Laddstolpar för elbilar är i dagsläget mycket ojämnt fördelade i länet. I centrala Sundsvall och längs E14 (Green Highway) är infrastrukturen väl utbyggd medan många andra delar är vita fläckar på laddkartan.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det finns redan i dag ett stort intresse från företag, fastighetsägare och kommuner att lära sig mer om elbilar och bidra till utbyggnaden av ladddinfrastrukturen, säger Anna Säfvestad Albinsson. Hon arbetar på Bio fuel region som står bakom en förstudie för att ta reda på hur och var man borde kunna ladda elbilar i Västernorrland.
Projektet har en budget på 799 000 kronor och får stöd från EU:s regionala utvecklingsfond samt från länsstyrelsen och de kommunala bostadsbolagen Mitthem och Timråbo.
Bostäder och handel
– Bostadsbolag, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar ser vi som viktiga aktörer i utbyggnaden då det mesta av laddningen sker hemma nattetid. Men vi ser även möjligheter för exempelvis handeln och köpcentrum att kunna locka kunder genom att erbjuda laddning, säger Anna Säfvestad Albinsson.
Genom projektet vill man lägga grunden för en bättre utbyggnad av laddinfrastrukturen.
– Vi vill skicka ut en efterlysning till alla som kan tänka sig att bygga en laddstolpe eller vill veta mer om elbilar.
Anna Säfvestad Albinsson menar att detta inte innebär en ny inriktning för Bio fuel region – vars syfte är att utveckla biodrivmedel.
– Vårt mål är att skapa en fossilfri fordonsflotta och då behöver vi använda alla tillgängliga tekniker. El är en del av lösningen, men vi behöver också biodrivmedel som biogas, HVO och etanol, säger hon.
Timråbo kör elbil
En av aktörerna i projektet är kommunala Timråbo, som nyligen investerade i sin första elbil.
– Det här är viktigt för våra hyresgäster och något som vi vet kommer att efterfrågas mer och mer i takt med att elbilarna blir mer tillgängliga för privatpersoner, säger vd Lotta Björklund.
En laddare i Timrå
Hon påpekar att Timrå är en vit fläck på laddkartan.
– Det finns bara en enda laddare i kommunen, på Midlanda, och jag kan tänka mig en rad strategiska platser där laddare borde finnas: I centrum, vid pendlarparkeringar, tågstationen, ishallen och vid stora arbetsplatser.
Kartläggningen sker under hösten och tanken är att projektet i nästa etapp ska bygga laddstolpar under 2017.