– Det var en holländsk journalist som håller på och intervjuar oss, säger Nachla Vargas Alaeb, eller Nachla Libre som är hennes artistnamn.
Är du alltid så här stressad?
– Inte alltid. Men oftast. Det senaste året har det varit mycket. Jag har gjort 70 000 saker samtidigt. Men det är ju saker jag vill ska hända – inte bara för mig utan för andra. Men jag försöker att ta det lugnare.
”Ideologiskt rättvisetänk”
Det var 2009 som Nachla Libre, Aladin Bewar Zakholi och Namo Marouf bildade Revolution Poetry. De ville att förortsbors berättelser skulle ta plats i finrummet och kände sig inte hemma på den vanliga poetry slam-scenen. Nu jobbar Nachla Libre tillsammans med Barakat Ghebrehawariat för fullt med nätverket.
– Vi har jobbat helt ideellt parallellt med studier och andra jobb. Äntligen börjar vi kunna ta betalt för det vi gör.
Under förra året körde de sin Revolution Tour runt om i landet. Lockade lokala poeter och gjorde succé. Samtidigt höll de poesiskola i Tensta. Nu senast har Nachla Libre, tillsammans med Amer Sarsour, coachat Förenade Förorters lag i Poetry Slam SM. Det gick bra. Simon Matiwos från Husby tog hem SM-titeln före lagkamraten Elise Ekmen och laget fick pris för bästa lag.
Vad är Revolution Poetry? Är det ett nätverk för poeter eller ett politiskt projekt?
– Vi gör föreställningar med spoken word i fokus, skickar iväg poeter från nätverket för att uppträda och har workshops. Under åren har vi blivit mer tydliga politiskt. Vi har ett ideologiskt rättvisetänk som handlar om ojämställda rum och om språkligt förtryck. Jag skulle beskriva oss som allt-i-allo.
Intresset kommer hemifrån
Telefonen ringer igen. Hon svarar inte. Nachla Libre doppar bullen i kaffet.
Men vem är du då?
– Jag ... Jag är mycket och ingenting, skrattar Nachla Libre.
– Jag är 28 år, född och uppvuxen i Rotebro där jag fortfarande bor hemma hos föräldrarna. Fast jag är nästan aldrig hemma.
Från hemmet har hon med sig det konstnärliga. Även om båda föräldrarna jobbar inom vården så har pappan alltid hållit på med musik och mamman med pyssel och illustrationer.
– De har alltid läst böcker för mig. Jag minns att pappa läste Odyssén för mig som sexåring – på tung spanska. Jag brukar fråga hur han tänkte.
Vad svarar han?
– Han svarar att han gjorde det för att jag var intresserad.
”Alternativ kunskapskälla”
Nachla Libre beskriver poesi som en del av hennes essens, att det är ett bra sätt att skildra det man upplever och känner. Att den blir ett politiskt verktyg beror på att kulturlandskapet är orättvist, menar hon.
– Att våra röster höjs och hörs är ett steg mot ett rättvisare samhälle.
– Tänk bara på diktaturer. Kulturen är det första som stryps eftersom det ger människor möjlighet att uttrycka missnöje. Kultur är en alternativ kunskapskälla. Det finns en anledning till att man inte satsar på kultur i vissa områden.
Så vad skulle du göra om du var kulturminister?
– Jag skulle höja kulturbudgeten och se till att pengarna går till de områden som i dag marginaliseras. I dag går pengarna till de stora kulturinstitutionerna som sätter upp samma pjäser med samma skådespelare varje år, de speglar inte samhället utanför.