Det är den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Julia Kronlind som enligt polisen i Örebro län vill hålla torgmöte i centrala Ljusnarsberg och Hällefors den 18 och 28 augusti samt i Flugparken i Lindesberg den 23 augusti. Ytterst är det polisen som ger tillstånd till mötena men Per Lundbäck ser ingen orsak till att de skulle avslå begärandena.
– Det är vår uppgift att säkerställa mötenas genomförande oavsett vilka som vill störa dem. Får vi underrättelser om att det kommer busslaster med mötessabotörer från Värmland och Dalarna får vi dimensionera insatsen efter det. Men i dagsläget har vi inga sådana indikationer, säger Per Lundbäck.
Möttes av burop
Han förklarar att svensk polis har en stor planeringsapparat igång för att säkerställa den allmänna ordningen detta så kallade supervalår. Örebropolisen samarbetar redan nu med sina kollegor i Värmland och Dalarna i det som kommer att bli en gemensam polisregion för de tre länen efter årsskiftet. I Göteborg, Karlstad och Borlänge möttes partiledaren Jimmy Åkesson och partisekreteraren Björn Söder av burop, visslingar och ramsor.
– Polisen kommer att ingripa mot dem som stör mötena. Sverigedemokraterna har rätt att tala och de som vill höra talet måste kunna göra det. Vi inom polisen kan sätta upp avspärrningar runt talaren och avhysa störande personer utanför avspärrningarna eller bussa iväg dem ut ur samhällena om det behövs, säger Per Lundbäck.
Kommuner kontaktade av polisen
Hällefors, Ljusnarsbergs och Lindesbergs kommuner har blivit kontaktade av polisen för att yttra sig om torgmötena och Hällefors vill att det ska hållas utanför PK:s eller vid torgparkeringen och Ljusnarsberg och Lindesberg tillstyrker ansökan om lokala ordningsföreskrifter följs. Vänsterpartiets gruppledare Astrid Dahl i Ljusnarsberg är kritisk.
– Det finns motståndare här i Ljusnarsberg som har protesterat på Sverigedemokraternas möten tidigare så vi får se vad som händer. Vi lever i en demokrati och kan inte göra annat än godkänna deras rätt att hålla möten oavsett hur illa man tycker om deras politik, men man kan visa vad man tycker, säger Astrid Dahl (V).
Vänner råkar illa ut
Miljöpartiets Natalie Peart påpekar att när Sverigedemokraterna hade möte i grannstaden Ludvika blev det rabalder. Hon hoppas att mötet i Ljusnarsberg ska öppna ögonen på kommuninvånarna.
– Jag vill se ansikten och höra röster från lokala sverigedemokrater eftersom partiet har suttit i kommunfullmäktige här i åtta år utan att visa sig. Vad vill partiet här i Ljusnarsberg undrar jag? Många röstar på dem av rent missnöje utan att veta att partiet till exempel är emot samkönade äktenskap och adoption, säger Natalie Peart (MP).
Kristina Andersson från Feministiskt initiativ i Lindesberg tycker också att det är viktigt att Sverigedemokraternas syn på könsroller inte glöms bort i kritiken mot partiet.
– Jag tycker självklart att alla ska få vara precis vad de är. Könstillhörighet ska inte få begränsa människors levnadssätt, säger Kristina Andersson (Fi).
För henne kryper Sverigedemokraternas syn på flyktingar in på bara skinnet. Den angår henne personligen.
– Deras politik gör att vänner till mig kan råka illa ut. Politiken går ut på att skylla sociala problem som fattigdom och arbetslöshet på invandrare. Flyktingar som flyr från krig ställs mot äldre, som om de skulle ha med varandra att göra, säger Kristina Andersson.
Utmärkt tillfälle
Kyrkoherde Per Schmidt i Hällefors och Grythyttans församlingar har ett engagemang för flyktingar. Han påpekar att var och en har rätt att visa sin andes åsikter, så även sverigedemokrater. Men han påpekar också att deras politik misstänkliggör människor och deras avsikter vilket skapar negativ stämning mot flyktingar.
– Så långt som det är möjligt ska samhället ha en omsorg om utsatta människor och flyktingar är verkligen utsatta, säger Per Schmidt.
Han menar att det är viktigt att ha en nyanserad bild av vad det innebär att vara flykting och komma till Hällefors. Det har inte Sverigedemokraterna när de målar upp flyktingar som ett problem. Per Schmidt understryker att ett fundament i den kristna tanken är att vi som medmänniskor och samhället ska hjälpa dem som är utsatta och så långt som möjligt göra vårt bästa för att ta hand om dessa människor. Kyrkoherde Per Schmidt ser torgmötet i Hällefors som en möjlighet.
– De som vill lyssna på deras argument är givetvis fria att göra det. De som tycker annorlunda ska argumentera emot på ett vettigt sätt. Torgmötena i Hällefors är ett utmärkt tillfälle att göra det.