Twitter har på söndagen och måndagen fyllts av minnesord, hyllningar, varningar och politiska rallarsvingar främst högerifrån mot muslimer efter nyheten om att konstnären Lars Vilks och hans två livvakter omkommit i en trafikolycka utanför Markaryd vid 15.30-tiden på söndagen.
Vilks och livvakterna var på väg hem till Skåne efter en middag i Stockholm hos vänner till konstnären när bilen de färdades i av okänd anledning kom över på fel sida av vägen. Enligt räddningstjänsten frontalkrockade de med en mötande lastbil och båda fordonen fattade eld.
– Jag lade märke till att en bil som åkte väldigt fort tappade kontrollen och plötsligt hade bilen hamnat i vår körriktning. Lastbilen framför hann ju inte väja och då kolliderade de i en otrolig smäll och en otrolig fart, berättar vittnet Norman för Aftonbladet.
Utreder däckexplosion
Lastbilens förare, en man i 45-årsåldern, överlevde olyckan men har förts till sjukhus med allvarliga skador. Eftersom poliser finns bland de omkomna leds utredningen av olyckan av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren. Under förmiddagen hade både en anmälan upprättats om vållande till annans död samt en om mord. Samtidigt understryker polisen att det inte finns något som pekar på något annat än en olycka. Och enligt Stefan Sinteús, chef för regionala utredningen i Polisregion syd, ska brottsrubriceringarna inte tolkas som misstankar om ”yttre påverkan”.
– Det finns inget i nuläget som talar för att så skulle vara fallet, men vi vill ändå kunna stänga den dörren i utredningen, säger han på en presskonferens på måndagen.
Hur livvaktsbilen kunde komma över i fel körbana med tanke på den vajer som finns där är ännu oklart. Stefan Sinteús påminner dock om att bilen vägde 4,5 ton och alltså är tung nog att forcera vajern.
– Vi har också hittat däckrester och tittar därför på möjligheten av en däckexplosion eller liknande, men det får den forensiska utredningen utvisa.
I Vilks livvaktsskydd ingick också en följebil, men den låg enligt Stefan Sinteús för långt bakom för att ha sett olyckan.
”Inte helt konsekvent”
Lars Vilks var minst sagt en kontroversiell person. En som följt konstnären på nära håll är DN-journalisten Niklas Orrenius i samband med arbetet med boken ”Skotten i Köpenhamn”. De hade återkommande kontakt och talade nyligen i telefon när Vilks medverkade i en mycket kontroversiell utställning i Polen.
– Han var glad för att få ställa ut och överhuvudtaget komma utomlands. Han levde ett väldigt inrutat liv och som jag sagt många gånger var han en fånge i sitt eget land. Han sa faktiskt att en del av de andra konstnärerna var ”lite extrema”. Någon var emot homosexuella och det gillade han inte – en av få gånger jag hörde honom uttala sig politiskt. Han var inte helt konsekvent, säger han till Dagens ETC.
Vilks stoltserade enligt Orrenius med att han röstade sista gången 1967. Trots att hans verk hade en enorm politisk sprängkraft värjde sig Vilks mot att han själv placerats i ett politiskt fack.
– Han uttalade sig alltid med en mild ironi. Han var mest intresserad de politiska energierna men levde helt och hållet i konstvärlden. Han brydde sig mer om vad de skrev om honom i smala konsttidskrifter än om han fick kritik på dagstidningarnas ledarsidor.
Niklas Orrenius tror att Lars Vilks kommer att bli ihågkommen för att han skapade politisk turbulens.
– Han hämtade näring från de politiska energierna. På grund av hans teckning brände dom en docka av Reinfeldt i Pakistan och upprördheten över Vilks konst blev ett ärende som svenska ambassadörer var tvungna att hantera.
Vilks död har uppmärksammats i internationell media, främst europeisk, men också i både Malaysia och Indonesien.
”Agitatör och karikatyrtecknare som utmanade döden”, skriver France 24. BBC påminner om priset på 100 000 dollar som sattes på Vilks huvud. Och danska TV2 citerar före detta utrikes- och integrationsminister Inger Støjberg som minns Vilks som en ”mästare för yttrandefrihet”.
– Den fria världen har förlorat en stor förkämpe för yttrandefrihet. Så sorgligt. Lars Vilks spets kommer att saknas. Hedrat vare minnet av både honom och de två poliserna, skriver hon på Facebook.
Röster om Lars Vilks
Åsa Linderborg, författare och kolumnist, tidigare kulturchef på Aftonbladet. Har själv en rondellhund på väggen hemma som hon fått i present av Lars Vilks.
"Vi kommer minnas honom som en konstnär som gick en strid för konstens och ordets frihet, den som så många intellektuella pratar om men ytterst sällan har modet att arbeta för med sig själv som exempel."
