BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Fackförbundet Kommunal ser dock att cirka 300 av de cirka 17 000 företagen i branschen har tecknat kollektivavtal. Men enligt Lars Fridh, gruppchef på Kommunals avtalsenhet, måste det poängteras att en hög andel av företagen Rut-branschen är enmansföretag.
Lägstalönen enligt kollektivavtalet ligger på strax under 20 000 kronor, för en heltidsanställning.
Arbetsrättsprofessor Catharina Calleman har i sin forskning konstaterat att anställningsvillkoren i Rut-sektorn över lag är flexibla. Anställningarna är nästan alltid deltidsarbete, vilket hänger ihop med att de flesta kunder vill ha städningen utförd torsdag-fredag dagtid.
Monica Lindstedt, som grundat företaget Hemfrid, som är störst i Rut-branschen med cirka 20 procent av marknaden, konstaterar i företagets egen bok ”Slaget om rut” att heltidsjobben är få.
– De flesta jobbar 50–75 procent och många vill gå upp i tid för att bättre kunna försörja sig. För att vi ska kunna erbjuda det behöver varje kund köpa mer tid, eller så måste det finnas tillräckligt många kunder i varje område, säger hon.
80 procent kvinnor
Det finns dessutom en del annan forskning kring Rut; hur attityden mot arbetsuppgifterna har förändrats och hur antalet företag ständigt ökar. Men fokus hamnar sällan på de som faktiskt utför arbetet. Ett undantag är dock Vesa Leppänen och Lars Dahlqvist, båda forskare vid Högskolan i Kristinastad som år 2012 släppte rapporten ”Vilka arbetar med vita hushållsnära tjänster?”. Den visade att 80 procent var kvinnor, de var i snitt 42 år gamla och för fem år sedan var över 82 procent av dem arbetslösa.
Enligt SCB:s statistik fanns det år 2013 10 200 Rut-företag med runt 130 000 anställda.
Sedan dess har statens kostnad för Rut-tjänster ökat med 45 procent och antalet ”beställare”, alltså de som vill ha sina hem städade, har ökat från drygt en halv miljon till 892 000. Andelen utrikesfödda som arbetade med rut-tjänster år 2013 låg på 38 procent, vilket kan jämföras med 14 till 17 procent inom andra yrkeskategorier. Men till och med dessa siffror är osäkra, enligt Vesa Leppänen.
– Jag minns när vi ville titta på det här. SCB hade ingen aning för det var ett gytter av företagskoder och vi upptäckte dessutom att vissa företag var registrerade för en arbetsuppgift men i huvudsak ägnade de sig åt något annat. Vi försökte få reda på hur många det var som arbetade med Rut-tjänster men hade till och med problem med att ta reda på hur många företag det fanns. Ingen annan hade gjort något liknande förut för det var så svårt. Lars åkte runt och knackade dörr hos företagen och frågade vad de gjorde och lämnade ut enkäter på plats.
Förändrade attityder
En förklaring till att antalet Rut-tjänster har ökat kan vara att attityden gentemot att köpa till exempel städning har förändrats. En undersökning utförd av arbetsgivarorganisationen Almega visar att över två tredjedelar är positiva till Rut-avdraget och hushållsnära tjänster. Vesa Leppänen minns att han såg ungefär samma tendenser under sin forskning.
– I dag ser man det som ett yrke som vilket som helst och ställer krav på hur det ska regleras för att arbetsvillkoren ska vara bra. När vi startade projektet var det i ett debattklimat där det fanns en beskrivning av hushållsarbetare som stackare och utnyttjade, framförallt från vänsterhåll i samhällsvetenskapen så fanns de här beskrivningarna, men det vi upptäckte var att väldigt många var nöjda med sina arbetsvillkor, säger han.
Vad kan vi vänta oss i framtiden? Kommer antalet rut-beställningar fortsätta att öka?
– Jag tror att man måste titta på arbetsmarknaden i sin helhet och där ser man att tjänstesektorn har vuxit kraftigt under hela 1900-talet. Över 70 procent jobbar där nu, dels för att vi har skickat ut alla låglönejobb ur landet och dels på grund av automatiseringen. I samband med att även servicebranschen automatiseras så finns det ett tryck i den här rörelsen och från politiskt håll att det måste skapas fler arbetstillfällen och jag tror att hushållsnära arbeten som it-tjänster och barnomsorg kommer bli allt vanligare. Det här är nog bara början på en utveckling där fler arbeten kommer vara närmare människor i hemmen.