– Vi har inte fast bevakning någon annanstans i Göteborg och har inte möjlighet att ha det hela tiden på Rymdtorget heller. Nu har vi tillfälligt riktat resurserna väldigt koncentrerat, men sen kommer det minskas ned, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef Nordost.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Han understryker att även om attacken mot ordningsvakten är fruktansvärd och oacceptabel, är det en isolerad händelse.
– Det är inte ett pågående aktivt våld riktat mot ordningsvakter. Det tycker jag är viktigt att nyansera. Vi vet att det förekommer ordningsstörningar, men man ska inte blåsa upp det till att Rymdtorget är en livsfarlig plats att vara på, för det är det inte, säger Merlander och fortsätter:
– Samtidigt måste man också våga säga att vi har misslyckats med vårt trygghetsskapande arbete när en ordningsvakt blir misshandlad.
Krävs att alla är med
Efter händelsen tror Merlander att det är extra viktigt för polisen att mobilisera med de goda krafterna som finns i Bergsjön, som socialarbetare, näringsidkare och föreningsliv. Men oavsett om misshandeln av ordningsvakten är en isolerad händelse är Bergsjön fortfarande ett område som räknas som särskilt utsatt, där den socioekonomiska statusen är låg och där kriminella har en inverkan på lokalsamhället.
– Att vända den utvecklingen är ett arbete som jag uppskattar tar mellan 10 och 15 år. Polisens uppdrag är att säkra gator och torg, men det krävs också att alla samhällsaktörer arbetar tillsammans för att vi ska få den kritiska massan med oss och kunna lyckas med arbetet.
När Ulf Merlander får höra att några av de som vi pratat med i Bergsjön inte tror att den vändningen kommer att ske under deras livstid säger han att det är tråkigt att höra om den uppgivenheten. Han har förståelse för att den inställningen finns hos vissa då både polis och andra aktörer inte varit långsiktiga i sitt arbete i de utsatta områdena.
– Vi vet att det här tar lång tid att vända, men vi slutar inte arbeta för det. Det görs ett jättebra arbete redan i dag, men det är ännu inte tillräckligt. Och att bara sätta in fler resurser från polisens sida har ingen betydelse om inte alla samhällsaktörer tar steget tillsammans.
Känner du dig själv hoppfull om att utvecklingen kan vändas?
– Jag skulle inte kunna gå till jobbet varje dag om jag inte kände mig hoppfull. Det finns möjligheter, men det krävs också rejäla politiska reformer. När jag lyssnar på partiledardebatter i dag får jag känslan av att man är ganska överens om vad som behöver göras och att arbetet måste vara långsiktigt och fortgå oavsett vilken politisk färg som styr landet. Man ska inte heller glömma att det är en liten procentsats som ställer till det i områdena, men att den stora massan inte vågar säga ifrån. Det behöver vi ändra på genom att visa samhällets stöd, och det går bara att göra genom att fortsätta arbetet på plats.