Birgitta Rubin, kritiker och konstredaktör DN Kultur
”Jag hoppas att man inte bara pratar om rondellhundarna utan kan se hans betydelse i ett bredare perspektiv. Att man begriper hur otroligt smart, bildad, engagerad och konsekvent han var. Till exempel Nimis och hans andra verk - allt hänger ihop. Jag hoppas också av hela mitt hjärta att Nimis får vara kvar och att man vårdar det som ett monument över Lars Vilks konstnärskap.”
Karin Olsson, kulturchef Expressen
"Han utmanade yttrandefrihetens gränser, med stort mod och nyfikenhet. Lars Vilks var ett unikum i svenskt konstliv, som vägrade anpassa sig efter konventioner och blev både hatad och folkkär på kuppen."
Gitte Ørskou, överintendent på Moderna Museet
”Det är en chock och mycket tragiskt på alla sätt att en konstnär vars liv har blivit så påverkat av hans konst, att han skulle dö på det här sättet. Det är väldigt tragiskt.
Hur minns du honom?
”Jag har ett annat perspektiv med tanke på att jag bott i Danmark tills för två år sedan. Han har haft en väldigt tydlig plats också i den danska debatten. Lars Vilks betydelse har varit stor också utanför Sverige.”
Ulf Johansson, tidigare chefredaktör för Nerikes Allehanda.
”Det känns väldigt tungt. Att det verkar vara en olycka känns nästan ännu mer tragiskt med tanke på allt han har fått utstå, att det skulle sluta så här tragiskt.Jag minns honom som en väldigt speciell person. Han var ju väldigt provokativ men stod upp för det han trodde på.”
Det har gått 14 år sedan du, som chefredaktör för Nerikes Allehanda, publicerade Muhammedteckningarna. Har ni haft någon kontakt den sista tiden?
– Inte det allra sista. Jag träffade honom vid några framträdanden på utrikespolitiska föreningen i Uppsala och Örebro, och på Gräv-konferensen i Göteborg för några år sedan. Men annars har vi inte haft kontakt.
Tidslinje
1946: Den 20 juni föds Lars Vilks i Helsingborg av lettisk-svenska föräldrar. Han växer upp i ett arbetarhem i skånska Höganäs.
1980: Vilks börjar samla och spika ihop drivved på en strand i naturreservatet Kullaberg i nordvästra Skåne. Det är starten på konstverket Nimis (”för mycket” på latin). Verket har under årens lopp varit varit föremål för bygglovstvister och brunnit vid flera tillfällen.
1996: 2 juni utropas mikronationen och skulpturparken Ladonien, där Nimis står, till en ”självständig stat”. Lars Vilks är ”statssekreterare”.
2003: Vilks betongskulptur Omfalos doneras av Ernst Billgren till Moderna Museets samlingar. Det är ett av få av Vilks verk som införlivats i en offentlig samling.
2007: Lars Vilks ritar tre tuschteckningar för en utställning i värmländska Tällerud på temat ”Hunden i konsten” föreställande profeten Muhammeds ansikte på en rondellhund. Bidragen stoppas, men publiceras i dagstidningen Nerikes Allehanda bredvid en ledarkrönika om yttrandefrihet.
Teckningarna kommer att påverka Lars Vilks liv i grunden.
Minst tre seriösa mordförsök och en rad allvarliga hot framfördes mot Vilks i efterspelet.
2010: 9 mars offentliggörs åtalet mot amerikanskan Colleen LaRose, känd som ”Jihad Jane”, som anklagas för försök att rekrytera islamiska terrorister att mörda Vilks.
Samma dag arresteras sju personer i Irland i en trolig komplott för att mörda Vilks.
11 december genomför terroristen Taimour Abdulwahabs två bombdåd i centrala Stockholm. I ett brev anges Lars Vilks Muhammedteckningar som motiv. Därefter förses Vilks med Säpo-skydd dygnet runt.
2015: Den 14 februari går terroristen Omar el-Hussein till attack mot ett debattmöte på ett kulturhus i Köpenhamn, och skjuter 30-40 skott med ett automatvapen in i lokalen.
En person dör och tre poliser skadas. Lars Vilks lyckas tack vare sina livvakter undkomma. Terroristen attackerar även en synagoga, dödar en vakt samt skadar ytterligare två poliser.
2021: I augusti deltar Lars Vilks i den kontroversiella utställningen ”Political art” i Warszawa.
Klockan 15.25 den 3 oktober omkommer Lars Vilks, tillsammans med de två poliser som skyddat honom, när deras civila personbil frontalkrockar med en lastbil på E4:an utanför Markaryd i södra Småland. Lars Vilks blev 75 år gammal.