– Då kan jag göra vad som helst, jag får passion, mod och ett enormt självförtroende, mängder av energi och idéer och startar projekt. Själv lider jag inte så mycket av PMS:en just då, inte förrän efteråt när jag inser vad jag gjort under PMS:en.
”Jag låser in mig i garderoben”
Några dagar senare, närmare mens, övergår det euforiska stadiet i depression, ilska och förlorad impulskontroll.
– Då blir jag trött, nedstämd och arg, men jag blir ju arg över saker som jag hade blivit arg för annars också, men under PMS:en kommer det ut som ett vrål, liksom. Då saknar jag impulskontroll helt och hållet. När det blir som värst stänger jag in mig i garderoben, går undan och gömmer mig för att undvika konfrontationer.
Upp emot två veckor varje månad har hon det, PMS, Premenstruellt syndrom. Men det dröjde länge innan hon förstod vad det var som låg bakom de explosiva aggressionsutbrotten.
– Jag trodde att jag var psykiskt sjuk, att jag hade ADHD eller att jag var bipolär. Det var inte förrän jag träffade min fästman, Anders, som jag förstod att det var PMS. Han hade upptäckt att mitt humör var kopplat till min menscykel.
PMDS drabbar tre till fem procent
Snart stod det klart att Karin Adelsköld led av den svårare formen av PMS, PMDS, Premenstruellt Dysforiskt Syndrom, ett tillstånd som drabbar tre till fem procent av kvinnor i fertil ålder.
– Idag är det bättre, jag äter antidepressiv medicin som får mig att bli mer stabil och lugnare. Jag mår bättre av det, men PMS:en är olika för alla och det som hjälper mig kanske inte hjälper andra.
Att förstå vad hon själv led av gav Karin Adelsköld idén att starta PMS-förbundet, för att sprida kunskap om PMS. Idag finns, förutom PMS-förbundet, även PMS-dagen den 21:a november.
– Efter att jag gick ut offentligt med att jag lider av PMS har så många kvinnor hört av sig till mig och berättat hur de mår, att kunskapen om PMS har räddat dem eller deras förhållanden.
För Karin Adelsköld har kunskapen om PMS inneburit att hon lärt sig lyssna på sin egen kropp.
– Jag följer min kalender så att jag vet precis när PMS:en ska dra igång, min fästman har också tillgång till den så han kan se när han behöver vara lite extra snäll mot mig. Jag har lärt mig att inför PMS:en måste jag träna varje dag, äta bra och sova ordentligt. Och jag har blivit väldigt duktig på att säga förlåt.
PMS/PMDS
- PMS, eller Premenstruellt Syndrom, är vanligt och drabbar många kvinnor. PMS innebär att man cirka en vecka före mens varje månad får humörsvängningar. Vilka besvär PMS:en ger varierar från person till person. Vanliga besvär är värk, illamående, ömmande bröst, huvudvärk, nedstämdhet och lättretlighet.
- PMDS, Premenstruellt Dysforiskt Syndrom, är en allvarligare form av PMS som drabbar ca tre till fem procent av kvinnor i fertil ålder. Symptomen på PMDS kan likna dem vid en depression eller svår ångest och kommer vid ägglossning, cirka två veckor före mens och brukar vanligtvis klinga av när mensen kommer.
- För somliga är PMDS:en så allvarlig att de får självmordstankar och bryter upp i sina relationer.
- PMS är troligtvis ärftligt, vanligast är att man får PMS efter att man fött barn, men man kan även ha PMS redan under tonåren. Orsaken till PMS är fortfarande okänd. En teori är att man är överkänslig mot de ämnen som bildas i kroppen då gulkroppshormonet progesteron bryts ner.
- Det finns idag ingen medicin mot PMDS och PMS, många behandlas med SSRI, exempelvis läkemedlet Premalex. Men långtifrån alla blir hjälpta.
- I Sverige bedrivs en forskningsstudie, ledd av Marie Bixo, om PMS som nu ligger på is på grund av bristande finansiering.
Karins tips till dig som har PMS
- Skriv dagbok, det finns mängder av bra appar där du kan anteckna hur du mår dag för dag
- Ta reda på så mycket du kan om PMS/PMDS och berätta om det för din omgivning och berätta hur du mår.
- Du är inte ensam, sök dig till grupper och diskussionsforum för drabbade av PMS/PMDS.
Vanliga symptom på PMDS:
- Oro och ångest
- Snabba humörssvängningar
- Lätt att börja gråta
- Mindre livslust
- Trötthet och orkeslöshet
- Sömnstörningar
- Svullnad, särskilt över magen
- Spänningar/ömhet i brösten
- Huvudvärk
- Ökad hunger och sötsug
Källa: Vårdguiden.se/Karin Adelsköld
PMS-dagen
PMS-dagen uppmärksammas för första gången den 21:a november 2015 klockan 13–16. På Historiska muséet kommer det att anordnas seminarier med dietister, psykologer och läkare, samt en anhörigpanel.
Det går även bra att följa PMS-dagen på webben.