– Det skapar en väldigt konstig ojämlikhet mellan våra barn, där vårt äldsta barn har dubbelt medborgarskap och vårt yngsta bara har ett. Det är svårt att förklara för ett barn att Sverige inte ser oss som en familj, "de tycker inte att din ena mamma är din mamma", säger Petra Nordqvist.
När sonen var några månader gammal vände hon sig till Skatteverket för att anmäla att paret fått ett barn till. Men hon fick svaret att sonen, till skillnad från sin äldre syster, inte kunde registreras som hennes barn i Sverige. Det innebär också att han inte kan bli svensk medborgare.
Får inte adoptera
Om det handlat om ett olikkönat par som fått barn utomlands med hjälp av spermadonator så hade Sverige registrerat pappan som förälder till barnet. Men för att Petra ska räknas som förälder till sonen behöver hon adoptera honom. Problemet är att hon inte kan göra det i Storbritannien, eftersom hon redan är registrerad som förälder till honom där. Och för att kunna adoptera i Sverige måste familjen flytta hit, vilket inte är aktuellt.
– Hade jag varit man och vi fått barn genom spermadonation, så hade det bara varit att fylla i ett papper för att registrera faderskapet. Det här är solklar diskriminering, säger Petra Nordqvist.
Det är inte bara rätten att ses som en familj i Sverige som får paret att driva frågan till högsta instans. Att sonen inte är Petras barn juridiskt i Sverige, och inte heller svensk medborgare, skapar en osäkerhet inför framtiden och kan ge en rad praktiska konsekvenser. Som det är nu ärver han inte Petra eller släktingarna i Sverige, och har inte samma möjligheter som sin syster att exempelvis plugga vid svenska universitet och högskolor.
Paret har kämpat mot svenska myndigheter i tre år. Med hjälp av RFSL och juristen Kerstin Burman har de överklagat Skatteverkets beslut, vänt sig till Högsta förvaltningsrätten, Europadomstolen och justitiekanslern, JK.
Efter att JK nyligen avslagit en ansökan om skadestånd för brott mot Europakonvention vänder de sig nu återigen till Europadomstolen.
– Tas fallet upp hoppas vi på upprättelse för paret och att Sverige fälls och därmed i fortsättningen ska tolka Europakonventionen enligt domen. Och i förlängningen då även förändra lagstiftningen, säger Anna Nordqvist, sakkunnig i familjefrågor på RFSL.
Flera fall
Petra och Lindsay är inte ensamma om sin situation. Många liknande fall har drivits, enligt RFSL.
– Utgången i alla fallen har till sist varit att man bedömer att Skatteverket bara följt svensk lag, och i svensk lag får man hantera samkönade pars föräldraskap på det här sättet. Vi tycker att det är klockren diskriminering, men svensk lag hänvisar till att man får göra undantag för att man värnar om principen om att barn ska kunna få information om sin donator via svenska myndigheter, säger Anna Nordqvist.
Petra Nordqvist tycker att principen slår helt fel mot hennes familj.
– Jag förstår inte att Sverige väljer att ta bort en förälder, för oss och andra i vår situation. Vi har ingen pappa i vår familj, Sverige väljer att vår son bara ska ha en förälder istället för två. Sverige som i andra fall tycker att det är viktigt att barn har två föräldrar, säger hon.