"Om syftet är att motverka utnyttjande menar FCFP utifrån sin erfarenhet att arbeta med papperslösa arbetstagare att andra åtgärder är mer effektiva", skriver organisationen i sitt remissvar.
Högre straff
Det var i april i år som regeringen presenterade ett lagförslag som i korthet innebär dels att polisen ska få göra oanmälda besök hos arbetsgivare, dels att straffavgiften ska höjas för de arbetsgivare som anställt en papperslös.
Nyligen gick remisstiden ut för dem som fått kommentera lagförslaget. En instans som ställer sig positiv är LO, som anser att "de föreslagna arbetsplatsinspektionerna bör försvåra arbetsgivares utnyttjande av migrantarbetare i och med att risken att bli påkommen och straffad ökar".
Ingen analys
Samtidigt påpekar LO att förlaget inte inkluderar någon konsekvensanalys av vad som händer med de migrantarbetare som eventuellt hittas på arbetsplatserna, vilket kan tolkas som att organisationen delar samma farhågor som FCFP.
FCFP är ändå kritiska till LO:s positiva svar, som de anser går stick i stäv med organisationens tidigare hållning.
– Det är flera förbund, till exempel Kommunal, som är kritiska så jag förstår inte riktigt hur diskussionen gått inom LO. Vår ordförande i Fackligt center för papperslösa, Bengt Sandberg, har ju träffat ledningen i flera omgångar och de har alltid varit positiva till vårt arbete, så jag blir förvånad över deras ställningstagande, säger Gerardo Berrios, ledamot i FCFP som själv möter papperslösa arbetare varje vecka.
Han understryker att denna typ av åtgärder gör att färre vågar söka hjälp hos FCFP, trots att de verkligen behöver stöd.
Blandar frågor
FCFP skjuter huvudsakligen in sin kritik på att justitiedepartementet inte på ett övertygande sätt lyckats argumentera för behovet av en lagändring. I stället anser de att frågorna om kontroll av migration och kontroll av arbetskraftsutnyttjande bör hållas isär. Stöd för sin hållning hittar gruppen i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och påpekar att samma rättigheter ska gälla såväl reguljära som irreguljära arbetstagare.
"Att samtidigt rikta fokus på migrationsstatus och hota den enskilde med utvisning innebär bara att verksamheten blir ännu mer undanskymd och den exploaterade arbetstagaren ännu mer sårbar” skriver de.
För få fall
Med tanke på hur få papperslösa som faktiskt hittas på arbetsplatser – kanske ett par hundra per år – anser FCFP att utökade polisiära befogenheter knappast står i proportion till resultatet. I stället anser de att Skatteverket bör fortsätta med sina kontroller.
– Det är inget snack om att polisen ska göra sitt arbete, men i det här fallet är det som att man sparkar nedåt, inte uppåt. Man blundar för arbetsgivarna och går på de som behöver ta sådana jobb för att överleva. Det är en moralisk fråga, säger Gerardo Berrios.