– Det finns inte en chans i världen att de kan klara sin uppgift. En slags systemkollaps som drabbar samhällets mest utsatta, de som måste ha samhällets hjälp för att leva sina liv, säger Mats Bergenbrandt, ombudsman på SSR.
”Måste ta kritiken på allvar”
Överförmyndarnämndens handläggare kontrollerar att systemet med gode män fungerar. En god man ser bland annat till att ensamkommande flyktingbarn får sina rättigheter uppfyllda och att vuxna människor som inte klarar av att sköta sin ekonomi betalar räkningar.
– Kommunen måste ta kritiken från länsstyrelsen och oss på facket på allvar. Den måste skapa en hållbar arbetsmiljö med vettiga förutsättningar så att handläggarna klarar att göra sitt arbete, säger Mats Bergenbrandt.
Uppenbart ohållbart
Heike Erkers, ordförande i SSR, har engagerat sig i hur socialtjänsten sköts i kommunen. Där har sex socialsekreterare inklusive chefen sagt upp sig. En uppenbart ohållbar situation. Det har till och med varit tal om att politikerna själva ska gå in och göra socialsekreterarnas arbete.
– Att politiker har gått ut och sagt att de ska gå in och göra socialsekreteras arbete visar hur de ser på deras arbetsuppgifter. Det handlar om myndighetsutövning där lagar och regler måste följas. Det arbetet kan inte vem som helst göra, säger Heike Erkers.
Hon förklarar att socialsekreterarna snarast har känt att de har varit en ekonomisk belastning för kommunen när de har flaggat för att de måste ha mer resurser för att klara sitt arbete. Att snåla är en dålig ekonomisk strategi för kommunen.
– Att hyra in stafettsocionomer är dyrt, det handlar om kanske dubbla kostnaden. Det är märkligt att kommuner anser sig ha råd med bemanningsföretag i stället för att höja lönerna för den ordinarie personalen. Det skulle vara en mycket bättre strategi, säger Heike Erkers.
”Ett jättetapp i kompetens”
Fackförbundet Vison har gjort beräkningar på vad det kostar för rekrytering, introduktion och inskolning av ny personal. Summan är 430 000 kronor per person och för Ljusnarsbergs kommun skulle det innebära att sju socialsekreterare och tre handläggare på överförmyndarverksamheten sammanlagt landar på en kostnad på drygt 3 miljoner kronor.
– De siffrorna får stå för facket. Men det är så klart ett jättetapp för oss att bli av med så mycket kompetens. Vad nyrekryteringen kommer att kosta är dock för tidigt att säga något om, säger kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S).
Ljusnarsbergs kommun ska göra en genomlysning av verksamheten för att komma till rätta med problemen som ligger bakom att så många väljer att säga upp sig.
– Vi måste ta reda på var det har fallerat eller inte i vår verksamhet för att inte upprepa misstagen i framtiden, säger Ingemar Javinder (S), ordförande i bildnings- och sociala utskottet.
Visons beräkningar av kostnader för att rekrytera ny personal finns på: http://mb.cision.com/Public/1167/9715558/818a0de1379e80ff.pdf