Om alla levde som vi svenskar skulle vi behöva fyra jordklot, men vi har bara ett. Den insikten blev startpunkten för Tove Gulliksson och Thomas Melin som under ett år har bott på olika platser, läst, diskuterat, studerat och tänkt kring hur vi kan leva mer hållbart.
– Vi hade sparat ihop till en utlandsresa och tänkte som så många andra resa i ett par månader i Asien och Australien. Men när vi skulle boka biljetterna tänkte vi en gång till: Är det verkligen det här vi vill? Svaret blev nej, berättar Tove Gulliksson.
Vad skulle de göra i stället? Teoretiskt skulle pengarna räcka till att vara ledig ett år och den tanken lockade.
Tove jobbade 100 procent och Thomas studerade på heltid. Paret hade en lägenhet i Nacksta – livet snurrade på.
– Vi hade funderat en del på hållbarhet och hur vi lever. Men vi är inga experter så vi tänkte att vi får börja med oss själva. Att kunna ta ett år och få tid att ifrågasätta, studera, samtala. Ett sabbatsår, ett levnadsexperiment, säger Thomas.
Allt från villa till bil
Så blev det. I januari städade de ur lägenheten och sedan dess har de provbott på olika ställen, allt från en villa i stan och sommarstuga till en husbåt och gård på landet. Under en månad bodde de i bilen och under en månad i somras var de på vandring och bodde i tält.
– Vi har varit husvakter för familj och vänner som inte behövt sina bostäder. Tomma hus och lägenheter är en outnyttjad resurs.
De kallar sig för planetskötare med tanke på att vi alla behöver bli bättre på att sköta om vår planet. Varje månad fick också olika teman, och paret har under året studerat ämnen som ekologiskt boende, vattenkonsumtion, solenergi, relationer och veganmat.
– En av de stora vinsterna är att vi har umgåtts mycket mer och pratat oftare med varandra, bra samtal, långa samtal, filosofiska samtal. Vi har också haft tid att reda ut saker och konflikter mellan oss. Det är vardagslyx, säger Tove.
De har funderat mycket kring relationer, till vänner och till varandra.
– Under en månad, då vi bodde på Gotland, bjöd vi in alla vi känner för att komma och umgås och prata. Men ingen hade tid.
Tid är pengar
Det har också blivit många tankar kring levnadsstandard och vad vi egentligen behöver för ett gott liv.
– Vad gör oss lyckliga? Är det att lägga din tid på lönearbete så att du kan konsumera? För mig har det inneburit en frihet att se att vi kan klara oss med mindre. Tid är pengar – pengar är tid. Det är en klyscha som är sann. Om jag avstår från att köpa en ny smartphone varje år så innebär det att jag kan jobba mindre. Jag vinner tid. Tid som jag kan lägga på mitt eget skapande, säger Thomas.
För de har också hunnit med annat. Thomas har under året skrivit en musikal, Tove har målat och läst.
För att klara ekonomin gjorde paret en baklängesbudget. Hur lite behövs varje månad för att klara hyra, mat och övriga kostnader?
– Vi vill hitta en livsstil som är hållbar för planeten och för oss. Men vi vill inte ge en massa pekpinnar till andra. Vi håller på att lära oss och de svar vi får fram passar inte alla. Det finns många olika sätt som man kan leva hållbart, säger Tove.
Låg ribba
Nu går året snart mot sitt slut. Den sista månaden bor paret i en stuga utanför Duved i Jämtlandsfjällen. Då ska de summera sitt år och fundera över hur de ska gå vidare.
– Jag har lagt ribban lågt. Det är ett år av lärande där det är tillåtet att misslyckas. Vi vet inte hur hållbart vi har lyckats leva men tanken är att försöka räkna ut våra ekologiska fotavtryck, säger Tove.
– För mig har året inneburit att jag har fått bättre självförtroende. Vetskapen att vi klarar oss med mindre pengar har gjort att jag vågat ta tag i saker som jag inte vågat tidigare, som att skriva en musikal, säger Thomas.
Vill ge tillbaka
Nästa år kommer de förmodligen att forska vidare kring hållbart boende.
– Det är dags att ge tillbaka till jorden. Man pratar om passivhus som inte belastar miljön, men jag skulle vilja se aktivhus, som ger plus tillbaka till miljön, säger Thomas.
Och de kommer inte att gå tillbaka till det gamla livet.
– Nej, varför skulle vi göra det? Vi har vant oss av med två tredjedelar av kostnaderna. Det fungerar. Vi kan designa vårt eget sätt att leva, säger Thomas.