Alsike kloster utanför Uppsala har med undantag från ett enskilt polisingripande under förra året, då en flyktingfamilj omhändertogs i en bil utanför klosterområdet, varit en fristad för flyktingar sedan 25 år tillbaka. På klostret bedrivs undervisning i svenska och genom olika projekt, vare sig det gäller trädgårdsarbete eller matlagning, integreras de boende in i det svenska samhället.
– Vi lever som en storfamilj. Allt det praktiska sköter vi tillsammans men framför allt så pratar vi ju svenska med varandra hela tiden, så de lär sig väldigt fort här, säger syster Karin.
Men den 31 juli så skakades klostret om ordentligt. När två utav flyktingarna var ute på ärende med en volontär blev de skuggade av trafikpolisen på hemvägen. När de väl kom fram till klostrets parkering beordrade polisen att flyktingarna skulle gripas.
– Mina medarbetare försökte förklara situationen, att de befann sig på vår mark och att de inte hade rätt gripa pojkarna. Men de vägrade att lyssna och var ganska oförskämda, både mot oss och pojkarna, säger syster Karin.
I Sverige under flera år
De båda männen hade befunnit sig i Sverige och på Alsike kloster under flera år. Syster Karin beskriver dem som hjälpsamma och duktiga på svenska. En utav flyktingarna, en tjugotvåårig kille från Albanien, har nu utvisats till sitt hemland.
På nittiotalet gjorde polisen tillslag inne i klostret och omhändertog ett 40-tal flyktingar, vilket fick stor uppmärksamhet även internationellt då många anser att kyrkofriden ska råda även inne på kloster. Sedan dess har systrarna på klostret haft en god relation till polisen, men nu är de rädda att kontakten håller på att försämras.
– Alla är jätterädda för att det ska hända igen. Häromdagen var det en drogpåverkad man som hade tagit sig in i vår trädgård och då var det ingen som vågade ringa efter ambulans. Tillslut var det en av flyktingarna som redan hade fått uppehållstillstånd som vågade gå fram till mannen och göra hjärt- och lungräddning. Det räddade hans liv, säger syster Karin.
Hon tror att polisens senaste ingripande är ett led i den hårdare lagstiftningen kring asylsökande.
– Det är väldigt tufft just nu. Vi har ju nästan den strängaste lagstiftningen i hela Europa. Går inte ens att jämföra med hur det var tio år tillbaks i tiden, säger syster Karin.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141