BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Ett grovt och olämpligt uttalande”
Nu reagerar Bengt Storbacka (S), som är ledamot i Polismyndighetens insynsråd på uttalandet och menar att det skadar förtroendet för polisen.
– Det är ett grovt och olämpligt uttalande. Alla har rätt att uttrycka sig, men det här tror jag skadar förtroendet för polisen, säger Bengt Storbacka.
Han får medhåll från Maria Haglund (M) som sitter i regionpolisrådet i Bergslagen.
– Jag tycker att det är väl grovt att uttrycka sig sådär. Det finns en yttrandefrihet, men man kan också ifrågasätta vad som är lämpligt att säga, menar hon.
Hon sitter i det utskott i regionpolisrådet som hanterar internpolisutredningar och hon kommer att ställa frågor kring det här ärendet vid nästa utskottsmöte.
– Det är viktigt hur myndighetspersoner uttrycker sig. De vittnen och anhöriga som träffar en undersökningsledare måste känna
sig trygga och vara säkra på att de blir behandlade på ett korrekt sätt, oavsett var de kommer ifrån. Annars kan det påverka förtroendet för polisen, säger Maria Haglund.
Anser sig missuppfattad
ETC Örebro har sökt Peter Springare per telefon, mejl och sms, men han har inte svarat på våra frågor om uttalandet, eller på om han tror att hans uttalanden kan skada förtroendet för poliskåren. Han har däremot fått utrymme i flera rikstäckande tv och radioprogram. Där har han delvis bett om ursäkt för sina uttalanden på Facebook, som han menar har missuppfattats. Men trots att han anser sig missuppfattad lägger han inte av med skrivandet. Nyligen stod det klart att Peters Springare är krönikör på tidningen Nyheter idag, en SD-vänlig tidning där även den omdebatterade författaren Katerina Janouch numera skriver krönikor. Det nya jobbet som krönikör utreds av tjänstemännen på polisen, som ska avgöra om det är en lämplig bisyssla.
– Om han kan ha ett sådant här sidouppdrag avgör tjänstemännen, men personligen kan jag tycka att det är en väldigt politisk sida. Alla människor har rätt att vara politiska, men man får sätta det i relation till det yrke man har. Och fundera på om det påverkar relationen med till exempel kunder eller medborgare, säger Bengt Storbacka.
Maria Haglund tycker att bisysslan som krönikör är en fråga för arbetsgivaren att hantera, men hon tycker ändå att man måste fundera över hur man kombinerar politiska åsikter med sin yrkesutövning.
– Om vi drar paralleller till kommunal förvaltning så kanske en hög tjänsteman inom kommunen inte ska ha ett politiskt uppdrag på samma nivå. Har man en viss roll kanske man behöver vara mer neutral för att uppfattas som trovärdig, men det är givetvis en balansgång, säger hon.
Allt började med ett Facebookinlägg där Örebropolisens brottsutredare, Peter Springare, skrev ett omdiskuterat inlägg på sin privata Facebooksida:
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
3 februari
”Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i. Det jag kommer att torgföra till er alla skattebetalare är förbjudet att torgföra för oss statligt anställda”.
Han påstod i inlägget att han i sin vardag som polis nästan uteslutande arbetar med ärenden där de misstänkta gärningsmännen har utländsk bakgrund.
Därefter skrev han ut en lista med namn på misstänkta brottslingar.
6 februari
Rikspolischefen Dan Eliasson kommenterar i P4 Extra det uppmärksammade inlägget ”Som yrkesman ska han ju naturligtvis vara utomordentligt försiktig när det kommer till frågor om etnicitet”.
Samma dag kritiseras Springare av Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet ”Jämför vi människor som vuxit upp under likartade förhållanden blir skillnaden i brottslighet mellan svenskar och invandrare ganska små.”
7 februari
Peter Springare utreds nu för hets mot folkgrupp, efter sitt Facebookinlägg.
Stödgruppen ”Stå upp för Peter Springare” startar på Facebook.
17 februari
Förundersökningen läggs ned. Det Peter Springare skrev på Facebook var enligt åklagaren inte hets mot folkgrupp.
21 februari
Kammaråklagare Louise Helleday går ut med brottsstatistik som går emot Springares uppgifter.
1 mars
Peter Springare anmäls av polismyndigheten för dataintrång.
8 mars
Peter Springare skriver på sin Facebooksida att han vill ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor”. Ledamöter från Justitieutskottet är kritiska till uttalandet och menade att det skadar förtroendet för polismyndigheten. Även statsminister Stefan Löfven säger att Peter Springares uttalande är oacceptabelt.
19 mars
Peter Springare är ny krönikör för den alternativa nyhetssajten Nyheter idag. Polisen startar en utredning om uppdraget är förenligt med rollen som polis.
22 mars
Polisförbundet kritiserar Peter Springare i Nerikes allehanda: ”Det får inte finnas några tveksamheter om att poliser står upp för alla människors lika värden”
Samma dag polisanmäler Peter Springare sina chefer på polisen till JK. Anledningen är bland annat att polismyndigheten har anmält honom för både hets mot folkgrupp och dataintrång. Orsaken till att han anmäler är att han anser att polismyndigheten har trakasserat och misskrediterat honom och att han därför känner sig kränkt.
26 mars
60 stycken enskilda avsändare i Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare” polisanmäls för hets mot folkgrupp av privatpersoner som har reagerat på hatet och hoten i gruppen.