Ankommen i god tid gick jag långsamt uppför Dramatens ingångstrappa. Peter Norman tog emot, dagen till ära med rosa slips. Vi kramades artigt och pratade en stund om hur glad han är över att Al Gore kommer.
– Att sitta i styrelser kan vara lite grått. Det är roligt att få bjuda på något extra som också ger något.
Och det måste man ju hålla med om. I trappan samlas snart allt fler gråa kostymer. Ja rätt många klänningar också. De kommer från Posten, Systemet, AP-fonderna, Göta Kanalbolaget, Green cargo, Teracom, AP-fonder, Miljöstyrningsrådet, Sveaskog, Dramaten, LKAB, Saab Parts, Svevia, Operan, lernia, SAS, Samhall, Jerhusen, Vectura, Almi, SBAB, SJ, Vattenfall, Vattenfall, Vattenfall… I rummet samlas Sveriges största företagsgrupp som har mycket litet gemensamt förutom att man är just här, just nu och ska få höra på prat om hållbarhet. Är hållbarhetsdiskussioner verkligen hållbara, tänker jag. Om du är en säker styrelsemedlem går du fram till Peter och hälsar, är du mer osäker går du upp vid sidan.
Det är viktigt att bli igenkänd. Ännu mer viktigt att inte tro sig vara igenkänd när man inte är det. När är det inte det?
Säkerhetssystemet är sisådär, man har en handskriven lapp med sitt namn på bröstet och jag undrar litegrann om säkerhetsansvariga tror att terrorister inte har kostym och inte kan skriva ett namn på en plastbricka. Men det här är nu inte en dag för diskussioner om hot. Det här är en dag för diskussioner om hållbarhet.
Peter Norman inleder. Bandspelaren på. Vi sitter i bänkarna i teatersalongen, denna fantastiska lokal av överflöde och målningsfrenesi. Vi är rätt diskreta och tysta, som man är som publik innan ridån dras för. Peter förklarar det hela.
Dagen handlar om de utmaningar som företag numera står inför, nämligen hållbart företagande Oberoende om det gäller klimatförändringar eller bristande etik. Statliga företag kan nämligen bidra till ökad hållbarheten menar Peter (och därmed regeringen och därmed svenska folket, det vill säga du och jag och rätt många till). Klimathotet kan begränsas med investeringar samtidigt som Sverige är det mest CO2-effektiva ekonomin inom EU med de lägsta utsläppen per producerad enhet. Säger Peter.
Bara en (1) promille av världens klimatproblem beror på oss. Säger Peter.
Statens företag ska alltid vara föredömen inom respektive bransch. Statens företag är bäst på transparens när det gäller att visa sina utsläpp.
– Det hoppas jag de privata företagen kommer att ta efter. Då kan nämligen AP-fonderna ta hänsyn till detta när de investerar i aktier. Säger Peter.
Kanske det kan bli så i alla fall. Man får hoppas. Menar Peter.
Hmm, hupp hurrrmm säger mannen bredvid mig när Peter förklarar att det inte är en slump att svenska storföretag granskas ur etiska perspektiv. Mutor, tveksamma affärer med diktaturer, anpassning… Företagen har världens ögon på sig.
Hupp hrrrmm. Detta skadar bilden av Sverige
Host host host. Bolagens hållbarhetsarbete får inte bara handla om riktilinjer och ambitioner, man måste också i-m-p-l-e-m-e-n-t-e-r-a dem, säger han, och jag hör faktiskt hur det skruvas i bänkarna. (Han har bara pratat 4 minuter).
Hållbarhetsarbetet måste drivas på en strategisk nivå, det vill säga s-t-y-r-e-l-s-e-nivå. (Nu tittar kvinnan bredvid mig oroat på mitt anteckningsblock)
– I hållbarhetsarbetet inkluderar nu regeringen, säger Peter, arbetsvillkor, miljö, jämställdhet, demokrati, mänskliga rättigheter miljö, anti korruption, mångfald, affärsetik.
(HOST, HOST)
När man sköter sånt här, (hållbarhet) så ÖKAR värdet på bolagen, poängterar Peter. Det betyder att de är mer moderna, säger han. Och kan generera vinster även i framtiden.
– Vi är en av landets största arbetsgivare. Gör vi rätt så ändrar det attityden hos andra företagare.
– Hållbarhetskrav kommer att göra Sveriges konkurrenskraft starkare, inte svagare.
– Vi har fått uppmärksamhet från andra länder för dessa krav vi ställer på styrelserna.
Från Spanien, Kina, Nederländerna, Turkiet och Norge… Det är ni ledamöter som ska göra det här jobbet
(Host, host).
– Ni är bäst lämpade att avgöra vilken ribba som dessa hållbarhetskrav ska läggas på för just er verksamhet.
(Harkel, harkel).
– Vattenfall beslöt att dramatisk minska sina CO2 utsläpp till 2020. Men också att tillväxten inom förnybart ska vara högre än tillväxten inom fossilt.
SAS konkurrenskraft hoppas Peter nu ska vara tryggad. Telia Sonera har bytt styrelse. Och man har privatiserat bilprovningen ”i syfte att öka tillgängligheten på besiktningsstationer”.
Läs hela texten i ETC Helg
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg, som du kan beställa i pappersformat här. Tidningen finns också i vår Androidapp och Ipad/Iphoneapp.
Vill du prenumerera för under 12 kronor numret? Skicka ett mejl till kundtjanst@etc.se.