Under tisdagskvällen hölls en minnesstund i Ulricehamns moské. Även kyrkan och den skola som pojken gick i höll öppet med stödfunktioner närvarande.
– Det är ovanligt att en så ung person dör i arbete, men det händer. Varje olycka är fruktansvärt tragisk framförallt för familjen, men också för arbetsgivaren som ska ha väglett den minderåriga, säger Ola Hansson, sakkunnig för arbetsutrustning på Arbetsmiljöverket.
Reglerna är tydliga
Även om det är ovanligt med dödsfall kan myndigheten konstatera att unga och även äldre barn är överrepresenterade i olycksstatistiken. Det beror, enligt Ola Hansson, på att både fysisk och mental förmåga inte är färdigutvecklad. En riskfylld arbetsuppgift för en vuxen är ännu farligare för ett äldre barn mellan 13 och 16 år eller ungdom. Just därför är sådant arbete extra hårt reglerat i myndigheternas föreskrifter.
Det råder exempelvis ett generellt förbud mot arbete med mobila maskiner. Ensamarbete med sådana maskiner är alltid förbjudet.
– Går den in som mobil jordbruksmaskin är det en riskfylld arbetsuppgift. Då får den bara användas om den minderåriga har genomfört gymnasieutbildning för fordonet eller handledarledd praktik. Annars är det förbjudet, säger Ola Hansson
Men oavsett måste allt arbete med mobila maskiner formellt riskbedömas innan utförande. Det är arbetsgivaren som har arbetsmiljöansvar. Denna bär ansvaret för att myndighetens riktlinjer följs och träder ikraft så fort den som utför arbete är att betraktas som arbetstagare, det vill säga får lön. Om lönen är svart, om arbetstagaren är släkt eller bekant har ingen betydelse.
– Om den minderåriga är att betrakta som arbetstagare så gäller de särskilda reglerna för minderåriga. Det är alltid arbetsgivaren som är ansvarig för att arbetsmiljön är säker och för att den minderåriga har rätt förutsättningar för arbetet, säger Ola Hansson.
Nu görs teknisk utredning
När Dagens ETC talar med polisen i region väst om händelsen är talespersonen återhållsam kring detaljer. Det har inletts en förundersökning om arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Det råder därför förundersökningssekretess. På tisdagen hade ingen ännu ingen delgivits misstanke om brott.
– Vi vet att pojken avlidit och att han jobbat med en traktor eller maskin av något slag. Vi har inlett en förundersökning och tagit maskin i beslag för att utföra en tekniskt undersökning. Men vi måste utreda om det fanns något anställningsförhållande, säger Stefan Gustafsson, talesperson för Polisen region Väst.
Men till Ulricehamns Tidning uppger polisen tidigare att pojken var anställd som sommarjobbare av ägaren till jordbruksfastigheten där olyckan skedde.
– Han har jobbat där hela sommaren. Han har klippt gräs och har jobbat med små mindre maskiner på området, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson, till tidningen.
Klämdes fast under fordon
Av den bild på fordonet som tidningen publicerat rör det sig om en kompaktlastare av märket Avant. En maskin med vikt på minst ett ton. Exakt anledning till olyckan var på ondagen ännu inte fastslagen. Men vad som kunnat konstateras är att pojken framförde fordonet som av någon anledning vält och att pojken klämts fast under det. När räddningspersonal och personal på jordbruket anlände till platsen vid 21.34 var pojken redan död.
– Det var personal på jordbruket och räddningstjänsten som anträffade pojken avliden under den där maskinen. Och det är då vi får reda på det och då är klockan 21.34. Så han hittas ganska sent. Vi misstänker att han kan ha legat en bra stund innan man har hittat honom, säger Thomas Fuxborg till Ulricehamns tidning på tisdagen.
Finns inga vittnen
Fordonet är alltså beslagtaget för teknisk undersökning.
– Man håller alltid förhör med de som kan höras. Men det finns inga vittnen till händelsen. Då återstår bara personen som är kopplad till jordbruksfastigheten där pojken arbetat som sommarjobbare eller liknande, säger Stefan Gustafsson till Dagens ETC.
Men på tisdagen hade ännu inte något förhör kunnat hållas med ägaren. Detta på grund av att han själv var så ”chockad och medtagen”.