BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vinsten är att vi kan förena två behov som vi har. Vi har utrikesfödda som behöver ta sig in på arbetsmarknaden, samtidigt som vi har elever som av olika anledningar har svårt att ta sig till skolan. Genom det här projektet kan vi hjälpa båda grupperna, säger Anders Hagström (KD) som är ordförande i vuxenutbildning- och arbetsmarknadsnämnden.
Han tror att projektet kan göra stor skillnad.
– Om vuxna kan finnas med i transporten till skolan och även finnas med in i skolan, så tror jag det här blir ett värdefullt tillskott. Min känsla är att behovet av vuxna är stort i skolan, säger han.
Inget pedagogiskt arbete
Projektet kallas Inkluderingsprojektet Örebros PT, där PT syftar på ordet personlig tränare. För de som anställs ska inte utföra ett pedagogiskt arbete, eller ersätta några yrkesgrupper som redan finns i skolan.
– Nej, lärarna gör ett fantastiskt jobb. Det här ska bli ett tillskott som kan vara till nytta både för lärare, barn och för personen som får jobbet, säger Anders Hagström (KD).
De personliga tränarna ska heller inte syssla med idrott som namnet antyder. Men det finns flera olika tänkbara arbetsuppgifter för den nya yrkesgruppen enligt förslaget. Till exempel kan det handla om att hjälpa elever att ta sig från punkt A till punkt B. Eller bidra med språkhandledning eller kulturhandledning.
Personerna som ska anställas i projektet ska vara arbetslösa personer som är etablerade i Sverige och har goda språkkunskaper, men som har haft svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden.
– Det finns många som på olika sätt har arbetat inom skolan i sina hemländer. På sikt kanske de skulle vilja utbilda sig till lärare i Sverige, om de får en inblick i hur skolan fungerar här, säger Bo Andersson, enhetschef på arbetsmarknadsenheten på Örebro kommun.
Tillsammans med Arbetsförmedlingen ska Örebro kommun välja ut lämpliga kandidater och ge dem en internutbildning om det svenska skolsystemet och värdegrundsfrågor.
– Det viktiga är att skapa förutsättningar för unga så att de kan tillgodogöra sig sina studier. Men vi kan också minska arbetslösheten genom det här, säger Bo Andersson.
Fritidspengen kan användas
Lönerna kommer främst att finansieras via Arbetsförmedlingen och statligt stöd. Men enligt förslaget vill nämnden även använda 600 000 kronor som finns kvar av den så kallade fritidspengen. Ett statligt stöd som familjer som lever på försörjningsstöd tidigare har kunnat söka. Tidigare har överblivna fritidspengar bland annat gått till idrotts- och kultursatsningar för utsatta grupper.
– Vi har diskuterat möjligheten att använda årets överskott av fritidspengen till Örebros PT, eftersom det handlar om en grupp barn som annars kan hamna i utsatthet, säger Anders Hagström.