BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Gunnar Grip tar fram sin mapp och delar ut flygblad till förbipasserande internationella studenter.
– Du kan bygga den själv, förklarar han för en student som förvånat tittar på den lilla möbeln som han har ställt upp i närheten av Vattenfalls tält.
– Det här är en gratis bygginstruktion. Du kan skriva ut en i full skala om du vill.
Flera av studenterna tittar nyfiket på pappret, någon frågar om möbeln inte finns att köpa färdig i stället. Det går, men då får man kontakta en snickare, och det är en dyrare historia, förklarar Gunnar Grip.
I flera år har han lobbat för Linnés plugghäst. Han inte bara vill att möbeln snickras och används för studier i större utsträckning, utan också att den ska användas för att profilera Uppsala som Linnés hemstad.
– Gunillaklockan är inte någon typisk profil för universitetet och Uppsala, och Pelle Svanslös är ju mest för barn. Det här är en nyttig souvenir som visar på Uppsala som en historisk studentstad.
”Mer av ett konsthantverk”
Gunnar Grip pekar på möbeln med de fyra benen, den snedställda skrivplattan och den framvända sitsen. Just den här varianten har han fått låna av en bekant med svenska rötter som bor i Alaska, och som har specialutformat den med egenhyvlade grenar hittade i naturen. Därför är den inte byggd exakt efter bygginstruktionen som delas ut till studenterna och som finns på den hemsida som Gunnar Grip driver tillsammans med andra Linnéentusiaster i Sverige..
– Det här är mer av ett självständigt konsthantverk. Den är fantastisk. Alla exemplar blir olika, som det är med hembyggen. som Gunnar Grip marknadsför och donerar varje dag togs fram inför Linnéjubiléet 2007 av inredningsarkitekten Åke Westin och slottsarkitekten Hans Mantell, då av ett företag som ville sälja den. Numera gör Gunnar Grip allting på ideell basis och med hjälp av pensionerade Uppsalasnickare.
– Jag tycker bara att det är roligt om fler börjar snickra sina egna plugghästar hemma – att den här grundkonstruktionen kommer till användning med olika varianter.
Visionen, säger han, är att gamla bordsskivor och andra träskivor ska få nytt liv när allt fler tar sig an projektet att snickra sin egen möbel, och att plugghästen ska vara en av de få ägodelar som tidigare Uppsalastudenter tar med sig när de lämnar staden.
Han tycker att plugghästen är ultimat för studenter eller vilka som helst som bor trångt.
Vad är det som är så bra med den då?
– Det är att man sitter ned med stöd av benen, som man gör när man sätter sig för att läsa, att man även har stöd för underarmarna, men att ryggen förblir fri och rörlig. Det är en kompakt datormöbel som är lätt att flytta.
Genom crowdfunding hoppas Gunnar Grip nu kunna göra en stor beställning på masstillverkade plugghästar.
Länstyrelsen i Uppsala och Jönköping har dessutom tidigare lämnat in en Världsarvsansökan till UNESCO, där Linnés Plugghäst omnämns som "Lecture Chair" i Världsarvsansökan över beskrivningar om bland annat Linnés Hammarby.
Nöjd berättar Gunnar Grip om olika framstående personer som stödjer projektet och äger en plugghäst, däribland Kungen, som tidigt gick in med ett litet ekonomiskt bidrag till projektet. Nu hoppas han att både studentkåren och Uppsala kommun ska gå in och stödja idén officiellt.
– Och Ikea tjatar jag faktiskt på, att de ska ta in och masstillverka den som byggsats så att folk kan åka dit och köpa den för under tusenlappen. Men de lanserar bara sina egna datormöbler och de är sämre ur ett ergonomiskt perspektiv, säger Gunnar Grip.
Du tjänar inga pengar på projektet. Varför är det här så viktigt för dig?
– Det handlar om att bevara ett framtida kulturarv från Uppsala i samband med det kommande världsarvet och lyfta fram de typiska kännetecken som alltid har profilerat staden - kunskap, historia och kultur. Att det som blir en symbol för staden alltid har historisk koppling till Linnés Uppsala och studentlivet med pluggandet. Det är det jag vill.