Det skulle betyda en löneökning på 535 kronor i månaden, men deras motpart, arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna har vägrat att ge mer än 249 kronor. Något som har fått Kommunal att lägga ett konfliktvarsel.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Personliga assistenter gör ett otroligt viktigt arbete för många människor med funktionsnedsättningar. Ska assistansföretagen kunna ge bra stöd åt dem som behöver assistans måste de erbjuda bättre anställningsvillkor för anställda.
I stället vill Vårdföretagarna att de personliga assistenterna ska få lägre löneökningar än någon annan grupp på arbetsmarknaden. Det hotar i längden kvaliteten på assistansen och det är inte acceptabelt, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.
Bland de berörda är upprördheten stor över att deras fack ska behöva varsla om en lönehöjning som upplevs som att den borde vara självklar.
– Vi som är personliga assistenter hjälper ju en människa att ha en lite mer fungerande vardag. Många av oss är väldigt engagerade och gör nog mer än vi egentligen behöver, just för att vi bryr oss om våra brukare. Så nog fasen är vi värda mer pengar, säger Camilla Eriksson personlig assistent åt en CP-skadad brukare.
Lönen för låg
Jovan Sandberg, även han personlig assistent åt en CP-skadad brukare – som behöver hjälp med allt från påklädning till toalettbesök och förflyttning – håller med och menar att lönen är på tok för låg.
– Ja, definitivt. Jag som kommer från en anställning på ett matvarulager har fått gå ned i lön med 30 kronor i timmen. Det är egentligen helt sjukt. Tidigare jobbade jag med döda ting, plockade frukt fram och tillbaka, och nu jobbar jag med en människa, med att han ska fungera i sin vardag och må bra, säger han.
Älskar sitt jobb
Jovan Sandberg förklarar att han älskar sitt arbete.
– Jag känner ofta en stolthet över att: ”I dag har jag gjort något bra och viktigt för någon annan än mig själv”. Det känns väldigt bra. Men att jag är stolt och glad över vad jag gör betalar ju tyvärr inte för hyran, eller sätter mat på bordet åt mina barn. Jag kan inte gå till min hyresvärd och säga: ”Du, jag har inga pengar, men jag har hjälpt en annan människa i dag”. Det funkar inte så, säger Jovan Sandberg och skrattar.
Även Camilla Eriksson slår fast att det arbete hon gör är viktigt, och hon känner arbetsglädje.
– Den brukare jag jobbar för är en väldigt rolig snubbe och vi skrattar mycket ihop. Jobbet är inte bara viktigt för honom fysiskt, som rullstolsburen, utan även mentalt. Hans fru brukar säga att han alltid blir så glad när jag kommer, säger Camilla Eriksson.
Hon poängterar att man kommer varandra väldigt nära, när man jobbar i någons hem.
– Om jag inte kommer till jobbet tar han sig inte upp ur sängen. Hans fru är liksom 70 år och kan inte hjälpa honom hur mycket som helst. Så vi är en jäkligt viktig yrkesgrupp, säger hon.
Jovan Sandberg, som är fackligt förtroendevald på sin arbetsplats, menar att han givetvis ställer sig bakom Kommunals konfliktvarsel.
– Självklart, det är vår förbannade skyldighet som arbetare att kräva rättvisa löner. Och jag begär inte att vi ska få 250 kronor i timmen, men man måste kunna få överleva på sin lön, säger Jovan Sandberg.
Samtidigt betonar han att de som tycker pengar är det viktigaste i livet inte tar ett sådant här jobb.
– Det är andra drivkrafter som styr. Man måste vilja andra människor gott, annars går det inte, avslutar han.
Konflikten backas upp av LO
LO-styrelsen, som består av representanter från samtliga 14 LO-förbund, menar att det borde vara självklart att de personliga assistenterna får samma löneökning som alla andra yrkesgrupper på den svenska arbetsmarknaden. LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson uttalade sig nyligen:
– Vi kommer aldrig att acceptera att en stor viktig kvinnodominerad yrkesgrupp ska få lägre löneökningar än alla andra på arbetsmarknaden.
Vårdföretagarna menar å sin sida att man vill höja lönerna, men att man inväntar den höjning av assistansersättningen, som regeringen har utlovat till efter årsskiftet. Den höjningen innebär att de privata vård- och omsorgsföretagen kommer att få ytterligare 4,37 kronor per timme från och med nästa år.
Men enligt en rapport som Kommunal har beställt gemensamt med Vårdföretagarna, gör företagen redan i dag en vinst med i snitt 13 kronor per assistanstimme. Kommunals lönekrav i avtalsförhandlingen motsvarar inte mer än 3,11 kronor per timme.
Förhandlingar pågår
Dagens ETC har sökt Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund, som svarar att hon inte vill kommentera konfliktvarslet eller fackförbundets krav, under pågående förhandling.
– Medling pågår och vi har inte så mycket annat att kommentera för dagen. Vi hoppas på en lösning och att vi får till ett avtal innan konflikten bryter ut, säger hon.