vår reporter deltog inte i upploppet. Han var där för att bevaka demonstrationen mot festivalen. Järva ligger i Alkompis närområde och många lokalbor är våra läsare, därför var det viktigt för oss att vara på plats och rapportera”, svara Julia Agha i ett sms till tidningen.
I februari riktade Journalistförbundet och Reportrar utan gränser skarp kritik mot polisen för flera incidenter under det gångna året där Polis omhändertagit reportrar och beslagtagit utrustning. Exemplen involverar reportrar från TV4, SVT och tidningen Flamman.
”Det senaste årets händelser vittnar om strukturella problem inom polisen när det gäller synen på grundlagen och journalisters rätt att verka i en demokrati.”, skrev Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser och Ulrika Hyllert, ordförande för Journalistförbundet i en debattartikel i Aftonbladet.
Dagens ETC har även på fredagsförmiddagen varit i kontakt med reportern Ahmed Alsayyan, som då uppger sig må bättre.