– Det är positivt att de öppnat igen, men det långsiktiga och rättssäkerheten är det som oroar mig mest. Det är inte allmänhetens arbete att se till att polisen gör sitt jobb, det ska inte journalister eller vi som målsägare behöva rota i, säger ordföranden, som av säkerhetsskäl inte går ut med sitt namn.
Ska titta närmare
Olof Fäldt är gruppchef för utredarna på Norrköpingspolisen. Han kan inte, utifrån den information han har tillgång till, avgöra varför Polisen tidigare gjorde en annan bedömning. Men han meddelar att de nu ska titta närmare på de övervakningsfilmer som inlämnats i samband med att händelsen anmäldes.
– Det vi kommer göra nu är att kika på om vi kan få ut något från materialet, se om vi kan identifiera dels identitet, men också handlingen. Sedan hoppas vi att det ska ge framgång i ärendet, säger han.
Kritik har framförts både av från församlingen, men även från Judiska centralrådet, för att brottsrubriceringen är ”skadegörelse” och inte ”försök till mordbrand.” Enligt Polisen har nu hatbrottsperspektivet införts i utredningen, men rubriceringen förblir densamma.
– Brottsrubricering ger ett signalvärde, det är jag medveten om. Men ur utredningsperspektiv behöver vi välja det vi tror att vi kan bevisa, säger han.
Anmälan försvann
Det var det den 18 december som övervakningskamerorna vid synagogan fångade två gärningsmän som försökte starta en brand vid entrédörren. Branden hann dock aldrig ta utan slocknade av sig själv när gärningsmännen lämnat platsen. Att det dröjde till den 23 december med att anmälan kom in och att det nu gått ytterligare tid kan inverka negativt på utredningen, enligt Olof Fäldt.
– Det hjälper inte att det tog några dagar att upptäcka det. Händelsen var fyra dagar gammal innan de ringde. Vädret påverkar vilka spår som är kvar, säger Olof Fäldt.
Men enligt församlingen stämmer det inte. Händelsen anmäldes av församlingens säkerhetspersonal redan efter två dagar. Men den anmälan är nu försvunnen. När Dagens ETC ber Olof Fäldt kontrollera saken hittas tre tidigare anmälningar från i år om brott riktade mot synagogan, men den som ska ha gjorts den 20 december finns inte registrerad.
– Den anmälan kan jag inte se i systemet. Jag kan inte svara på varför, bara säga att den inte syns här, säger han.
Inte första gången
Det är inte heller den första gången som en anmälan från församlingen om antisemitiska trakasserier inte tagits på allvar. Den 27 september 2020, första dagen för den judiska högtiden Jom Kippur, sattes affischer från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen upp kring synagogan med antisemitiskt budskap. Men när anmälan skulle upprättas avfärdade händelsen som ”religionskritik”. Enligt församlingen har det gjorts över ett tjugotal anmälningar om trakasserier och våldshandlingar under det senaste två och ett halvt åren, men ingen har lett till att någon lagförts.
Kan du förstå känslan av rättslöshet och att man från församlingens sida upplever att Polisen inte tar deras utsatthet på allvar?
– Det är klart man kan förstå att det blir en frustration hos församlingen. Samtidigt hoppas jag att vi kan gå vidare när vi nu tittar på händelsen igen. Jag hoppas att de känner att vi tar det på allvar nu, säger Olof Fäldt.
Dagens ETC har utan framgång sökt den förundersökningsledare som fattade nedläggningsbeslutet sedan tisdagen.