BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Insatsen då var den största på många år och under EU-toppmötet blir insatsen ännu större.
– Det här är hela Europas toppskikt av ministrar och beslutande organisationer som kommer hit. Vi pratar om de mäktigaste nationerna och politikerna i hela EU. Mycket större än så blir det inte. Det är bara en del G8-länder som saknas, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.
Han tillägger att det under EU-toppmötet också handlar om mycket annat arbete, utöver att vara ute på gatorna, som att säkra olika platser i stan. Därför märker kanske inte göteborgarna av insatsen lika mycket som under demonstrationen den 30 september.
Demonstrationstillstånd har sökts
Polisen förväntar sig att det kommer att bli någon typ av åsiktsyttringar i samband med mötet.
– Det troliga är att det blir i samband med själva EU-toppmötet ute på Eriksberg. De timmarna de är där ute, säger Thomas Fuxborg.
Det är redan grupper som har sökt tillstånd för att få demonstrera, men polisen vill ännu inte gå ut med vilka det är som har sökt. Men hos deras registrator ligger tre ansökningar. En av dem är för en sittmanifestation vid Olof Palmes plats och marsch till Migrationsverkets lokaler i Gårda för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Manifestationer som har ägt rum upprepade fredagar de senaste månaderna.
Två ansökningar är från gruppen Folket mot EU. Den ena gäller en marsch mellan Gustav Adolfs torg och Avenyn på fredagen och den andra handlar om att få ha banderoller och högtalare på Hjalmar Brantingsplatsen, Järntorget, Drottningtorget, Brunnsparken och vid Frölunda torg i fyra dagar.
Erfarenheter från Hamburg
Inför toppmötet har Göteborgspolisen tagit del av erfarenheter från polisen i Hamburg, efter de kraftiga protesterna där i samband med G20-mötet i juli. De hoppas kunna ta hjälp av erfarenheterna för att undvika våldsamheter här i mitten av november.
– Utifrån Sveriges insatser så försöker vi förebygga att något liknande ska hända här. Men vi har givetvis tagit höjd för att något händer. Den största skillnaden är att det här mötet är på tre timmar, mötet i Hamburg varade i två dagar och där hade de en insats på tre dagar, säger Thomas Fuxborg.
Det är 16 år sedan det senast var EU-toppmöte i stan, då hölls även ett möte med dåvarande amerikanska presidenten George W Bush. För många göteborgare är mötet ändå färskt i minnet, men inte för förhandlingarna om unionens framtid och reformer, utan för bränderna på Avenyn, skottet mot Hannes Westberg, gatstenen som for genom luften och containeravspärrningarna vid Hvitfeldtska gymnasiet. Thomas Fuxborg berättar att mycket har hänt sedan dess, polisen har hittat nya sätt att arbeta både tekniskt och taktiskt. Alla poliser som var med under NMR-demonstrationen hade fått samma taktiska utbildning och samma utrustning.
– Jag tror att vi var lite naiva 2001, där är vi inte riktigt i dag. Sen har vi alltid med oss, naturligtvis, terrorhotet som också finns när det är så stor händelse som EU-toppmötet. Det tar vi också med i beräkningarna och planering, säger Thomas Fuxborg
Det står klart redan i dag att det kommer att bli kraftiga trafikstörningar under EU-toppmötet. Thomas Fuxborg råder göteborgarna till att förbereda sig genom att vara ute i god tid eller planera om.
– Om man bestämt eller funderar på att ha något möte på fredag, om man kan påverka det så kanske man kan planera om. Vi kan inte garantera att man kommer att kunna komma fram i tid, säger han.
EU-delegationerna kommer att bestå av nationella ledare, exempelvis finns tyska förbundskanslern Angela Merkel och brittiska premiärministern Theresa May bland de inbjudna.
EU-komissionens ordförande Jean-Claude Juncker är värd för mötet tillsammans med Stefan Löfven. Vid sidan av statsministern kommer även en rad svenska ministrar vara på plats, som Ylva Johansson, Åsa Regnér och Annika Strandhäll. Dessutom har ett antal svenska aktörer, som Svenskt näringsliv, Arbetsgivarverket, och Saco bjudits in att medverka. Totalt handlar det om cirka 180 mötesdeltagare.
Flera alternativa vägar
Många av mötesdeltagarna anländer till Landvetter flygplats under torsdagen och fredagen. Enligt polisen kommer många bo på Gothia towers, men även ett antal andra hotell i stan. På fredagen ska alla delegationer ut till Eriksbergshallen på Hisingen, där EU-toppmötet äger rum, och det kommer återigen leda till störningar i trafiken. Polisen kommer att ha flera alternativa vägar som kan komma att spärras av mellan flygplatsen, hotellen och möteslokalen, men vilken väg det blir avgörs i sista stund av säkerhetsskäl.
– Det kommer att ha stor påverkan på området runt Gothia towers, Liseberg och Örgrytemotet. Där kommer det att vara stor trafikpåverkan under de här tiderna. Sedan kommer det också ha stor påverkan på Lundbyleden och i viss mån Göta älvbron eller Älvsborgsbron, säger Thomas Fuxborg.
Även kollektivtrafiken kommer att påverkas av logistiken kring EU-toppmötet. Västtrafik har ännu inte ännu lagt upp en plan för hur de ska parera för trafikstörningarna, utan kommer sannolikt ha mer information till sina resenärer om ett par veckor när de har diskuterat mer med polisen.
De tillfälliga avstängningarna kommer att börja vid lunch på torsdagen och hålla på fram till 18-tiden på fredagen.