Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Plastbanta hemmet

Kemikalierna finns runt oss i nästan alla produkter som vi köper. Till exempel i möbler, leksaker, kläder och elektronik. 
Kemikalierna finns runt oss i nästan alla produkter som vi köper. Till exempel i möbler, leksaker, kläder och elektronik.  Bild: Bild: Henrik Montgomery/TT

ETC Örebro

Samtidigt som förskolor storsatsar på giftfritt finns mängder av kemikalier kvar i hemmen. Nu informeras Örebroföräldrar om riskerna, och om hur de kan minska ner på plast.

De senaste 50 åren har kemikalieproduktionen i världen mångdubblats. Kemikalierna finns runt oss i nästan alla produkter som vi köper. Till exempel i möbler, leksaker, kläder och elektronik. En del kemikalier är ofarliga, medan andra är skadliga för hälsa och miljö. 

Hitta en rimlig gräns

Enkla råd

  • Leksaker i mjukplast innehåller ibland ftalater som gör plasten mjuk. De ftalater som kan innebära en risk är förbjudna inom EU sedan 2007. Plastleksaker som är tillverkade före 2007 eller plastsaker som är köpta utanför EU kan innehålla de skadliga ftalaterna. Om en äldre leksak kladdar eller luktar kan det innebära att den släpper ifrån sig ämnen som inte får finnas i nya leksaker. Det finns plastleksaker, som till exempel Lego, som anses som säkert att leka med. 
  • När plast repas eller värms upp ökar risken för att ämnen läcker ut från plasten till maten. Lämna repiga plasttallrikar och plastbunkar till en återvinningscentral. Och undvik att värma plast i mikrovågsugn.
  • Madrasser, skumgummikuddar och madrasskydd som tillverkats före 2004 kan innehålla ämnen som är förbjudna i dag. Därför kan det vara klokt att successivt byta ut det.
  • Om du målar eller bygger om hemma är det viktigt att vädra. Färg, byggmaterial och textilier ger oftast ifrån sig mest kemiska ämnen när de är nya. Vädring är bra även vid andra tillfällen, eftersom många av kemikalierna finns i luften.
  • Mobiltelefoner, datorer, DVD-spelare och andra elektriska apparater kan innehålla tungmetaller som kvicksilver, kadmium och bly. När apparaterna är varma kan de även ge ifrån sig små mängder flamskyddsmedel. Se till att vädra och ta bort dammet från de elektriska prylarna. 
  • Tvätta textilier före användning. Och undvik kläder och andra textilier som är behandlade med bakteriedödande ämnen.
  • Våttorka golvet med vanligt vatten (utan rengöringsmedel) då och då. Om du vill använda rengöringsmedel är såpa det bästa alternativet. 

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på ETC Örebro!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

POPULÄRT VAL: Läs ända till i sommar

Från
99 kr för 3 mån
Beställ här

Vill du läsa ända till sommaren till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln