Polisen i Stockholmsregionen intensifierar sitt arbete mot våld i nära relationer. Satsningen som går under namnet ”Initiativ gryning” innebär att polisteamet som arbetar med dessa brottskategorier utökas med 80 nya medarbetare, bestående av utredare, kriminaltekniker experter samt administrativ stödpersonal.
”Gör verkstad av direktivet”
Polisregionens chef Ulf Johansson förklarar att de sistnämnda ska ta hand om den administrativa bördan, för att ”utredare i högre utsträckning ska få ägna sig åt att utreda”.
Målsättningen med initiativet är noll döda till följd av våld i nära relationer.
– Vi har satt vår målsättning högt för att de här våldsbrotten inte är någonting vi kan acceptera, säger Ulf Johansson.
Jenny Westerstrand, förbundsordförande för Roks, berömmer initiativet.
– Men att den här satsningen framställs som något nytt, visar ju tyvärr också hur pass normaliserat det här våldet är, säger hon.
Att satsningen med denna nollvision kommer just nu förklarar Johansson med att Stockholmspolisen har tilldelats en extra pott med resurser. Från 2020 till 2024 ska ytterligare 1 500 poliser anställas i Stockholmsregionen. Enligt det nationella direktivet från rikspolischef Anders Thornberg ska det extra tillskottet användas till att prioritera brottsbekämpning inom områden för särskilt utsatta brottsoffer.
– Så här väljer vi i Stockholm att göra verkstad av det direktivet.
Samverkan är avgörande
Förutsättningen för att polisen ska lyckas med sin nollvision anser Westerstrand är en god samverkan med övriga myndigheter.
– Jag vill inte peka finger mot polisen. Det är de som möter brottsoffren och det är ofta de som är mest engagerade i det här arbetet. Problemet är att de behöver draghjälp av socialtjänsten. Vi ser enorma problem med deras verksamhet idag. Det har exempelvis ställts upp allt högre kriterier för att de utsatta ska beviljas skyddat boende.
– Vi måste arbeta tätare med främst tre instanser, säger Johansson.
– Åklagare och rättskedja, för att förbättra våra egna utredningar. Socialtjänst och kvinnojourer, för att fånga upp de utsatta som vill anmäla en gärningsman. Samt hälso- och sjukvåren, vars kunskap och medvetenhet måste förbättras, för att de ska kunna slå larm
i tid.
Det finns dessutom en rad förbättringar som polisen behöver få på plats i sitt dagliga arbete med, konstaterar Johansson.
– Vi ska arbeta för att stärka stödet till brottsoffren bland annat, vilket till stor del handlar om bemötandet från vår sida. Brottsoffer behöver uppleva ett ökat förtroende i den första kontakten med oss. Därutöver kommer vi att lägga mer fokus än tidigare på att lagföra gärningsmännen. En sådan sak som är avgörande är att vi håller förhör med den misstänkte så snart som möjligt. Då vet vi att chansen för en fällande dom ökar. Fokus ska ligga där, inte på offrets berättelse.