BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Läget är väldigt illa och det är oftast fullt på samtliga jourer, bekräftar Matilda på Kvinnojouren Frideberg.
Där har de fem platser samt ett akutrum. Platserna är så gott som alltid fulla och det är svårt att ha något slags kösystem då man inte vet hur länge någon kommer att stanna.
– På grund av den allmänna bostadsbristen är det ofta väldigt svårt att ta sig vidare. Efter tre månader så dubbleras avgiften till kommunen. Vi skulle aldrig slänga ut någon på gatan, men det är ett påtryckningsmedel på kommunen för att skaffa fram boenden, fortsätter hon.
Får improvisera
I Göteborgs kommun har kommunala Kriscentrum för kvinnor 12–13 platser. Första instans att vända sig till om man behöver akut hjälp är till socialkontoret i den stadsdel man bor i. Men då behovet är större än Kriscentrums antal platser är det till de ideella jourerna knutna till Roks eller Unizon som socialtjänsten får vända sig. Är det fullt där med får de improvisera.
– Ibland händer det att det blir vandrarhem eller liknande, vilket vi inte tycker är någon speciellt bra lösning. Där finns ingen som kan ge stöd och ingen vet vilka andra personer som kan tänkas bo där, säger Paula Atterfeldt, ordförande för Kvinnojourer i väst.
De har försökt påtala läget många gånger de senaste åren, även om situationen är än mer akut just nu.
– Vi har många gånger önskat ett antal utslussningslägenheter i närheten av jourerna dit man kan ta steget att bo själv, men ändå ha närhet till jouren om något händer, säger Paula Atterfeldt.
Det finns totalt fem ideella akutboenden i Göteborg med fyra, fem platser vardera. Några speciella egna lägenheter öronmärkta för våldsutsatta kvinnor existerar inte.
– De som finns i kommunen prioriteras mot alla möjliga andra ärenden också, säger Paula Atterfeldt.
ETC Göteborg har sökt Lena Magnusson, gruppchef för Kriscentrum för kvinnor, och Marie Larsson, verksamhetschef på social resursförvaltning, som bägge är på semester.
Akutboende i över ett år
Ställföreträdare är Roger Söderstrand, men han låter meddela att han inte kan svara på frågor om akutplatser och utslussningslägenheter då han till vardags jobbar med andra frågor. Antalet remisser till fastighetskontoret i Göteborg har dock ökat, enligt uppgifter som P4 Göteborg har tagit fram. Hittills i år har 45 hushåll beviljats förtur till bostad på grund av att de lever under hot och våld i nära relationer. Förra året var motsvarande siffra 29.
– Vi tycker att tre månader är lagom tid på ett akutboende innan man kommer vidare till en egen lägenhet. Men på de ideella boendena blir det ofta upp till ett år. Och då blir det så klart extra svårt med platser när de som finns upptas så länge, säger Paula Atterfeldt.