Det tog inte lång stund efter den dödliga knivattacken på Ikea, där två personer miste livet, innan spekulationer och ryktesspridning om händelsen och gärningsmännen tog fart på sociala medier, enligt kommenderingschef Per Ågren.
– Vi vill inte gå ut i media med känsliga utredningsuppgifter kring allvarliga brott, men bedömde att vi var tvungna att berätta fakta för att förhindra ryktesspridningen, säger han.
Spekulationer på nätet
På nätet förekom spekulationer om gärningsmännens nationalitet och om politiska motiv bakom dådet, enligt Per Ågren.
– Vi bedömde att en del obehagliga uppgifter på sociala medier bidrog till otrygghet bland allmänheten och vid länets asylboenden. Därför har vi vidtagit trygghetsskapande åtgärder och klargjort offentligt att ingenting tyder på några politiska förtecken bakom attacken, säger Per Ågren.
De misstänkta gärningsmännen bodde på ett asylboende i Arboga, men enligt polisen kan uppgifterna om gärningsmännens nationalitet och att de var asylsökande innebära en ökad hotbild mot asylboenden i Västmanland generellt.
Det är ingenting som märkts på ABT Attendos asylboende i Surahammar där det bor både vuxna och barnfamiljer.
Stämningen är lugn, enligt Hannes Kataja, kommunikationsansvarig på Attendo.
– Det är som vilken vardag som helst. De som bor och arbetar i på vårt boende Westsura har inte upplevt några hot sedan knivattacken i måndags, säger han.
Enligt Hannes Kataja för verksamhetschefen en dialog med polis och myndigheter, men det finns inga närvarande poliser vid boendet.
Vad anser ni om att polisen gick ut offentligt så tidigt i utredningen med uppgifter om gärningsmännens nationalitet?
– Vi har inga åsikter kring hur polisen arbetar, säger Hannes Kataja.
Per Ågren vill inte gå in på vilka ”trygghetsskapande åtgärder” polisen arbetar med men säger att det i första hand handlar om ”kommunikation och tillsyn”, inte om bevakning av enskilda asylboenden.
– Det finns inga konkreta hot, utan mer en allmän oro bland vanliga flanerare på stan, säger Per Ågren.