Polis med pistol i SD-reklam: ”Så man hanterar buset”
Maria Rosander (SD). Foto: Sverigedemokraterna, Uppsala kommun (montage)
Dagens ETC
Maria Rosander är Sverigedemokraternas femtenamn inför EU-valet. I partiets reklam för hennes kandidatur syns polisbilar, kollegor, misstänkta – och en längre film som kommer från polisens egna kameror där Maria Rosander drar vapen och ropar mot en misstänkt gärningsman.
Det strider mot Polismyndighetens regler för hur uniformen ska användas. Och Polisförbundet är skarpt kritiska.
– Polisyrket är så beroende av människors tillit. Det här riskerar att skada tilliten till poliskåren, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet.
Poliskameran visar att biljakten sker i 136 kilometer i timmen. Det är sverigedemokraten och trafikpolisen Maria Rosander som följer efter en bil som inte stannat på uppmaning.
I det två minuter långa klippet från 2018 syns biljakten, hur den misstänkta gärningsmannen krockar med en lyktstolpe och hur Maria Rosander med draget tjänstevapen skriker åt en man att lägga sig ner på marken.
Mannen som vid tillfället är i tjugoårsåldern grips och förs iväg av Rosanders kollegor som också de syns i det korta SD-klippet. Filmen är bevismaterial och mannen som syns omaskad i klippet döms till två månaders fängelse för vårdslöshet i trafiken. Och nu används bevisfilmen som politisk reklam för Maria Rosander som är nummer fem på Sverigedemokraternas lista i EU-valet.
”Det är så man hanterar buset”
Det är partiets kommunikationsavdelning som tagit fram filmen och på sociala medier skriver Maria Rosander att ”Det är så man hanterar buset” följt av en smiley. I den partinära propagandakanalen Riks får Rosander frågan om hon minns ingripandet:
– Jajamän, det gör jag mycket väl. Jag ska väl säga att för mig som har jobbat som trafikpolis i tio år med just kriminella som använder vägnätet för att begå brott så är det inte helt ovanligt.
Riks programledare ställer en fråga om det dragna tjänstevapnet. Maria Rosander svarar att det handlar om att tänka på säkerheten.
– Vi måste alltid ha ett högt säkerhetstänk och särskilt så som samhällsutvecklingen har utvecklat sig där vi har mycket mera vapen. Och personer som är motiverade att använda vapen och inte heller ovanligt då kanske mot polis och då måste vi ha ett högt säkerhetstänk. Så att för mig i det här fallet var det inga tvivel om att jag skulle agera med vapen i och med att jag inte vet vem jag har att möta vid ingripandet.
Det är naturligtvis onekligen också lite roligt och spännande när en sådan här händelse inträffar.
Biljakter ger ett pulspådrag och en adrenalinkick, säger Maria Rosander i Riks.
– Man taggar till lite extra helt enkelt, och det hör väl lite granna till jobbet. Det är naturligtvis onekligen också lite roligt och spännande när en sådan här händelse inträffar.
Personvalsfilm attackerar M och KD
För sin personvalskampanj har Maria Rosander gjort en längre film som attackerar samarbetspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna.
”Partier som Moderaterna och Socialdemokraterna försöker inte ens göra motstånd. Med deras politik får byråkrater från länder som Frankrike, Grekland och Italien som aldrig satt sitt fot i vårt land ta mer av vårt självbestämmande ifrån oss.”
Väljare har rättigheten att kasta ut finborgare, säger Maria Rosander, över en bild på Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Statsminister Ulf Kristersson syns slicka sig om läpparna.
Filmen använder bilder på polisbilar, omaskade personer som utsätts för poliskontroller, och ett antal poliser och tulltjänstemän syns synligt.
I en tredje kampanjfilm från Sverigedemokraterna ställs Maria Rosander mot Ilan De Basso (S). Sverigedemokraterna gör en uppräkning och misstänkliggör De Basso för att han är född i Turkiet medan Maria Rosander iförd polisuniform vill utvisa ”missanpassade invandrare”.
Polisförbundet: ”Väldigt olämpligt”
Katharina von Sydow är ordförande för Polisförbundet. Hon har sett Maria Rosanders reklamfilm och är starkt kritisk till användandet av polissymboler och material i politisk reklam.
– Jag tycker att det är olämpligt. Poliser ska vara neutrala i yrkesutövningen. Vi ska vara opolitiska och använda oss av lag när vi ingriper. Då är det olämpligt att använda inslag för politisk påverkan.
Det är ett nytt och allvarligt fenomen med poliser som deltar i politisk reklam, anser von Sydow. Nu har facket lyft frågan med myndighetens ledning.
– Jag har tagit kontakt med polisledningen för att vi behöver diskutera det här. Det ska bli tydligt för alla poliser vad man kan och får göra i uniform och inte. Man kan generellt säga att är man under sin yrkesutövning, då kan man också använda sig av de parsedlar som hör ihop med yrket. Uniform och allt vad det kan vara. Men är man inte i tjänst eller om man inte jobbar, då ska man inte använda sig av uniformen. Om det är otydligt, och det upplever jag nog att det är, så behöver vi diskutera vad som är lämpligt. Det är viktigt.
I slutändan handlar det om allmänhetens tillit.
– Polisyrket är så beroende av människors tillit. Det här riskerar att skada tilliten till poliskåren.
Jag tycker det är väldigt olämpligt att man använder sig av den här typen av filmer i den kontexten.
Enligt Polismyndighetens riktlinjer för bildmaterial är en person som utsätts för ett polisingripande i en särskilt utsatt och intregritetskränkande situation. I Maria Rosanders personvalsfilm och den politiska reklamfilmen med biljakten syns omaskade personer som visiteras samt grips.
– Jag tycker det är väldigt olämpligt att man använder sig av den här typen av filmer i den kontexten. Den filmen är gjord för att bland annat vara ett bevis i en domstol och bör behandlas därefter, säger Katharina von Sydow.
Strider mot polisens regler
Poliser har samma rätt till yttrandefrihet som alla medborgare och är fria att engagera sig politiskt på fritiden. Men polisuniformen och symboler för polisen får inte användas i reklam eller politiskt kampanjande då det kan påverka förtroendet för Polismyndigheten. Rollen som politiker och tjänsteman måste hållas isär, enligt polisens interna riktlinjer.
Tidigare har myndighetens huvudskyddsombud uttalat sig om när en extern aktör eller mediebolag publicerar klipp från polisens verksamhet:
”Om Polismyndigheten samlar in personuppgifter (exempelvis håller ett förhör) måste myndigheten se till att insamlingen sker på ett säkert sätt så att obehöriga inte kan ta del av uppgifterna. Det skulle också kunna ifrågasättas om det är lämpligt att myndigheten deltar i en produktion som riskerar att kränka utsatta personers skydd för den personliga integriteten.”
Även Justitieombudsmannen har tidigare riktat kritik mot poliser som använder yrkets uniform, status eller symboler för politisk reklam eller kampanjande.
Dagens ETC har sökt Sverigedemokraterna och Maria Rosander.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.