Därför ska studenter från Måltidsekologprogrammet inspirera oss andra på Stortorget i dag. Tillsammans med kockstudenter från Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan ska de grilla och woka mat som egentligen skulle ha kastats.
– Vi vill visa att det finns otroligt mycket som man kan göra med gamla rester. Det går alltid att göra en soppa eller en omelett där man slänger ner det som är över från andra måltider, säger Maria Stenberg, en av studenterna.
– Spontant tänker jag att det är viktigt att man vågar testa att laga mat utan recept och bara gå på känsla ibland, säger Carolin Vallgren.
Hon föreslår att man kan googla ”recept” tillsammans med en överbliven ingrediens som man har i kylskåpet, till exempel en halvfull burk tacosås. Recepten kan ge inspiration och till slut kanske man inte ens behöver ett recept för att komma på vad man ska tillaga av resterna. Det blir naturligt att laga en pastagratäng av överbliven kokt pasta, en pesto av vissen ruccola, pytt på grillat kött och omelett där fyllningen blir gårdagens potatis.
– Inte bara miljön utan även den egna plånboken vinner ju på att man har mer respekt för maten och inte slänger den, säger Carolin Vallgren.
Affärer skänker svinn
Vid ett tält på den övre delen av Stortorget i Örebro kommer kreativiteten hos studenterna att prövas under dagen. Flera mataffärer har lovat att ge bort sitt matsvinn till studenterna. Mat som de annars skulle ha kastat.
– Vi vet inte vad vi ska laga eller hur mycket mat vi kan laga. Det beror på vilket svinn vi får. Vi tar bara sådant som butikerna hade tänkt kasta, säger Maria Stenberg.
Benny Wessman är butikschef på Willys i Marieberg och han berättar att de har valt att skänka sitt svinn under dagen som ett led i deras arbete med Vis-projektet, välgörenhet i stället för svinn.
– Vi hjälper redan i dag Ria Dorkas med mat till utsatta genom Vis. Och när det ringde studenter och berättade om det här projektet tyckte vi att det var ett roligt initiativ. Om någon sedan vill betala för den lagade maten så går pengarna till Stadsmissionen, säger Benny Wessman.
En vanlig fredag kastar Willys i Marieberg mellan 100 och 150 kilo mat. Främst är det frukt och grönt, men även bröd, mejeriprodukter och charkvaror kan komma att få en andra chans på torget.
Det mest onödiga
Studenterna från Måltidsekologprogrammet vill berätta om vilket resursslöseri det är att kasta mat som har kostat både arbete och energi att tillverka.
– Det är det mest onödiga vi kan göra och därför är det viktigt att prata om varför vi slänger, säger Maria Stenberg.
Men i stället för pekpinnar är det inspiration och kreativitet som kommer att lyftas fram under dagen.
– Många tror att maten är dålig bara för att datumet har gått ut. Vi vill visa att man kan lita på sina sinnen och smaka på maten, säger hon.
Ruccolapesto (Blir cirka 1,5 dl)
Av den sista ostbiten och den lite vissna rucolan kan du göra en smakrik pesto!
Ingredienser:
40 gram vissen ruccola
1 dl överbliven ost
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta
eventuellt lite flytande honung
Pressa vitlöken, riv eller hacka osten, och mixa tillsammans med övriga ingredienser till önskad konsistens. Servera till favoritpastan eller stekta grönsaker och mathavre!
1. Frys in det som blir över. Även kokt spagetti och ris kan frysas.
2. Äpplen kan bli ett gott äppelmos, en paj eller passa utmärkt i en pastasås ihop med svamp och bacon.
3. Bananer som börjar bli övermogna kan skivas och frysas in. De passar sedan i en smoothie.
4. Vissna grönsaker passar bra i wok, omelett, soppa eller gratäng.
5. En klassiker är att göra en pytt i panna av överbliven potatis, korv och exempelvis kyckling.
6. Gammalt bröd kan bli till goda fattiga riddare eller varma smörgåsar.