Våldtäkten pågick i minst en halvtimme och innehöll flera moment samt inslag av våld. Under våldtäkten ströp polisen kvinnan så att hon fick svårt att andas. Efter brottet skickar polisen ett meddelande på Snapchat: ”Sorry för järnröret”.
Övergreppet har inneburit en allvarlig kränkning av kvinnans personliga integritet, och hon lider fysiskt och psykiskt efter händelsen. Hon litade på gärningsmannen bland annat eftersom han uppgett att han jobbar som polis. Han döms mot sitt nekande.
Träffas på Tinder – skickar bilder i uniform
Våren 2023 träffas mannen och kvinnan på dejtingappen Tinder där polismannen använder ett falskt namn. Under en kortare tid pratar de över meddelanden, telefon och Snapchat. Han använder flera konton och har installerat Snapchat på tjänstetelefonen.
Mannen har jobbat i den särskilda insatsgruppen Disa som riktar sig mot nätverkskriminella, narkotika och vapen. Han skickar bilder och filmer på när han sitter i polisbil med blåljus på, under höghastighetsfärd och på när han bär polisuniform. Han är trött på kollegor som är för ”pk” och tycker själv om när det är mer spänning och dramatik på jobbet. Polismannen är tidigare straffad för att ha begått tjänstefel. Hans vardag består mest av träning. Han berättar att ”grabbarna” och kollegorna håller varandra om ryggen.
Att mannen använde ett falskt namn på Tinder och Snapchat förklarar han med att han har skyddad identitet och att han redan var i en fast relation med en annan kvinna som han vill vara otrogen mot.
Kontakten blir mer frekvent och sexuell och vid ett tillfälle har de telefonsex. Polisen ligger på om att träffas så fort kvinnans mens är slut. I slutet av april 2023 bestämmer de träff hemma hos kvinnan. Där har de samlag mot kvinnans vilja och sedan lämnar polisen lägenheten.
Direkt efter övergreppet har den chockade kvinnan kontakt med vänner, och dagen efter åker de till Södersjukhusets mottagning för våldtagna kvinnor. Vännerna vill att kvinnan polisanmäler våldtäkten men hon vågar inte eftersom mannen är polis. Det tar åtta månader innan kvinnan till slut gör en anmälan. Under tiden fram till dess mår hon mycket dåligt, flyttar och får mindre komplicerade uppgifter på jobbet.
Polismannen menar att det handlar om en sexuell relation med samtycke. Han ifrågasätter även målsägandes trovärdighet. I sitt försvar framför han bland annat att hon kan lida av så kallade falska minnen efter att ha gått i terapi.
Tingsrättens sammanvägda bedömning är att kvinnan lämnat trovärdiga och tillförlitliga uppgifter och att det finns muntlig och skriftlig bevisning om bland annat hennes agerande och mående direkt efter händelsen som ger stöd för hennes uppgifter.
Omständigheter talar mycket starkt för att polisen måste ha insett att kvinnan inte deltog frivilligt, bland annat genom att hon sa nej. Att polisen använde vissa inslag av våld talar även det starkt för att han måste ha insett att deltagandet inte var frivilligt. Han vidtog inga åtgärder alls för att kontrollera eller säkerställa att kvinnan ville ha samlagen. Han har enligt tingsrätten varit helt likgiltig inför om hon deltog frivilligt.
Fängelse, skadestånd och sparken
Enligt tingsrätten motsvarar brottets straffvärde fyra år i fängelse. Med hänsyn till att mannen också kommer att förlora jobbet om domen vinner laga kraft sätts straffet ner till tre och ett halvt års fängelse.
Mannen ska även betala skadestånd på 287 386 kronor där 250 000 är för kränkningen som brottet inneburit för den utsatta kvinnan, 22 400 för sveda och värk och resterande belopp är ersättningar för sjukhus- och resekostnader.