Frågan dyker upp efter att Stockholmspolisen natten mot torsdag använt verkanseld – det vill säga skjutit i avsikt att skada och oskadliggöra – vilkt ledde till en 20-årig mans död. En man med autism och Downs syndrom. Som viftat med en leksakpistol.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hos polisen verkar frågan dock inte vara aktuell. Enligt Stefan Marcopoulos vid polisens nationella presscenter förs åtminstone inte någon sådan diskussion internt.
– Det har tidigare genomförts en utredning, 2003 tror jag det var, som visade att användningen av halvmantlad ammunition inte föranlett någon ökning av antalet dödsfall, så nej, det är inget som diskuteras, säger han.
Kan övermannas snabbare
Att polisen överhuvudtaget valt att använda ammunitionen trots att den ger betydligt större skador än helmantlad har flera orsaker. Dels gör sannolikheten för just en större skada att individer kan övermannas snabbare och mer effektivt, dels sjunker kulans hastighet vid träff mycket snabbare jämfört med annan ammunition, vilket gör att risken för rikoschetter minskar eller för att en kula passerar en kropp och skadar tredje part.
Exakt hur många gånger detta har hänt, att tredje person skadats av en rikoschett eller av en kula som passerat igenom den person som skjutits av polis känner inte Stefan Marcopoulos till.
– Det kan mycket väl finnas sådan statistik men det är inget vi kan få fram just nu, säger han.
Högsta siffran sedan mätningarna infördes
Dödsskjutningen i Stockholm innebär att 2018 är det år då allra flest människor dödats av polisen sedan statistik började föras. I genomsnitt har en person dödats per år de senaste 20 åren. I år är siffran redan uppe i sex.
Varför årets dödsskjutningar sticker ut i statistiken verkar ingen ha svar på.
– Det eskalerar, det är det inget tal om. Det är de siffrorna vi har, men vad det beror på, den som det visste, säger Christer Palmkvist, tillförordnad ordförande i Polisförbundet, till Aftonbladet.
Dödsskjutningen i Vasastan i Stockholm utreds av särskilda åklagarkammaren som misstänkt tjänstefel.
Natten till torsdag sköts en 20-årig man ihjäl av polisen i Stockholm efter att ett larm inkommit om att en person visat en pistol för boende på en adress i Vasastan.
Enligt polisen ska en hotfull situation ha uppstått och den närvarande patrullen ska ha känt sig tvingad att skjuta verkanseld, det vill säga skjuta för att skada och oskadliggöra.
Det visade sig senare att den pistol som mannen hållit i var en leksakspistol av plast och att han också hade Downs syndrom och autism.
Den ammunition som polisen använder heter Speer gold dot och infördes 2003. Kulan har en mjuk spets som gör att kulan expanderar vid träff, ungefär som ett paraply, och förorsakar allvarligare skador än helmantlade kulor.