– Just nu sker dem på stationen i Hyllie, den första stationen i Sverige. Vi har även kontroller vid betalstationen Lernacken och vid hamnen i Malmö och Trelleborg, säger Lars Förstell, pressekreterare, polisen region Skåne.
2. Hur går kontrollerna till?
– Kontrollen ska ske vid gränsen. När det gäller tåg ska kontrollen ske innan man kommer fram till den första stationen, i det här fallet Malmö central, säger Fredrik Wallén, presschef polismyndigheten.
3. Utifrån vilka grunder gör polisen en kontroll?
– Vi måste utgå från grundformalia. Nu har Sverige infört tillfälliga gränskontroller och det innebär att vi formellt får kontrollera alla. Men det har vi ju inte resurser till så då måste vi hitta metoder för att lösa den situationen. En lösning är stickkontroller. Men finns det resurser och anledningar kan vi kontrollera alla i en tågvagn till exempel.
4. Vad kan det vara för anledningar?
– Vi gör en individuell bedömning. Det är absolut inte så att det räcker med utseende och att en person talar ett annat språk. Det kan vara sammanhanget. Det är utifrån polisens bedömning och andra överväganden, uppenbara fall där vi måste kontrollera.
5. Vad är ett uppenbart fall?
– Det skiljer sig från fall till fall. Men det kan till exempel vara så att polisen går igenom en vagn där det sitter en grupp killar som ser väldigt unga ut och som reser utan bagage, säger Fredrik Wallén.
Lars Förstell menar att det också kan vara om personen har väldigt mycket packning och ser ut att vara på resande fot och på väg in i landet.
– Då tar vi ställning om personen tas till förvar för vidare utredning såvida den inte söker asyl. Då är det Migrationsverkets ärende.
6. På vilket sätt får polisen göra stickkontroller? Är etnicitet och hudfärg en faktor?
– En stickkontroll ska utgå från att man kontrollerar var femte eller var tionde person, eller liknande. Det är riktlinjerna som polisen har. Sedan kan det finnas andra skäl när man har en befogad anledning att tro att personen inte har rätt att vistas i landet, säger Lars Förstell.
7. Hotas asylrätten av gränskontrollerna?
– Om du vill söka asyl i Sverige men inte har pass får du ändå din asylsökan prövad. De tillfälliga gränskontrollerna påverkar inte rätten att söka asyl. Asylrätten är okränkbar, säger Fredrik Wallén.
8. Vad händer med transitflyktingarna, de som inte söker asyl i Sverige?
– Har man inte tillstånd att resa in i Sverige och inte vill söka asyl då kan det finnas generella skäl till direktavvisning. Vi gör då en snabbutredning, trots att personen inte sökt asyl i Sverige kan ärendet överlämnas till migrationsverket, säger Fredrik Wallén.
9. Skickas de tillbaka till Danmark?
– Om det är tydligt att personen som blir direktavvisad kom från Danmark skickas den dit, säger Fredrik Wallén.
10. Vad händer om Danmark inte tar emot dem?
– Det är en självklarhet att Danmark ska ta emot direktavvisade personer, säger Fredrik Wallén.
11. Hur påverkar gränskontrollerna minderåriga ensamkommande flyktingbarm?
– Om det kommer ensamkommande minderåriga flyktingbarn görs en utredning, då finns det andra incitament att lämna över till migrationsverket eller till socialen. Då är det mer grannlaga. Men principen är densamma, även för minderåriga, säger Fredrik Wallén.