BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Tanken är att komma igång med verksamheten före vintern och vi håller nu på att försöka hitta lämpliga lokaler. Just vintersporter kräver ofta ganska dyr utrustning och det vet vi att inte alla har råd med, säger han.
Längre livslängd
Det är tre bostadsområden som pekas ut i första hand; Skönsberg, Nacksta och Ljustadalen.
– Tanken är att vi ska öppna i ett område redan i år. Vi kommer på alla platser att samarbeta med föreningslivet och skolan, men även med renhållningen så att man kan lämna in sportutrustning som man inte längre behöver på återvinningsstationerna.
Återbruk är en viktig del i konceptet – att någon annan kan få nytta av de begagnade prylarna.
– Vi ska samla in och se till att grejerna fungerar. Ur miljösynpunkt är det ju positivt att utrustningen används under hela sin livslängd och inte bara slängs.
Enligt den så kallade Lupp – en återkommande enkät som fångar upp ungas livsvillkor – uppger cirka 11 procent av Sundsvalls ungdomar att de har tvingats avstå från fritidsaktiviteter på grund av kostnaderna. I Skönsberg, som sticker ut i enkäten, var siffran 34 procent.
Social fostran
Per Jutterström som själv har varit aktiv i olika föreningar, bland annat som friidrottstränare, ser vinster för både folkhälsa och integration.
– Tanken är att få fler att röra på sig och kunna testa olika sporter, men förhoppningen är ju också att få in fler unga i föreningslivet. Min erfarenhet från friidrotten är att den sociala fostran som föreningarna kan erbjuda är den viktigaste insatsen vi kan göra för barn och ungdomar.
Sportoteket drivs som ett projekt under tre år och finansieras bland annat med 3 miljoner kronor från EU:s sociala investeringsfond. De tre Sportoteken ska bemannas med långtidsarbetslösa från kommunens sysselsättningsprojekt Kom-i-jobb.
– Tanken är att vi ska kunna erbjuda ett brett utbud av sport- och kanske även friluftsutrustning. Inför vintersäsongen handlar det bland annat om skidor, pjäxor, skridskor, hjälmar, snowboards, säger Per Jutterström som inte tror att det kommer att bli några problem att samla in tillräckligt med prylar.
– Nej, intresset att skänka är stort trots att vi inte har gått ut med någon uppmaning ännu. Jag har också fått många positiva reaktioner på konceptet och många tycker att det här är en bra grej som behövs.